Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul își face sistem antigrindină

Județul Sălaj va depune un proiect european pentru construirea unui sistem antigrindină în valoare de până la 3 milioane de euro.

Căderile de grindină au cauzat, în ultimii ani, pagube materiale serioase în Sălaj, iar tendințele meteo-climatice previzibile arată o creștere a intensității lor, deci o vulnerabilitate din ce în ce mai crescută a populației, constată autoritățile. “La nivelul instituției este pregătită documentația necesară realizării unui sistem de protecție împotriva fenomenelor meteo extreme, urmând a fi inițiate toate demersurile pentru implementarea investiției”, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu-Iancu Sălăjanu.

Vicepreședintele CJ Sălaj, Robert Szilagyi, a avut discuții aplicate pe subiect cu reprezentanții CJ Satu Mare, instituție care implementează deja un sistem antigrindină, folosit cu succes în țări precum Croația, Franța sau Ungaria. ”Ne dorim ca și în Sălaj să implementăm un astfel de sistem, diferit de cel cu rachete pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență îl folosește la nivel național, dar mai eficient, întrucât acoperă întreaga rază teritorială a județului, nu doar o singură zonă.

Investiția într-un sistem antigrindină, compus din stații automate de generatoare terestre, se ridică la 2-3 milioane de euro, bani pentru care vom solicita finanțare europeană. Numărul stațiilor automate de generatoare terestre va fi stabilit în urma unui studiu efectuat de către specialiști, pentru a acoperi întregul teritoriu”, a precizat vicepreședintele CJ.

Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină: iodura de argint. Rețeaua sistemului va fi compusă din stații automate de generatoare terestre amplasate pe întreg teritoriul județului, formând o rețea uniformă cu un centru de comandă și vor intra în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Agenției Naționale de Meteorologie.

Generatoarele vor intra în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Tehnologia propusă este mai eficientă din punctul de vedere al costurilor și mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Avertisment de la Vital. Se impun restricții la apa potabilă în Maramureș

Articolul următor

Planho Consultores, proiectant al Spitalului Pediatric Monobloc

Citește și:
Citeste mai mult

Un nou pasaj subteran în Oradea

Un pasaj subteran în intersecția T. Vladimirescu – Oneștilor va facilita ieșirea din oraș spre autostradă. Consiliul Local…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share