Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ce facem cu bateriile din mașinile electrice dezafectate?

La această întrebare ne-a răspuns Elena Gaspar-Ion, președintele Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), în numărul 102 al revistei Transilvania Business.

Mașinile electrice reprezintă în acest moment esența dezvoltării în industria auto. Până în 2030 Uniunea Europeană speră că vor exista aproximativ 30 de milioane de mașini electrice pe drumurile din Europa, ceea ce reprezintă un ritm de creștere fără precedent până în acest moment. Vehiculele electrice nu emit dioxid de carbon în timpul vieții, dar, la finalul acesteia este îngrijorător ce se întâmplă cu ele, în special cu bateriile.

Majoritatea componentelor unui vehicul electric sunt similare cu cele ale mașinilor convenționale, diferența însă este dată de bateriile li-ion care le acționează.

Și asta pentru că, în timp ce pentru bateriile convenționale cu Pb există sisteme de reciclare la scară largă, pentru cele li-ion capacitatea de reciclare la nivelul UE este extrem de redusă.

Bateriile din vehiculele electrice sunt mai grele și mai mari decât cele din vehiculele convenționale, sunt compuse din celule li-ion individuale și, în cazul în care nu sunt manipulate corect acestea pot provoca incendii sau pot exploda.

Întrebarea care se pune este: Care este soluția?

Din punctul nostru de vedere soluția este extinderea numărului de capacități de reciclare a acestui tip de baterii la nivel European. În acest moment, la nivelul UE există doar 9 facilități de reciclare pentru baterii li-ion cu o capacitate anuală puțin peste 32.000 t.

De asemenea, din punct de vedere al proceselor de colectare, transport și dezasamblare a bateriilor din vehiculele electrice, ne aflăm în plină perioadă de pionierat.

De aceea, în 2019, câteva dintre cele mai mari organizații de transfer a responsabilității producătorilor în ceea ce privește deșeurile de baterii și acumulatori din Europa au înființat RENEOS, un sistem integrat care combină experiența și expertiza acestor organizații și a reciclatorilor de top din Uniunea Europeana într-o soluție destinată producătorilor auto.

Elena Gaspar-Ion, președintele SNRB

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor este singurul partener RENEOS din România și, în acest context poate oferi suport producătorilor și importatorilor auto în ceea ce privește crearea unor sisteme funcționale management al bateriilor din vehiculele electrice aflate la finalul vieții.

Din punctul nostru de vedere, creșterea exponențiala a numărului de vehicule electrice preconizată la nivelul Uniunii Europene, și managementul acestor vehicule și în special a bateriilor la finalul vieții „active” a acestora, reprezintă în același timp o responsabilitate față de mediu și o oportunitate.

O responsabilitate pentru că aceste baterii nu pot fi aruncate la întâmplare și o oportunitate pentru că, în acest moment, cea mai apropiată facilitate de reciclare este în Germania, iar în viitorul apropiat numai Polonia a anunțat intenția de a construi o astfel de facilitate.

Suntem convinși că o astfel de facilitate de reciclare este posibilă în România şi este totodată absolut utilă. În primul rând ar crea locuri de muncă și ar asigura sustenabilitatea prin automatizare și digitalizarea proceselor. Apoi, ar aduce venituri şi celor care o finanțează, dar și bugetului statului prin taxe și impozite. Ar fi benefică şi pentru noi, cei din această industrie, pentru că am scuti foarte multe costuri de transport, aprobări de transport și costuri enorme pentru reciclare în altă parte. Si, mai ales, ar reduce amprenta de carbon de la fabricație până la ieșirea din uz al vehiculelor electrice ceea ce ar reduce semnificativ presiunea poluării asupra mediului.

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2010. Misiunea noastră este aceea de a prelua responsabilitatea producătorilor și importatorilor de baterii și acumulatori în vederea organizării unui sistem performant de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori (DBA).

Mai multe detalii despre noi, găsiți pe https://www.snrb.org/ sau ne puteți contacta pe adresa office@snrb.org

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TB 100: Un deceniu a trecut repede. Și primele 100 de ediții

Articolul următor

Primăria Timișoara a pus în funcțiune și oficial primul portal de date deschise din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share