Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Noi provocări tehnologice la Hirschmann Automotive TM

Ca urmare a unor proiecte de extindere a capacității de producție Hirschmann Automotive TM a demarat recent testarea unei linii full automate. Demersul este parte a unor proiecte ce presupun investiții și dotări de top.

În industria auto a ultimilor ani apare tot mai pregnant necesitatea echipamentelor sau a liniilor full automate și introducerea conceptului de smart production.

Acest lucru înseamnă că producătorul dispune de informații digitalizate complexe despre tot parcursul unui produs, putând verifica sau îmbunătăți procesul de producție.

În această idee a super tehnologizării, ca urmare a complexitătii ridicate a noilor proiecte câștigate în ultimii 2 ani de Hirschmann Automotive TM, compania cu sediul în județul Mureș, parte a cunoscutului concern Hirschmann Automotive GmbH, a introdus recent primele echipamente pentru o line full automată.

În acest moment noua linie se află în stadiul de testare / validare într-o zonă creată special pentru aceasta. Mai exact, zona se regăsește în cadrul segmentului 9 din TM2, deservind creșterea de capacitate pe partea de producție.

Conform conducerii companiei, partea de preluare fizică, instalare și testare, a fost făcută de către o echipă multidisciplinară, cu oameni din mai multe departamente atât locale, cât și din Austria.

”Prima linie full automată din cadrul companiei noastre prezintă o provocare nouă pe partea de utilizare și menținere, care duce la necesitatea de creștere a competențelor atât tehnice, cât și de operare a liniei în sine, asta incluzând atât ingineri, cât și operatori. Echipamentul este unul complex, fiind capabil să realizeze mai mulți pași de proces: ștanțare ->transport cu braț robotic pentru proces injectare -> injectare -> transportor robotic liniar pentru procesul de asamblare gumita -> asamblare gumita automat, cu ajutorul unui braț robotic care ulterior ajută la testarea produselor în baza testului integrat în echipament.

Având în vedere acest lucru, operatorii vor avea parte de un program de instruire specializat pe utilizarea echipamentului / liniei full automate.

În decursul acestui an vom beneficia de un număr mai mare de astfel de echipamente și linii, similare cu cele menționate mai sus, acest lucru indicând retehnologizarea liniilor din cadrul companiei. Aceste provocări noi și benefice companiei ne vor ridica la un nivel superior de cunoștințe și vom deveni mult mai competitivi pe piața automotive actuală”, a spus Sebastian Cândea, Director General Operațional al Hirschmann Automotive TM.

Angajator de top

Cu cele două fabrici din județul Mureș, Hirschmann Automotive TM se numără printre cei mai importanți angajatori din Transilvania, în domeniul producției de cablaje si cabluri auto.

De 14 ani de când și-a început producția, Hirschmann Automotive TM se află într-o creștere permanentă. Compania din Parcul Industrial Mureș produce în special componente pentru industria auto, dar și cabluri pentru panouri fotovoltaice și senzori industriali.

Conform conducerii companiei există comenzi pe toată zona de activitate, cu accent pe segmentul de componente pentru mașini electrice.

Proiect de 28 de milioane de euro

O investiție de 28 de milioane de euro, din care circa 12 milioane de euro reprezintă ajutor de stat, este un obiectiv prioritar al companiei Hirschmann Automotive TM.

Conform lui Paul Ilea, Director General Administrativ al Hirschmann Automotive TM SRL, undeva în iarna acestui an vor intra în producție noi linii. ”Am finalizat proiectarea noului spațiu de producție, care va fi funcțional din iarna acestui an. A fost o competiție multinațională în cadrul grupului, privitoare la acest proiect, la care competitori au fost atât fabrici noi, cât și țări în care Hirschmann Automotive nu avea deschise unități de producție. Am câștigat noi această competiție, iar investițiile vizează creșterea capacității de producție cabluri utilizate în industria auto pentru zona șasiu, respectiv pentru sistemul de frânare, suspensie, ABS și direcție. Activitatea se va desfășura într-o hală nouă, pe 9.128 de mp, care va cuprinde spații de producție și o magazie, automată în mare parte. Investiția vizează mai multe proiecte câștigate de Hirschmann Automotive TM, unul dintre acestea având ca beneficiar un important constructor de mașini. Acest proiect va genera aproximativ 300 de noi locuri de muncă și va contribui la suportul pe care Hirschmann Automotive TM îl oferă economiei locale devenind unul din cei mai mari angajatori cu peste 1.600 de angajați și o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro”, a subliniat acesta.

Pregătirea viitoarei forțe de muncă

Legat de forța de muncă, ar mai fi de amintit faptul că Hirschmann Automotive TM investește permanent în dezvoltarea învățământului dual. Detalii ne-a oferit Liviu Andrei Sărăcuț, Head of Human Resources în cadrul Hirschmann Automotive TM SRL: ”În anul 2017 am inițiat un proiect de organizare a două clase de învățământ dual, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Electromureș din Târgu Mureș, pentru specializarea – electromecanic. Parteneriatul s-a derulat și pe parcursul anului școlar 2020-2021, cu interes tot mai mare atât din partea elevilor, cât și a companiilor din zonă.

Hirschmann Automotive TM este, de asemenea, interesată de o relație de colaborare strânsă cu tinerii studenți. Periodic, specialiști din cadrul companiei au întâlniri cu studenți din cadrul UMFST Târgu Mureș, pentru a le prezenta programe de practică, atât generală, destinată viitorilor ingineri, cât și programe adresate celor care pregătesc lucrări de licență ori disertație. În cadrul acestor întâlniri, studenții sunt informați și despre joburile disponibile în cadrul Hirschmann Automotive TM”.

Despre Hirschmann Automotive TM

Hirschmann Automotive TM face parte din HIRSCHMANN AUTOMOTIVE GmbH. Clienții Hirschmann sunt producători premium de automobile și de subansamble din industria auto.
Activitatea de producție a companiei a început în decembrie 2007, primele produse fiind cablajele pentru sistemele de asistență la parcare.
Cu timpul, aceasta s-a extins și s-a diversificat, Hirschmann Automotive TM realizând peste 500 de tipuri de produse, în special pentru industria auto, dintre care amintim: cablaje pentru: senzori ABS, cutie automată de viteză, oglindă automată senzori de presiune, deschidere automată, accelerație electronică pentru automobile, motociclete și snowmobile, sistemele audio și video, instalație de putere din automobile, cablaje și adaptoare pentru instalația de putere din automobile hibrid, soluții de conectică în industria fotovoltaică.

(TB nr. 102, mai-iunie 2021)

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă o parcare orădeană, cu 336 de locuri, aproape de finalizare

Articolul următor

ATP Bus a încheiat testarea în Oradea și merge la Brăila

Citește si:
Total
1
Share