Bihor Fonduri Europene Sanatate Slider Ultimele stiri

La Oradea se va construi cel mai modern spital de boli infecțioase din România

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țara noastră, care va costa nu mai puțin de 128.000.000 de euro, bani europeni. Anunțul a fost făcut de către primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe comune, la care au participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Oradea și arhitectul Abduraman Redin, care are o experiență de 18 ani în proiectarea de unități spitalicești, fiind implicat și în reabilitarea Maternității Oradea.

De altfel, tot joi, 29 aprilie, în ședința de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiții să fie depus spre finanțare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.

În prezent, în Oradea sunt trei locații (pe str. Izvorului, pe str. Republicii și pe Aleea Ștrandului) unde funcționează diferite spitale care nu mai corespund standardelor și cerințelor actuale de calitate, iar pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie infrastructura actuală este subdimensionată față de cea necesară. Prin construcția noului spital se urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor actuale de calitate.

După cum s-a anunţat anul trecut, prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construit un nou spital de boli infecţioase şi pneumologie. Spitalul va putea fi adaptat oricând cerinţelor unor epidemii

Detalii privind spitalul au fost prezentate de către dr. Gheorghe Carp. Acesta a precizat că spitalul va fi o construcție de 4 etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi și 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de 249 de paturi minim – 326 de paturi maxim.

Cu toate că anul 2020 a fost un an de pandemie generat de coronavirus, a avut și efecte bune, de exemplu faptul că în Oradea se va realiza o astfel de investiție. Trebuie să avem un spital care să corespundă nevoilor secolului XXI, iar acest spital va fi cu siguranță cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România. Clădirea va fi în aşa fel construită încât oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptată în situaţii pandemice inclusiv prin creşterea numărului de paturi de terapie intensivă. Este foarte important de menționat că în acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul, astfel încât atunci când va fi gata, va fi complet dotat şi adaptat cerinţelor din zilele noastre”, a precizat senatorul Carp.

Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI: saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativă, în așa fel încât ca transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc și toate cele necesare ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Spitalul va avea și un compartiment de primiri urgențe, camere de tratament și monitorizare, 3 izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialități, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.

De asemenea, noul spital va avea și o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 139 de locuri pentru biciclete. Aceste locuri vor fi distribuite între parcarea subterană și parcajele la sol. Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat în ședința CL, valoarea totală a investiției se ridică la 128.332.280 euro.

Arhitectul Abduraman Redin a menționat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale și anume flexibilitate, securitate și eficiență. Astfel că la realizarea studiului de fezabilitate, după consultări cu medici și epidemiologi, precum și arhitecți, au fost anunțate cerințele unui spital modern, care să îmbine concepte de securitate atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale şi care, totodată, să fie eficient atât economic, cât și prin utilizarea corectă a spațiilor.

Legat de acest subiect, președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan a anunțat că proiectul urmează să fie depus pentru finanțare din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea și Consiliul Județean vor demara împreună procedura de achiziție necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcție să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025.

Related posts

Capacitatea de cazare turistică în România: a crescut numărul hotelurilor de 5 stele

Papuc Irina

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

Două zile până la evenimentele Transilvania Open 4 Business 2017! 

Ligia Voro

O stradă din Cluj-Napoca va fi iluminată wifi şi va avea bănci cu încărcare prin USB, din fonduri europene

redactia

21,8 mil. lei pentru al doilea terminal la Aeroportul Internaţional Oradea

Stefana Muresan

Trei oferte pentru parcarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea

Traian Dan

Autostrada Târgu-Mureș – Ungheni va costa 47 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Un antreprenor de 25 ani își folosește bolizii Lamborghini și Ferrari în jocurile pe care le creează

Stefana Muresan

CJ Cluj: A fost semnat contractul pentru lucrarile de stabilizare a Dealului Hoia

Stefana Muresan

Constructorul Avril modernizează Stadionul Municipal Zalău

Nora Dumitrescu

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

Gara Brașov va fi modernizată cu fonduri proprii ale CFR. Investiții necesare de peste 10 ani

Ion Surdu

Teraplast devine actionar majoritar la Depaco, cu 60% din capital

Stefana Muresan

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

Salina Turda a înregistrat un nou record de turiști, de aproape 690000: numărul ar putea crește în acest an

redactia

'Sarmizegetusa', noua ”bijuterie” a TAROM

Stefana Muresan

Parking subteran nou în Piața Mărăști. Zonă de 10 ha, complet reamenajată

Nora Dumitrescu

Helios Phoenix: We are continuously looking at BTS projects

Ionut Oprea

Cemacon Cluj, dimensiune record a business-ului

Stefana Muresan

Mediul de afaceri chinez, studiat la Sibiu

Papuc Irina

KUMA România – 20 ani

Ligia Voro

New images of how Bucharest’s J8 Office Park will look when completed

Papuc Irina

Cele mai profitabile afaceri cu tranzacţii imobiliare din Mureş

Stefana Muresan

NTT DATA, noul sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj

Stefana Muresan

Leave a Comment