Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea și-a premiat cei mai importanți contribuabili la bugetul local pe 2020

Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA i-au premiat pe cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul 2020. Evenimentul devenit tradițional a avut loc joi, 1 iulie, într-un cadru restrâns, în curtea Casei Darvas – La Roche, primul muzeu Art Nouveau din România, într-o ambianță plăcută creată de artiștii trupei Magic Band.

Gala „Antreprenor pentru Oradea” are loc, de regulă, în fiecare an pe 24 ianuarie, însă din cauza restricțiilor impuse, aceasta a fost amânată pentru a putea fi organizată în condiții de siguranță.

În deschiderea evenimentului, directorul ADLO Alina Silaghi a prezentat pe scurt un raport de activitate pe anul 2020, cuprinzând investițiile atrase până în prezent, proiectele realizate, precum și proiectele de viitor ale Agenției, în calitate de administrator al parcurilor industriale din Oradea.

Astfel, valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul trecut este de 33.646.243 euro, însumând un total de peste 410.000.000 euro atrase din 2008 până acum, urmând a se ajunge la un număr total de 9.000 de locuri de muncă până la finalul anului 2021.

Printre investițiile mari premiate anii trecuți, compania Sogefi cu o investiție de 50 mil. euro, respectiv IWIS cu 10 mil. euro, sunt deja funcționale în parcul industrial, cu un număr de peste 300 locuri de muncă nou create.

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA primește în mod constant solicitări pentru alocare de parcele pentru noi investiții, acesta fiind și unul din motivele pentru care ne-am extins activitatea prin preluarea parcurilor industriale din județul Bihor, respectiv Săcueni și Tileagd și înființarea unor noi parcuri industriale în Tămășeu, Beiuș și zona Marghita. Tot la finele anului 2020, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a devenit administratorul proiectului privind realizarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor, urmând să asigure implementarea proiectului”, a declarat Alina Silaghi.

În contextul pandemiei cu noul tip de Coronavirus, ADLO a avut un rol important în sprijinirea mediului de afaceri orădean, asigurând servicii de asistență pentru situații de urgență și necesarul de echipamente de protecție pentru companiile care și-au continuat activitatea în perioada stării de urgență. Cu această ocazie s-au distribuit gratuit companiilor cu peste 25 angajați termoscanere de măsurare la distanță a temperaturii corporale și măști de protecție la preț de producător.

În 10 ani, fondul de salarii din Oradea s-a dublat

Florin Birta

Primarul Florin Birta a ținut să precizeze că cea mai mare parte a bugetului local e formată din taxele și impozitele pe venit și clădiri pe care companiile și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii, mulțumindu-le astfel celor prezenți pentru investițiile pe care le derulează în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate.

Anul 2020 a fost un an dificil pentru toată lumea, un an pandemic, cu greutăți, dar a fost un an pe care l-am încheiat cu bine. Dacă în 2018, primii 10 contribuabili aduceau bugetului local o sumă de 4 milioane de euro, în anul 2019 această sumă a crescut la 4,8 milioane euro, iar în 2020, la 5,8 milioane euro, ceea ce înseamnă că municipalitatea a avut bani de investit și va avea în continuare având în vedere că 1,1 miliarde de lei sunt destinate investițiilor. Dezvoltarea orașului Oradea înseamnă dezvoltarea mediului de afaceri”, a precizat edilul.

Conform statisticilor, dacă în urmă cu 10 ani fondul de salarii nete în Oradea se ridica la 1,5 miliarde de lei, în prezent se ridică la 3,3 miliarde de lei, o creștere de peste 100%.

Primele 10 companii, contribuţie la bugetul local de peste 28 milioane lei

La gala din acest an a participat și antreprenorul Dragoș Petrescu, președintele grupului de companii Citygrill şi al Romanian Business Leaders.

Având în vedere scopul evenimentului, viceprimarul Marcel Dragoș a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2020, respectiv:

  1. PLEXUS SERVICES RO SRL

  2. CONNECTRONICS ROMÂNIA S.R.L.

  3. GRUP PLASTOR S.A.

  4. RCS & RDS S.A.

  5. FAIST MEKATRONIC SRL

  6. GRUP TRANSILVANIA GENERAL IMP-EXP

  7. GRUP H ESSERS S.R.L.

  8. NIDEC ORADEA S.R.L.

  9. GRUP LOTUS CENTER

10. EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA

În anul 2020, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 28.347.768 lei.

Trofeul Antreprenor pentru Oradea

 Premiul pentru investiția anului în parcul industrial din Oradea a fost acordat companiei REINERT Kunststofftechnik S.R.L., pentru o investiție asumată de 5 milioane euro. Un premiu pentru cea mai complexă investiție (tot de 5 milioane de euro) în anul 2020 a fost acordat companiei DITO GROUP S.R.L., iar două premii, pentru responsabilitate socială și susținerea proiectelor municipalității, companiei CELESTICA, respectiv Fundației Comunitare Oradea.

Diplome pentru responsabilitate socială în anul 2020 au fost acordate companiilor: RCS & RDS S.A. (care a donat un aparat de testare PCR-RT în valoare totală de 1.204.171 lei), HOLCIM S.A. (ventilatoare în valoare totală de 978.400 lei), Asociației Umanitare Prima (500.000 lei), Asociației Dedeman (485.000 lei), ROZOTI PRODCOM (pentru sprijin în transport echipamente medicale) și Communications Media și Madrugada (pentru donațiile acordate campaniei organizată de Fundația Comunitară în achiziționarea unor echipamente medicale pentru dotarea secției ATI a spitalului județean).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Leasingul de personal – Cum te poate ajuta acesta și ce presupune?

Articolul următor

Blue Air a reluat zborul Cluj – Madrid

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share