Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeu de 18 milioane de euro în Florești

Planul Național de Redresare și Reziliență prevede amplasarea în comuna clujeană Florești a Muzeului Identităților și Conflictelor Transilvănene (Mutra), o investiție de 15 milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, propusă spre finanțare UE.

Noul complex muzeal urmează să fie amplasat în zona Cetatea Fetei, proiectul fiind inițiat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT). Obiectivul va prezenta în format fizic și digital istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Ardealului de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și conviețuire.

Aici se prevede depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului MNIT, realizarea expozițiilor interactive, crearea de module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură din România, dezvoltarea unui centru al comunității în vederea păstrării și dezvoltării identităților, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei comune.

Suprafața pusă la dispoziție de Consiliul Local (CL) Florești este de 12.000 mp, iar construcția va avea trei niveluri. CL dispune de alte câteva hectare de teren, având în plan dezvoltarea de activități culturale, sportive și educative. În apropiere va fi amenajată, din fondurile locale, o parcare de mai mari dimensiuni.

Costurile construcției sunt estimate la 15 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată și includ proiectare, execuție de lucrări și dotări. Complexul de tip open space va fi înzestrat cu un acoperiș înierbat, având pereți de sticlă, conform administrației locale.

MNIT păstrează, de 150 de ani, valori ale civilizației transilvănene. Instituția deține o colecție de 457.806 de bunuri culturale arheologice, istorice, numismatice, documentare, memorialistice, artistice, fiind al doilea muzeu din țară ca mărime și importanță a patrimoniului cultural mobil deținut.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centura Zalăului va trece prin două păduri

Articolul următor

Astor Com va moderniza centrul Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share