Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agenții economici din Sălaj, implicați în învățământul dual

Companiile din România vor primi fonduri europene pentru a-și pregăti propria forță de muncă, a anunțat, la Zalău, vicepremierul Raluca Turcan, după o vizită la fabrica Silcar.

Ea a avut o întrevedere cu reprezentanții mediului de afaceri din județul Sălaj, alături de Maria Mareș, președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, și de Dantes Bratu, inspector general al Inspecției Muncii.  

“Ne-am propus ca acest parteneriat cu reprezentanții companiilor din toată țara să fie unul substanțial și să identificăm împreună cele mai bune soluții pentru a susține companiile și angajații. Una dintre preocupările noastre comune vizează formarea forței de muncă, prin întărirea învățământului în sistem dual.

M-am bucurat să constat că aici, în Zalău, firmele se implică, alături de unitățile de învățământ, în pregătirea tinerilor pentru profesiile căutate pe piața locală. Un exemplu în acest sens este compania Silcar Prod, pe care am vizitat-o.

Tocmai pentru a susține companiile să își pregătească propria forță de muncă pregătim o linie de finanțare din bani europeni, prin Programul Operațional Educație și Ocupare, care le va facilita acces la granturi pentru formare”, a spus oficialul de la București.

Silcar este implicată activ în dezvoltarea comunității locale, prin derularea de parteneriate în domeniul învățământului dual cu Liceul Tehnologic Mihai Viteazul Zalău și cu Consiliul Județean Cluj. “Am dorit să aducem în discuție mai multe probleme care privesc sectorul construcțiilor și implicit a noastră, a producătorilor de tâmplărie termoizolantă.

Vor să păstreze salariul minim de 3.000 de lei

Două probleme au un impact major pe viitor: păstrarea facilităților pentru firmele din construcții (ordonanța 114 din 2019 – care reglementează salariul minim la 3.000 de lei și beneficii salariale pentru angajați), posibilitatea renegocierii contractelor aflate în desfășurare din cauza creșterilor importante din ultimul timp a materialelor.

Am obținut promisiunea fermă a d-nei ministru că nu se vor atinge de aceste facilități, în ciuda presiunilor constante ce vin în această direcție, inclusiv din partea Comisiei Europene. Sectorul construcțiilor va rămâne unul de importanță strategică, mai ales acum când se dorește atragerea unor fonduri însemnate prin PNRR și e nevoie mai mult ca oricând de personal calificat pentru implementarea cu succes a acestor proiecte.

Am văzut cu toții creșterea accelerată a prețurilor pentru majoritatea materiilor prime folosite, astfel încât majoritatea firmelor de construcții angajate în contracte cu statul, se află într-o situație deosebit de dificilă și fie nu le pot duce la bun sfârșit, fie riscă falimentul. Am primit asigurări că se va încerca rezolvarea ei, începând chiar cu prima ședință de guvern”, a arătat directorul Silcar, Ovidiu Caraba.

Șomaj ascuns în Sălaj

“Digitalizarea și debirocratizarea sunt alte două subiecte care preocupă mediul de afaceri. Am adoptat deja două acte normative care reglementează telemunca și digitalizarea relațiilor dintre angajați și angajatori, precum și pe cea cu instituțiile statului.

Cele 80 de milioane de euro destinate digitalizării prin PNRR vor asigura servicii mai facile pentru companii, furnizate de instituțiile din subordinea ministerului, fie că vorbim despre servicii de plasare a forței de muncă prin ANOFM sau despre centralizarea datelor din contractele de muncă prin Inspecția Muncii.

Am vorbit despre diversificarea măsurilor de sprijin pentru companii și pentru angajați, mai ales în contextul în care unele dintre măsuri nu se vor mai aplica, odată cu reluarea activităților economice. Am primit mai multe propuneri, pe care le vom include în efortul nostru de a îmbunătăți sprijinul acordat companiilor în perioada următoare.

Am agreat să identificăm împreună, companii și instituții, potențialul de creștere a ocupării la nivel local, în condițiile în care din cei 5.000 de șomeri înregistrați, 3.700 nu beneficiază de indemnizație de șomaj, deci sunt persoane pentru care pot fi găsite soluții de integrare pe piața muncii”, a constatat vicepremierul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Kesz a terminat fațada noului sediu BT

Articolul următor

Întreabă specialiștii ce disc de motocoasă este potrivit pentru utilajul tău!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share