Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara va da Băncii Mondiale 900.000 de lei pentru a afla care e viitorul termoficării din oraș

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că Timișoara va semna un contract cu cei de la Banca Mondială, în vederea elaborării unui plan care să ajute la menținerea continuității serviciului de termoficare public din Timișoara. Suma de 890.832 lei va fi plătită de oraș, în două tranșe, Băncii Mondiale pentru ca experții acesteia să studieze, analizeze și să dea decizii și sugestii pentru ca sistemul de termoficare din oraș să nu moară.

Săptămâna precedentă, primarul Dominic Fritz propunea un nou acord cu Banca Mondială, care să salveze rețeaua de termoficare, aflată la un pas de colaps.

În baza unui memorandum semnat de Guvernul României, instituțiile publice din România pot să achiziționeze servicii de asistență tehnică rambursabile din partea Băncii Mondiale pentru dezvoltarea administrației publice și pentru dezvoltarea și implementarea reformelor structurale. Ținând cont de faptul că Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare este o instituție financiară internațională parte a grupului Băncii Mondiale, cu o vastă experiență în domeniul dezvoltării urbane, municipiul Timișoara intenționează să încheie un Acord de prestări servicii de asistență tehnică rambursabilă “Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara”. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare (RT) și a eficienței energetice (EE) în clădirile de pe teritoriul său. Acordul se încheie pe o durată de 13 luni de la data intrării în vigoare, iar valoarea acordului este de 890.832 lei.

”Banca va efectua o evaluare rapidă a caracteristicilor tehnice și operaționale actuale ale: soluțiilor de încălzire rezidențială din Timișoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folosiți și aspectelor de mediu, în special emisiile de particule și dioxid de carbon, și va oferi un nivel de referință față de care pot fi evaluate alternativele; și termoficării, de la producție și distribuție la profilul cererii. Banca va oferi sprijin la identificarea stimulentelor și obstacolelor care rezultă din politica națională și cadrul de reglementare pentru încălzirea rezidențială; identificarea principalelor părți interesate (de exemplu, ministere, municipii, companii de utilități, instituții financiare, sectorul privat și mediul academic); și prognozarea cererii atât pentru RT cât și pentru energia electrică de la părțile interesate cheie identificate. Evaluarea alternativelor durabile de încălzire urbană. Banca va propune un set de opțiuni tehnice concrete pe termen scurt și mediu pentru Beneficiar pentru a obține servicii RT durabile bazate pe: combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, producție de energie din deșeuri, etc.) pentru sistemul RT pentru a satisface cererea reală de RT; (B) perspectivele reale pe piața energiei electrice. Banca va oferi, de asemenea, o descriere detaliată a tehnologiilor adecvate și/sau a soluțiilor alternative de încălzire a spațiului, concentrându-se pe cele care ar îmbunătăți impactul asupra mediului, eficiența costurilor, dar, în același timp, ar satisface cererea existentă și anticipată de RT, precum și opțiunile preferate bazate pe cele mai bune practici internaționale”, se spune în acordul propus la vot.

Banca va oferi recomandări cu privire la măsurile care ar putea fi întreprinse de Beneficiar pentru a ajuta Colterm la: abordarea problemelor sale financiare și de guvernanță actuale; îmbunătățirea structurii instituționale pentru sectorul RT; dezvoltarea reformelor necesare pe baza celor mai bune practici în ceea ce privește numirile de personal; și identificarea elementelor de guvernanță corporativă care trebuie aplicate în conformitate cu Legea nr. 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ATP Bus a încheiat testarea în Oradea și merge la Brăila

Articolul următor

Aquatim derulează o investiție de 29 de milioane de lei într-o comună periurbană a Timișoarei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share