Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul coordonează un megaproiect de 841 de milioane de euro pe litoral

Compania de consultanță de mediu EPMC Cluj supervizează 11 contracte ale Agenției Bazinale a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) privind lărgirea plajelor de pe litoralul românesc. Cinci sunt în derulare, șase fiind încă neatribuite, în faza de licitație. 

Lucrările cele mai avansate – spre finalizare la termenul stabilit sunt pe lotul 2 Mamaia – compania Boskalis (1 iulie), iar pe lotul 5, zona Eforie, s-a terminat proiectarea și a început execuția – compania Van Oord. Proiectul derulat de ABADL este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, având o valoare de 841 de milioane de euro.

Contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de Coeziune, este de 602 milioane de euro. Acest proiect, aflat în faza a doua de implementare, vizează continuarea măsurilor necesare reducerii eroziunii costiere pe litoralul românesc de la Marea Neagră în zonele Stăvilare, Mamaia, Tomis – Casino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai.

Supervizor – inginer este asocierea EPMC Consulting (lider) – SJS Engineering. Contractul de servicii de asistență tehnică vizează supervizarea lucrărilor din cadrul fazei a doua a proiectului ce prevede reducerea eroziunii costiere (exercițiul european de finanțare 2014-2020).

Ordinul de începere a fost dat în septembrie 2019, durata contractului fiind de 72 de luni. Printre antreprenorii lucrărilor se numără Boskalis (lotul 2), Van Oord Dredging (lotul 5), Strabag (lider de asociere lotul 1, zona Stăvilare), Franco Giuseppe (lider de asociere lotul 3, Tomis și lotul 4, Agigea).

„Lucrările vizează în primul rând reducerea fenomenelor  de eroziune și de inundare prin amenajările, digurile care se fac, apoi vine partea de înnisipare. Practic, oamenii nu se vor mai înghesui pe plaje ca până acum – distanța medie de la apă este de 110 m, putând să stea și la 15 m unul de altul, deci crește gradul de intimitate. Lărgirea plajelor de pe litoralul românesc înseamnă o mare oportunitate pentru investitori. Ar putea trezi interesul marilor lanțuri hoteliere internaționale”, subliniază Ioana Cămărășan, reprezentant al EPMC.

Compania clujeană se bazează pe 129 de experți interni și colaboratori externi. Aceasta a asigurat până acum managementul pentru proiecte de 457 de milioane de euro și a atras finanțări de 115 milioane.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asfalt nou pe drumul spre Băile Cojocna

Articolul următor

Leroy Merlin, în loc de IAIFO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share