Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Baia Mare vrea business-uri noi pe terenurile industriale decontaminate

Inițiatorii proiectului din Maramureș și-au propus să aducă antreprenori în zona care urmează să fie decontaminată de metale grele, în urma dispariției marilor agenți industriali.

“Căutăm tineri antreprenori din toată țara pe care să-i sprijinim să implementeze idei inovatoare de afaceri în Baia Mare. Domeniul programului este bioeconomia – prin SPIRE Baia Mare, orașul va utiliza specii diferite de plante cu calități deosebite pentru a decontamina solurile poluate cu metale grele, rămase în urma perioadei de producție industrială care a afectat întregul oraș.

Noi credem că există oportunități mari de reutilizare în economia locală, ca înlocuitori ecologici ai unor produse sau materiale care să poată fi folosite în mod sigur și fără riscuri de către populație. Ideile de start-up câștigătoare sunt astfel care vor ajuta la transformarea biomasei din SPIRE în produse noi”, consideră Sabina Leopa, director adjunct al companiei de consultanță Urbasofia.

Orgnizația este acum în căutare de antreprenori din toată țara care să deruleze proiecte la Baia Mare pentru a transforma orașul în unul inovativ. Inițiatorii proiectului au în vedere proceduri de plantare pe cinci astfel de terenuri din Baia Mare, incluse într-un proces de decontaminare experimentală: Colonia Topitorilor, Ferneziu, Romplumb, Craica și URBIS.

Poluarea solului cu metale grele în Baia Mare este o problemă majoră, proiectul experimentând soluții ecologice de regenerare de mediu, economică și socială. SPIRE este un proiect de acțiuni inovatoare urbane, finanțat în cadrul celui de-al patrulea apel al inițiativei UIA, care susține cele mai inovatoare orașe ale Europei în pilotarea soluțiilor încă netestate și noi pentru provocările urbane presante.

SPIRE vrea să faciliteze tranziția sa de la ex-capitala minieră a României la un lider în proiectarea și producția de mediu. Proiectul finanțat cu bani europeni se bazează pe activele și cunoștințele locale provenite de la partenerii săi: Primăria și Zona Metropolitană Baia Mare, Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Universitatea pentru Agricultură Științe și Medicină Veterinară Cluj, Clusterul Energiei Verzi.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Băncile recomandă negocierea după expirarea perioadei de amânare a ratelor

Articolul următor

AirportLabs își extinde aplicația în aerogările din Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share