Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Life Is Hard a lansat o aplicație antipoluare la Cluj

Compania clujeană de tehnologia informației Life Is Hard (LIH) a dezvoltat o aplicație destinată reducerii poluării pentru Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), în cadrul proiectului european TRAM.

Din iunie, tehnologia îi ajută pe locuitorii din Cluj-Napoca să contorizeze precis, prin aplicația Wheeley Go, cu cât contribuie la reducerea amprentei de carbon dacă aleg să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu ajutorul mijloacelor de transport în comun nepoluante. Primăria susține proiectul, care se încadrează în dezvoltarea de trasee pentru mijloacele de transport prietenoase cu mediul.

Aplicația integrează informații și modele oferite de reprezentanții unor parteneri europeni ce au implementat, cu rezultate pozitive, proiecte similare. Cetățenii își pot înregistra și urmări deplasările zilnice cu bicicleta, pe jos sau cu ajutor altor mijloace nepoluante, pot vizualiza impactul pozitiv asupra mediului sau a stării lor de sănătate (emisii de carbon reduse, numărul de calorii arse).

În funcție de numărul de kilometri parcurși, aplicația va include un top și va acorda ranguri pentru utilizatori, astfel încât ei să cunoască impactul real al contribuției lor. Administrația publică poate verifica datele principalelor zone frecventate de bicicliști și pietoni. Astfel, vor putea fi fundamentate proiecte pentru zone pietonale, piste pentru biciclete, trotinete, intervenții care vor ajuta la ameliorarea unor probleme identificate pe parcurs.

Datele despre deplasările cetățenilor sunt anonimizate, iar o hartă interactivă cuprinde cele mai frecventate trasee. Companiile private pot folosi programul ca pe un mecanism de a susține dezvoltarea durabilă în rândul angajaților și a comunității. Acestea pot oferi reduceri pentru cetățenii care merg mai mult pe jos sau cu bicicleta, intrând în comunitatea companiilor care susțin mobilitatea urbană.

Companiile și instituțiile pot alege să organizeze concursuri interne în cadrul cărora să îi răsplătească pe angajații care aleg să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta, contribuind la scăderea nivelul de poluare. Aplicația este rezultatul unui schimb de experiență între Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest și mai multe regiuni și orașe din Europa (Blekinge – Suedia, Marche – Italia, Andaluzia – Spania, Miskolc – Ungaria).

Acesta face parte din proiectul TRAM, finanțat prin programul INTERREG Europe. Aplicația pornește de la un exemplu de bună practică implementat cu succes în Sevilia. Rezultatele înregistrate prin Wheeley Go și modul de funcționare a programului dezvoltat de ADRNV în România vor reprezenta un studiu de caz utilizat în alte țări europene care vor să dezvolte programe similare de protecție a mediului

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Studenții de la arte vor crea produse pentru fabricile de mobilă

Articolul următor

Se reia decolmatarea Crișului Repede cu draga de 4,4 milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share