Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Institutul Raluca Ripan a scos produse cu feromoni pentru silvicultură

Centrul de Producție Feromoni (CPF) al Institutului de Cercetări în Chimie Raluca Ripan (ICCRR) are ca principali beneficiari ai produselor sale împotriva dăunătorilor ocoalele silvice publice și private, companiile cu profil agricol și unitățile fitosanitare.

Instituția subordonată Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a ajuns la un portofoliu de 60 de produse pentru dăunătorii din silvicultură, pomicultură, viticultură, culturi de câmp și depozite, șapte cu mărci înregistrate. Beneficiarii produselor sunt Romsilva, ocoalele silvice private, unitățile fitosanitare şi firme private din ţară şi străinătate, precum și persoane fizice.

„Parteneriatul constant și constructiv între universități, prin componenta lor de cercetare-inovare, și societatea civilă și mediul de afaceri este absolut esențial, iar universitatea l-a integrat între direcțiile sale strategice majore”, afirmă prorectorul UBB pentru cercetare, Adrian Petrușel,

CPF gestionează cercetarea, dezvoltarea și producția materialelor feromonale, fiind un nume de referrință la nivelul spațiului sud-estic european. Produsele feromonale sunt autohtone, sintetizate, brevetate şi comercializate de către ICCRR.

Identificarea și monitorizarea reprezintă etape cheie ale managementului integrat al dăunătorilor, abordarea modernă a agriculturii durabile pentru prevenirea și combaterea pe termen lung a dăunătorilor și a daunelor acestora prin utilizarea mai multor tehnici combinate cum ar fi folosirea cât mai redusă a pesticidelor, controlul biologic, controlul habitatelor și utilizarea unor soiuri rezistente.

Aici se realizează  activități de cercetare, dezvoltare și inovare (optimizarea metodelor de sinteză a substanțelor active pentru producție, testarea de noi amestecuri feromonale pentru creșterea activității și eficacității produselor și pentru dăunătorii noi apăruți, îmbunătățirea materialelor suport pentru momelile și dispenserii feromonali, dezvoltarea unor capcane noi, extinderea gamei de produse, ținând cont de noii dăunători apăruți în țară și de solicitările clienților).

Activitățile propriu-zise de producție sunt sinteza compușilor feromonali la scară de laborator și stație pilot; producția de momeli și dispenseri feromonali; producția de capcane feromonale; producția de adeziv pentru capcane și clei pentru omizi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Linia de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, construită de Electromontaj și Romelectro

Articolul următor

67 de firme românești, la Forumul economic româno-maghiar de la Budapesta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share