Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O ambarcaţiune 100% ecologică, made in Romania și unică în Europa, lansată de Ziua Mediului

Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow

O echipă sută la sută românească a realizat, la iniţiativa unei asociaţii de protecţie a mediului, în premieră pentru Europa, o ambarcaţiune 100% ecologică, alimentată de panouri fotovoltaice. Investiţia, de aproape 100.000 de euro, deocamdată nu a fost patentată, fiind ”testată” în cadrul unor acţiuni de ecologizare, realizate în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Apele Române.

 

Prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape, a fost lansată, sâmbătă, de Ziua Mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov, în prezenţa Ministrului Mediului, Tánczos Barna, şi a directorului general al Apelor Române, Barabás László.

Ambarcaţiunea, unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată şi realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului “Acţionăm pentru ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Apele Române şi Kaufland România.

Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow
Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow

“Astăzi, vedem o ambarcaţiune sută la sută românească, o tehnologie care, practic, aduce inovaţia în sprijinul şi în slujba protecţiei mediului, dezvoltată de oameni de ştiinţă din România, de oameni tineri care au venit şi au pus în slujba protecţiei mediului cunoştinţelor proprii, tehnologia modernă, şi se alătură eforturilor ministerului”, a spus, prezent în judeţul Braşov, ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Andrei Coşuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociaţie care a avut iniţiativa realizării acestei ambarcaţiuni, a subliniat că aceasta este una “prietenă cu natura”, unică în Europa, care nu poluează deloc şi care are marele avantaj de a putea fi folosită şi pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.

“În trei ani de când facem acţiuni de ecologizare a apelo,  ne-am dat seama că avem nevoie de o tehnologie care să plutească şi să strângă deşeurile de pe ape. În 2019, am vrut să cumpărăm o ambarcaţiune diesel (…), dar a venit Covidul peste noi şi ne-am dat seama că putem să alocăm timp să dezvoltăm o astfel de tehnologie, să o facem în România. (…)Din martie şi până acum, un ponton simplu a fost transformat într-o ambarcaţiune care strânge deşeurile. Tehnologia este una internaţională, de exemplu bateriile sunt cumpărate din Statele Unite, de la Tesla – echivalentul unei maşini Tesla 3,  care este penultima lor tehnologie. Este prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa pentru că este alimentată din panouri fotovoltaice. Aceasta este noutatea absolută – şi suntem foarte mândri de aceasta şi de faptul putem acţiona banda de transport deşeuri şi braţele respective doar din panouri solare. Ambarcaţiunea nu poluează şi este, pentru România – şi ridic o minge la fileu autorităţilor – soluţia pe care putem să o acţionăm pe lacurile unde nu ave voie cu motoare termice, clasice”, a spus Andrei Coşuleanu.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, acţiuni de ecologizare a lacurilor şi cursurilor de ape sunt programate zilnic, sumele alocate pentru strângerea deşeurilor, transportul, depozitarea şi reciclarea acestora fiind considerabile. Din acest punct de vedere, ambarcaţiunea prezintă avantajul de a efectua o primă sortare a acestor deşeuri.

“Colegii noştri, pe lângă faptul că strâng aceste deşeuri, în ultimele trei luni am avut peste 2000 de controale efectuate pe tema salubrizării cursurilor de apă şi a malurilor. S-au aplicat sancţiuni de peste 300.000 de lei, dar, pe lângă măsurile coercitive, trebuie să acţionăm şi asupra conştientizării oamenilor că deşeurile trebuie aruncate în locurile special amenajate, în aşa fel încât să îngrijim mediul care ne-a fost dat”, a subliniat Barabás László, director general al Apelor Române.

Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow
Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow

Ambarcaţiunea ecologică românească a fost denumită “Ebisu”, după zeul japonez protector al apelor şi va fi folosită, până la sfârşitul anului, pentru cel puţin alte opt intervenţii rapide de ecologizare a unor lacuri şi cursuri ale marilor râuri din România şi afluenţi ai acestora.

“Ebisu” are autonomie de până la şase ore şi poate colecta într-o ieşire pe apă până la 350 de kilograme de deşeuri.

 

Anca DUMITRU

Sursă foto: www.facebook.com/ActforTomorrow

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

E.ON susține decada Națiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor

Articolul următor

Prime Dash, acceptat de Microsoft într-un program de accelerare pentru FinTech-uri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share