Energie Fonduri Europene Timiș

Județul Timiș are strategie în domeniul energetic. Consiliul Județean vrea transport public în localități sub 5000 de locuitori și schimbarea a zeci de mii de becuri

CJ Timiș a obținut peste jumătate de milion de lei fonduri nerambursabile europene pentru realizarea unei noi strategii de eficiență energetică a județului. Aceasta este momentan în lucru, prin intermediul unui proiect european, strategia de eficiență energetică a județului, iar acum dorește feedback-ul timișenilor. Zeci de mii de corpuri de iluminat schimbate, senzori și telegestiune, 50 de centrale fotovoltaice, panouri solare pentru apă caldă, transport în comun cu vehicule electrice în localitățile cu peste cinci mii de oameni, toate acestea sunt prevăzute în Strategia de Eficiență Energetică.

Proiectul „Implementarea cadrului instituțional de dezvoltare strategică la nivelul județul Timiș”, este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă și se derulează pe o perioadă de 18 luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv 18 noiembrie 2021.

Scopul strategiei este de a asigura dezvoltarea energetică durabilă a județului Timiș, având la bază un document coerent și cuprinzător, care să fie susținut și adoptat de autoritățile publice locale din județ. Acesta identifică potențialul și consumul energetic al județului, zonele de interes pentru investiții în sectorul energetic și identificarea unor mecanisme financiare de finanțare adecvate.

Spre exemplu, în ceea ce privește energia electrică, în anul 2019 s-a înregistrat un consum aferent autorităților publice de 2.9 milioane MWh/an. Acest consum este aferent în proporție de 98,77% iluminatului public, restul cuprinzând clădirile publice. Aceste date arată faptul că principalul aspect pe care proiectele de eficientizare a consumului la nivelul UAT-urilor din județ trebuie să se focuseze este modernizarea sistemelor de iluminat public. Potențialul de economisire a energiei consumate, în funcție de tehnologia adoptată la modernizare (LED + telegestiune, senzori de mișcare) și de tehnologia actuală (becuri cu sodiu-mercur, becuri ecologice) este estimat la 247.445 MWh/an, aproximativ 60% din consumul actual de energie electrică.

În privința termoficării, cele două localități ce dispun de rețea de termoficare centralizată vor fi principalii actori implicați în proiecte de eficientizare energetică a furnizării de agent termic, arată documentul. Proiectele ce vor putea fi implementate includ reabilitarea rețelelor de transport și distribuție în vederea reducerii pierderilor pe rețea, precum și modernizarea sau construirea de noi unități de producere a agentului termic mai eficiente și cu consum redus de resurse sau cu utilizarea de resurse regenerabile.

Sectorul transport tratează parcurile auto deținute de autorități publice, transportul în comun și transportul privat. Eficientizarea în acest sector poate fi realizată prin achiziționarea de vehicule electrice sau hibride, odată cu crearea infrastructurii de încărcare a acestora. O altă măsură cu efect benefic asupra sectorului transporturilor, din perspectiva impactului asupra mediului, este crearea de infrastructură pentru transport alternativ (biciclete, role, pietonal). Proiectele în acest domeniu pot fi inițiate și implementate doar de către autorități publice locale.

Cea mai simplă, eficientă și ieftină metodă de reducere a consumurilor energetice, conform documentului, îl reprezintă campaniile de conștientizare și informare a cetățenilor asupra modului de reducere a consumurilor energetice. Studiile statistice la nivel european arată că astfel de campanii pot conduce la reduceri de consumuri energetice (electrice, termice, inclusiv de răcire) cu până la 20%. O astfel de reducere face acest instrument să fie cel mai eficient dintre toate. Astfel de campanii trebuie organizate în mod regulat și trebuie asigurată expunerea suficientă a acțiunii, pentru a asigura accesul la informație a unei părți cât mai mari a populației județului, subliniază autorii strategiei.

Propunerile pot fi trimise pe adresa de email dan.mircea@cjtimis.ro. până la data de 01.06.2021, după care acestea vor fi analizate și introduse în cadrul documentului, în măsura în care răspund obiectivelor strategiei.

Zeci de milioane de euro pentru microbuze electrice, centrale fotovoltaice sau înlocuirea becurilor

Pentru ca asemenea proiecte să și devină realitate ar fi nevoie de zeci de milioane de euro. Cât vor fi autoritățile capabile să atragă finanțări? Numai următorii ani o vor putea spune. Documentul elaborat de CJT prevede o serie de obiective și măsuri, cu estimarea costurilor aferente.

