Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Canalele de irigații devin producătoare de energie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) propune acoperirea cu panouri fotovoltaice a principalelor canale de irigații aflate în gestiunea sa pentru a produce energie electrică.
Ministrul Adrian Oros a relatat situația actuală a sistemelor de irigații din țară. “În ultimii ani, efectele secetei și ale deșertificării sunt tot mai vizibile în zona Mării Negre. Există o infrastructură de irigații veche, distrusă, care reușește să irige maximum 5-600.000 ha din cele 3 milioane amenajate.
În Banat și Crișana ne confruntăm cu fenomenul advers, de umiditate excesivă în unele perioade. Aici avem o infrastructură de desecare-drenaj (din 1780 în Banat), pe 2,8 milioane ha, care trebuie reabilitată.
În ultimii ani, bugetul național a finanțat cu sume mult prea mici reabilitarea acestor infrastructuri, care în multe cazuri sunt nefuncționale sau energofage. Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, care trebuia să aibă alocat 1 miliard de euro în cinci ani, a fost finanțat în perioada 2017-2019 cu 528 de milioane de lei, adică 176 milioane pe an.
În 2016 nu a avut nici 1 leu alocat. În 2020 și în 2021 am alocat câte 300 milioane lei. Pentru reabilitarea infrastructurii secundare, cea care deservește exploatațiile, au fost alocate 435 milioane euro din PNDR 2014-2020.
Am considerat oportun, anul trecut, cu acordul guvernului, să finanțăm cu 6,5 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență o strategie complexă (irigații, desecare – drenaj, consolidarea economiei sociale, prevenirea deșertificării, sistem antigrindină și de creștere a precipitațiilor).
La sfârșitul anului 2020, draftul de program trimis de către România, analizat de European Institute of Public Administration, instituție care face analize bazate pe datele transmise de Comisia Europeană, concluziona că propunerile României au componenta verde 64,8%”. Ministrul a precizat că amenajările de irigații au fost înființate în România în perioada 1965-1990.
“Am venit cu soluții tehnologice noi, materiale prietenoase cu mediu, modernizarea și digitalizarea exploatării amenajărilor, manevrarea echipamentelor hidromecanice automatizată prin energia produsă de turbine eoliene, panouri fotovoltaice, pentru o mai bună gospodărire a apei, sisteme SCADA, descentralizarea managementului. Am propus cea mai inovativă soluție, adaptată la infrastructura existentă.
Administrăm 9.600 km de canale principale. Dorim să acoperim, după impermeabilizare, aceste canale cu panouri fotovoltaice. O suprafață de 96 milioane mp, neutilizabilă în alt mod, aflată în gestiunea MADR (ANIF). Asistăm la o extindere a parcurilor fotovoltaice, pentru dezvoltarea lor fiind scoase din circuitul agricol mari suprafețe de teren.
Venim cu soluția prevăzută în draftul nostru de proiecte. Pentru producerea 1 MW sunt necesare 2 ha de teren. Noi putem dezvolta un parc fotovoltaic pe 9.600 ha. O producție mare de energie verde și ieftină”, susține Oros.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bani gratis pentru ardelenii din domeniile creative

Articolul următor

Nord Conforest își pregătește în șantier viitorii meseriași

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share