Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Informaticienii de la Brinel au igienizat Lacul Beliș

Angajații companiei informatice Net Brinel au participat la o acțiune de igienizare a acumulăriii de apă din județul Cluj.

“Ne bucurăm că am luat parte și sperăm ca acesta să fie doar un prim pas spre ecologizarea zonei”, au menționat reprezentanții companiei. Ideea acțiunii a apărut în 2020, la scurt timp după legarea parteneriatului între Clubul Alpin Român (CAR) și Parcul Național Apuseni (PNA). Contextul pandemic nu a permis organizarea unei acțiuni ample, cu sute de voluntari, astfel că inițiatorii campaniei au așteptat primele măsuri de relaxare, perioada aleasă fiind de Ziua Mondială a Mediului.

Beliș este un lac artificial de acumulare, fiind construit în perioada 1970-1974 în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Începând cu 1975 a început umplerea noului lac, iar sate și cătune din văi au fost mutate pe culmi sau au dispărut. După 1977, lacul a fost umplut și dat în folosință, iar în câțiva ani avea actuala formă, cu o suprafață de 826 ha și un volum de 225 milioane mc, devenind una dintre principalele surse de apă pentru o mulțime de localităti, împreună cu Tarnița, printre care și Cluj-Napoca.

“La fel cum se întâmplă în mai toate zonele montane ușor accesibile pentru turismul de masă, cu acces auto, și aici am găsit rezultatul nepăsării, neputinței autorităților, lipsei de educare a agresorilor pentru natură. Peisajul fantastic îl găsim “decorat” cu tone de deșeuri plutitoare sau atârnate jur-împrejurul lacului, condiții inacceptabile pentru o conectare pură la natură”, au relatat organizatorii.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului. Deșeurile provin din trei surse majore: satele din amonte (poluatori majori la intrarea din zona Ciurtuci, Poiana Horea), pescari și turiști. Acțiunea de igienizare a implicat 120 de voluntari, împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă, coordonate de membri ai CAR, rangeri ai PNA și ghizi de aventură.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

“Fondurile europene trebuie să aibă efect de multiplicare”

Articolul următor

Transferoviar va opera cu trenuri Bombardier în Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share