În ceea ce privește schimbarea a aproximativ celor 70.000 corpuri de iluminat existente în întreg județul cu corpuri cu tehnologie LED și telegestiune, inclusiv cu senzori de mișcare, lucrarea este estimată la 44 milioane euro. Realizarea a 50 centrale fotovoltaice de capacitate maximă de 1MW instalate pe raza localităților ce dețin în proprietate sau administrare terenuri fezabile pentru astfel de investiții este estimată la 55 milioane euro.

De asemenea, instalarea de panouri solare pe clădirile administrațiilor publice și de învățământ, pentru producerea de apă caldă și agent termic se ridică la 800 euro/mp de acoperiș / panou solar instalat.

O altă idee revoluționară este introducerea transportului public în localitățile mai mici ale județului. Costul achiziției de vehicule de transport în comun electrice pentru nouă localități din județ cu peste 5.000 de locuitori, respectiv Buziaș, Ciacova, Deta, Făget, Gătaia, Jimbolia, Recaș, Sânnicolau Mare, Timișoara s-ar ridica la aproximativ 30 de milioane de euro.

De asemenea, alte 15 milioane de euro ar fi necesare pentru crearea de piste pentru bicicliști în localitățile din județ. O sumă considerabilă, 100 de milioane euro, ar fi necesară pentru implementarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivelul Timișoarei și al localităților cu peste 5.000 de locuitori, care să permită monitorizarea colectării selective și plata pe cantitate a deșeurilor gospodărești.

Valoarea proiectului conform contractului de finanțare este de 564.060,00 lei (valoarea totală) din care: 11.281,20 lei Buget Local și 552.778,80 lei cofinanțare Uniunea Europeană plus Bugetul de Stat. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Related posts

Fonduri europene de 116 milioane de euro, pentru împăduriri şi înfiinţarea de perdele forestiere

redactia

La Timişoara a fost deschisă Camera de Diplomaţie Comercială cu Republica Serbia

Robert Bloancă

Aparatură de peste 2,45 milioane de euro pentru Spitalul „Gavril Curteanu”

Traian Dan

Contractele de energie pe piața concurențială se pot încheia până la 31.03.2021

Traian Dan

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Lucrările pentru BRUA încep în noiembrie; BERD ”foarte mulțumită” de colaborarea cu Transgaz

Stefana Muresan

O societate de asigurări a donat Primăriei Timişoara proiectul tehnic si autorizaţia de construcţie pentru reabilitarea Studio, cinematograful de artă al oraşului

Robert Bloancă

„NEW CITIES” Timișoara

Ionut Oprea

Recaş a ajuns la afaceri de 50 mil. euro şi continuă să crească

redactia

Se reia licitația pentru cele 44 autobuze electrice ale Timișoarei

Robert Bloancă

Luni, 26 aprilie, Apaserv Satu Mare a semnat trei noi contracte de lucrări din cadrul grandiosului Proiect Regional aferent județului Satu Mare

Gruita Ienasoiu

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

redactia

Oradea va contracta două credite pentru cofinanțarea unor proiecte pe fonduri UE

Traian Dan

Autostrada Lugoj – Deva: şoferii vor economisi 45 de minute după inaugurarea loturilor 3 şi 4

Stefana Muresan

Investitorii americani caută la Timişoara specialişti cu studii superioare pentru a se extinde în domeniul automotive

Robert Bloancă

Ex-directorul general al SNGN Romgaz SA Mediaș, Virgil Metea. Raport de mandat.

Ligia Voro

Constructorii noii rețele de iluminat a Zalăului, somați să finalizeze lucrările

Nora Dumitrescu

În doi ani, Gazprom ar putea da startul producţiei de petrol şi gaze în Timiș

Stefana Muresan

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

Diriguitorii fondurilor UE din Ardealul de Nord, în turneu regional

Nora Dumitrescu

România are alocate fonduri în valoare de 27 miliarde euro pentru 2021-2027

Stefana Muresan

Licitație de 3.8 milioane euro, fonduri europene, pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Guvernatorii Rotary Districtul 2241, amintiri și învățăminte

Ligia Voro

Leave a Comment