Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria și România, 8 miliarde de euro

În urma unei serii de poveşti de succes în domeniul cooperării economice dintre Ungaria şi România, relaţia dintre cele două state a devenit mai strânsă, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Budapesta, după ce a primit vizita oficială a ministrului român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, anunță Agenția Maghiară de Presă – MTI.

Potrivit lui Péter Szijjártó, relaţia dintre cele două state este caracterizată de o interdependenţă foarte strânsă. Pentru Ungaria, acest lucru se reflectă în faptul că România reprezintă a patra cea mai importantă piaţă de export, şi de asemenea, pentru capitalul ungar, România este a şasea cea mai importantă ţară unde se fac investiţii maghiare. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două state a ajuns la 8 miliarde de euro, a precizat şeful diplomaţiei ungare.

Dintre rezultatele companiilor ungare Szijjártó a menţionat faptul că Mol construieşte 14 noi staţii de alimentare şi 40 de staţii de încărcare electrică de-a lungul autostrăzilor din România, iar OTP Bank România tocmai a anunţat o majorare de capital de 50 de milioane de euro şi a deschis sucursala bancară cu numărul 97. MVM a lansat în România o serie de servicii destinate clienţilor persoane fizice, iar Richter îşi dezvoltă fabrica din Târgu Mureş cu sprijin guvernamental ungar. Companiile din Ungaria au obţinut sprijin în valoare de 22 miliarde de forinţi (61,28 milioane euro) pentru investiţiile pe care le vor face în România şi care vor fi în valoare de 45 de miliarde de forinţi (125,34
milioane euro), a subliniat ministrul ungar de externe.

În cadrul conferinţei de presă, cei doi miniştri au semnat acordul privind construcţia autostrăzii Mátészalka-Satu Mare, care va reprezenta cea de-a treia conexiune pe autostradă între cele două ţări. Noul tronson se va deschide în 2024.

Péter Szijjártó a anunţat că dintre cele 10 puncte de trecere a
frontierei care funcţionează temporar, cele de la Elek(Aletea)-Grăniceri şi Dombegyház-Variaşu Mic vor asigura de acum încolo un tranzit permanent. Licitaţia pentru construcţia celei de-a doua linii de pe ultimul tronson din Ungaria al liniei de cale ferată Budapesta-Bucureşti urmează să fie publicată încă în cursul acestui an. A fost finalizată şi licitaţia care va permite livrarea în Ungaria a gazelor extrase din Marea Neagră, a mai
specificat ministrul ungar.

În cadrul întâlnirii a fost semnată şi declaraţia întocmită de
Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei şi Camera de Comerţ şi
Industrie a României, cu privire la înfiinţarea unei camere de
comerţ româno-maghiare mixte.

Potrivit lui Claudiu-Iulius-Gavril Năsui, acordurile încheiate vineri vor asigura dezvoltarea relaţiilor economice, lucru care va aduce oportunităţi în urma cărora vor avea de câştigat ambele părţi. Ministrul român a salutat investiţiile ungare şi a adăugat că şi investiţiile în Ungaria ale companiilor româneşti vor înregistra o dezvoltare şi extindere semnificativă.

Dezvoltarea relaţiilor este justificată şi de faptul că epidemia a crescut importanţa lanţurilor de aprovizionare mai scurte, ceea ce face necesară consolidarea cooperării directe dintre statele vecine, a subliniat Năsui.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

12 șosele de mare viteză din zona Transilvaniei, finanțate prin PNRR

Articolul următor

Sala de sport polivalentă din Oradea va fi gata la sfârșitul lunii iulie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share