Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Oradea se va construi cel mai modern spital de boli infecțioase din România

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țara noastră, care va costa nu mai puțin de 128.000.000 de euro, bani europeni. Anunțul a fost făcut de către primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe comune, la care au participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Oradea și arhitectul Abduraman Redin, care are o experiență de 18 ani în proiectarea de unități spitalicești, fiind implicat și în reabilitarea Maternității Oradea.

De altfel, tot joi, 29 aprilie, în ședința de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiții să fie depus spre finanțare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.

În prezent, în Oradea sunt trei locații (pe str. Izvorului, pe str. Republicii și pe Aleea Ștrandului) unde funcționează diferite spitale care nu mai corespund standardelor și cerințelor actuale de calitate, iar pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie infrastructura actuală este subdimensionată față de cea necesară. Prin construcția noului spital se urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor actuale de calitate.

După cum s-a anunţat anul trecut, prin colaborarea dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa urmează să fie construit un nou spital de boli infecţioase şi pneumologie. Spitalul va putea fi adaptat oricând cerinţelor unor epidemii

Detalii privind spitalul au fost prezentate de către dr. Gheorghe Carp. Acesta a precizat că spitalul va fi o construcție de 4 etaje, cu o capacitate de minimum 218 de paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, locurile putând fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. La aceasta se adaugă paturi în regim de spitalizare de zi și 11 de paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de 249 de paturi minim – 326 de paturi maxim.

Cu toate că anul 2020 a fost un an de pandemie generat de coronavirus, a avut și efecte bune, de exemplu faptul că în Oradea se va realiza o astfel de investiție. Trebuie să avem un spital care să corespundă nevoilor secolului XXI, iar acest spital va fi cu siguranță cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România. Clădirea va fi în aşa fel construită încât oricând să se poată adapta cerinţelor unei epidemii, de asemenea va putea fi adaptată în situaţii pandemice inclusiv prin creşterea numărului de paturi de terapie intensivă. Este foarte important de menționat că în acest proiect sunt cuprinse toate dotările, inclusiv mobilier, pentru tot spitalul, astfel încât atunci când va fi gata, va fi complet dotat şi adaptat cerinţelor din zilele noastre”, a precizat senatorul Carp.

Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI: saloane de maximum 2 paturi, cu presiune negativă, în așa fel încât ca transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc și toate cele necesare ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Spitalul va avea și un compartiment de primiri urgențe, camere de tratament și monitorizare, 3 izolatoare, un ambulator integrat cu cabinet pentru fiecare dintre specialități, săli de tratamente, bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.

De asemenea, noul spital va avea și o parcare de 175 de locuri pentru autoturisme, cu 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 139 de locuri pentru biciclete. Aceste locuri vor fi distribuite între parcarea subterană și parcajele la sol. Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp. Conform studiului de fezabilitate aprobat în ședința CL, valoarea totală a investiției se ridică la 128.332.280 euro.

Arhitectul Abduraman Redin a menționat la rândul său că la baza realizării proiectului noului spital au stat trei criterii principale și anume flexibilitate, securitate și eficiență. Astfel că la realizarea studiului de fezabilitate, după consultări cu medici și epidemiologi, precum și arhitecți, au fost anunțate cerințele unui spital modern, care să îmbine concepte de securitate atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale şi care, totodată, să fie eficient atât economic, cât și prin utilizarea corectă a spațiilor.

Legat de acest subiect, președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan a anunțat că proiectul urmează să fie depus pentru finanțare din bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Primăria Oradea și Consiliul Județean vor demara împreună procedura de achiziție necesară, astfel încât în primăvara anului 2022 lucrările de construcție să fie începute, iar spitalul să fie gata până în 2025.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Austriecii de la Terra Holding vor miza pe centrele regionale din Ardeal

Articolul următor

Banii UE, absorbiți de infrastructura mare din Banat și Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share