Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania a dat credite de aproape 10 miliarde de euro

Activele grupului financiar Banca Transilvania (BT) au ajuns la finalul primului trimestru la 110,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 43 de miliarde. Depozitele clienţilor au atins 93,1 miliarde de lei: dintre acestea, 64 de miliarde sunt economiile persoanelor fizice, iar 28 de miliarde, depozitele companiilor.

Profitul net consolidat al grupului financiar este de 656 de milioane de lei, din care cel al băncii este de 581 de milioane. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu 75 de milioane la profitabilitatea grupului BT. Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,6% calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

„Vedem semne încurajatoare, economia României şi-a revenit bine în primele trei luni ale anului, însă provocările nu au trecut. Acum depindem de ritmul vaccinării, dar şi de restricţiile de călătorie şi consum din celelalte ţări europene şi din lume, iar ritmul revenirii va fi corelat direct cu cel al marilor economii din UE.

Suntem optimişti, dar rămânem în gardă şi ţinem aproape de clienţii cu credite şi de cei care au nevoie de finanţare pentru susţinerea business-ului lor, a consumului şi a economiei. BT a funcţionat cu motoarele turate în primele trei luni ale anului, ceea ce se vede în numărul record de finanţări acordate”, a declarat Omer Tetik, director general al BT.

Rata expunerilor neperformante este de 3,73% la 31 martie 2021. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 131%. Solvabilitatea băncii este de 23,82% şi cuprinde profitul aferent trimestrului încheiat.

Fitch Ratings a menţinut ratingul BT pentru finanțări pe termen lung (IDR) la „BB+”, cu perspectivă negativă, precum şi ratingului de viabilitate la nivelul “bb+”. Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 13,8 miliarde de lei, iar al creditelor pentru IMM-uri, 17,8 miliarde lei. Banca a ajuns la 4,4 milioane de carduri în portofoliu, dintre care 530.000 de credit.

La adunarea generală a acționarilor, aceștia au aprobat propunerea Consiliului de Administrație privind închiderea anului 2020, repartizarea profitului, majorarea capitalurilor proprii cu 573 de milioane de lei. Bugetul de investiţii pentru 2021 este de 400 de milioane de lei şi va fi alocat în proiecte de IT, carduri, iniţiative digitale şi reţea.

Ce își propune banca în 2021

  • +11,3% active, până la 115 miliarde de lei
  • 49,3% cost/venit pentru eficienţă operaţională
  • +7,9% credite brute
  • 47,9% credite/depozite
  • +11,6% total resurse de la clienţi
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Arhitectura industrială în România: tendințe, dezvoltare și așteptări

Articolul următor

TeraPlast se raliază inițiativei UN Global Compact

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share