Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunea Carpaților va avea strategie economică

Trei județe din zona Transilvaniei au aderat la o rezoluție comună pentru susținerea strategiei macroregionale pentru Regiunea Carpaților: Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

Președinții celor trei consiliilor județene au semnat rezoluția de susținere și promovare la nivel european a unei asemenea strategii. Gestul este sprijinit de o largă majoritate a președinților județelor din Nord-Estul României, alături de regiuni partenere din Ucraina, Polonia și Slovacia.

Evenimentul vine în contextul conturării unei necesități a promovării la nivel european a unei astfel de strategii, ca document-cheie în dezvoltarea economică a regiunilor din zona Munților Carpați.

La inițiativa președintelui CJ Maramureș, Ionel Bogdan, în urma discuțiilor avute cu partenerul polonez, Wladyslaw Ortyl, mareșalul Voievodatului Podkarpackie – cu care zona Maramureșului este înfrățită, s-a promovat o rezoluție comună a reprezentanților județelor din Nord-Vestul României.

Aceasta are ca obiectiv principal susținerea și promovarea efortului comun internațional de elaborare a unei strategii similare cu impactul economic ca al celor existente deja la nivel continental, cum ar fi strategiile Uniunii Europene pentru regiunea Alpilor, Dunării, Mării Baltice sau a Adriaticii.

Rezoluția a fost semnată deja de cei președinți de CJ, urmând a fi primite răspunsuri și din partea celorlalte județe din Nord-Vestul României: Cluj, Bihor, Satu Mare.

“Ne-am raliat acestui important demers inițiat de CJ Maramureș fiindcă dorim să dezvoltăm comunitățile unitar și în armonie. Acesta este doar un prim pas spre elaborarea unor proiecte comune în domenii de interes major, precum infrastructura rutieră, industria, turismul ori sectorul agricol”, a declarat președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Îi invităm public pe toți colegii mei din zona de Nord-Vest a României, din Cluj, Bihor și Satu Mare să se ralieze acestui demers important pentru viitorul regiunilor ce se întind de-a lungul Munților Carpați.

Semnarea acestei rezoluții-apel de susținere și promovare a unei viitoare strategii macroregionale pentru regiunile Carpaților este un semnal comun puternic pe care-l putem transmite la nivelul instituțiilor europene relevante alături de partenerii noștri internaționali care au semnat un astfel de document: Polonia, Slovacia, Ucraina.

În calitate de membru supleant în cadrul Comitetului European al Regiunilor mă voi preocupa de promovarea acestui proiect alături de colegii mei, deoarece cu toții trebuie să înțelegem că Munții Carpați și oamenii care trăiesc în aceste zone au nevoie de resurse importante pentru dezvoltare”, a spus Bogdan.

Pentru susținerea viitoarei strategii în Carpați s-au exprimat deja toate județele din Nord-Estul României (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Centru (Brașov) și regiunile din Polonia (Podkarpackie, Malopolskie, Silezia), Ucraina (Zakarpattia Lviv, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi), Slovacia (toate cele opt regiuni).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Businesmenii germani din Ardeal și-au stabilit noua conducere

Articolul următor

Operații complexe efectuate în rețeaua de oftalmologie Dr. Teodor Holhoș

Citește si:
Citeste mai mult

Digital@Sângeorgiu de Mureș  

Viziunea și strategia primarului Sófalvi Sándor Szabolcs în modernizarea comunei   Executivul comunei Sângeorgiu de Mureș continuă să…
Citeste mai mult

Leroy Merlin, în loc de IAIFO

Lanțul de bricolaj Leroy Merlin este interesat să își ridice primul magazin din județul Sălaj pe locul în…
Citeste mai mult

Noul sezon la Băile Figa, deschis oficial

Băile din orașul Beclean au dat startul sezonului estival în prezența directorului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel…
Total
0
Share