Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișorenii își trimit copiii tot mai mult spre școlile private. Bătălia principală se dă în doi

Învățământul primar și liceal privat din Timișoara atrage tot mai mulți părinți dornici să ofere copiilor lor o școlarizare la un nivel cât mai ridicat. În oraș există două unități de învățământ care atrag cel mai mare interes. Vorbim despre British International School și Montessori.

Cu o investiție care a depășit cinci milioane de euro, British International School of Timișoara, prima școală internațională din vestul țării a depășit chiar și estimările inițiale legate de interesul părinților care își doresc pentru copiii lor o școală de elită. În noul an școlar vor fi 420 de elevi care vor învăța la școala timișoreană.

Iar investițiile și evoluția școlii continuă, în acest moment se lucrează la o nouă sală de sport, care va fi deschisă în luna septembrie. De asemenea, planurile de viitor includ un nou corp de clădire.

În acest moment, 350 de elevi din 15 țări, domiciliați în Timișoara, dar și Arad, se pregătesc să finalizeze cursurile celui de-ai doilea an școlar la British International School of Timișoara. Începând din această toamnă, British International School of Timișoara își propune o creștere semnificativă a capacității de școlarizare. Cel puțin 420 de elevi vor avea oportunitatea să studieze într-un cadru internațional având acces la un învățământ de înaltă calitate. Expansiunea școlii este o confirmare a procesului de educație oferit, dar și o dovadă de încredere din partea familiilor care hotărăsc să se le alăture acestei comunități.

Vor fi deschise grupe suplimentare de elevi pentru grupa pregătitoare, respectiv anii 1 și 2. Din următorul an școlar, instituția de învățământ va oferi cursuri elevilor începând cu vârsta de 4 ani (clasa pregătitoare) până la 17 ani (anul 11, conform sistemului de educație din Marea Britanie). Capacitatea de școlarizare va crește treptat, astfel încât prima promoție va absolvi studiile liceale în iunie 2024. Numărul de locuri disponibile pentru anumite clase rămâne limitat, în urma creșterii interesului față de învățământul în sistem britanic și ca urmare a extinderii treptate.

Personalul didactic care se ocupă de copii este la cel mai înalt nivel.

„Cea mai importantă resursă a noastră este cea umană, omul sfințește locul. Pentru noi este foarte important ca profesorii și toți angajații să înțeleagă filosofia noastră, valorile noastre și tot ceea ce înseamnă abordare în ceea ce privește sistemul de predare. Avem profesori din Marea Britanie, SUA, avem o profesoară din Ucraina, alta din Spania. Avem în școala primară profesori internaționali la fiecare clasă. Avem profesori de specialitate la sport, muzică, artă și limba română. Manualele și toate celelalte resurse educaționale sunt comandate special și sunt în școală conform profilului școlii. În aproape toate clasele sunt table interactive, iar copiii au ipad-uri. (…) Sistemul acesta educațional dezvoltă foarte mult încrederea în sine a copiilor. Le-am explicat copiilor că nu e nicio problemă dacă răspund greșit la o întrebare, nu trebuie să le fie teamă, nu sunt ridicoli. Știm cu toții cât de important este să ai încredere în tine, să nu existe situații conflictuale în școală prin sesiunile pe care le facem cu profesorii și părinții. Punem accent pe dezvoltarea lor personală. Avem în fiecare săptămână adunări în care elevii fac diverse prezentări. Școala este acreditată de Council of British International School, este cea mai importantă acreditare pe care o școală de acest gen ar trebui să o aibă și de Cambridge, suntem centru de examinare Cambridge”, a declarat Ciprian Țiplea, directorul British International School of Timișoara.

Predarea se desfășoară exclusiv în limba engleză, dar limba română este parte din curricula elevilor. Personalul didactic este format dintr-un mix echilibrat de profesori internaționali din Marea Britanie, dar și alte țări, cu experiență de predare în școli similare din întreaga lume alturi de profesori locali la anumite materii. Pentru anul următor academic școala a început procedura de angajare a unor noi profesori internaționali precum și a unui număr de profesori locali.

Iar melanjul de profesori cu viziune diferită asupra sistemului de învățământ se simte.

Chiar dacă este o școală care se desfășoară în România, nu este o școală românească”, ne spunea Claire Blithell, Head of Primary School din cadrul școlii timișorene.

Modul de predare este diferit, mult orientat spre interactiv, spre legătură cu profesorii și nu spre ”tocit”. Ceea ce, spune Blithell, a necesitat chiar și muncă de lămurire cu părinții, oameni obișnuiți cu ”căile strămoșești” de învățare.

Probabil cei mai dificili elevi sunt, de multe ori, chiar părinții. Este destul de greu să schimbi mentalități implementate atât de mulți ani. Dar, până la urmă, înțeleg de ce lucrăm noi așa”, ne-a mai declarat Claire Blithell.

British International School of Timișoara și-a început activitatea în 2019, într-un campus situat în zona de nord a orasului, pe strada Aurora, construit în jurul unei clădiri istorice complet renovate, ce datează din 1910. Campusul oferă facilități deosebite și continuă să se dezvolte. S-a început construcția unei săli de sport moderne, care are ca termen de finalizare începutul noului an școlar. În paralel se lucrează la planurile legate de realizarea unui nou corp de clădire care va găzdui clasele de liceu. Școala beneficia de facilități moderne și resurse de calitate, inclusiv tehnologie de ultima generație, săli de clasă moderne cu laboratoare special destinate orelor de informatică, artă, muzică, științe. Școala pune la dispoziția elevilor un spațiu generos pentru educația în aer liber, îmbinând activitățile didactice cu cele de recreere. De asemenea, pe tot parcursul școlarizării, elevii beneficia de consiliere academică cu scopul de a-i ghida înspre un program educațional adecvat și pliat pe pasiunile și abilitățile lor.

Taxa de școlarizare este cuprinsă între 7200 și 9500 de euro, în funcție de anul la care studiază elevul.

Cel de-al doilea grup privat din domeniul educațional oferă și un mod diferit de predare, este vorba despre școala Montessori. Din acest an, școala va oferi și clase liceale. Sistemul de educație de aici este unul alternativ, care se bucură de real succes, se pune accent mai ales pe dezvoltarea elevilor, nu doar pe învățarea lecțiilor.

Acum, la Montessori Haus Timișoara studiază 200 de copii, cu vârsta între doi și 14 ani. Primele cursuri au avut loc în 2007, când s-a pornit de la o grădiniță. Acum, odată cu deschiderea unei clase de Științe ale Naturii și cu program de studiu intensiv al limbii moderne germane.

„Avem trei copii la clasa de liceu din toamnă. Sunt trei copii care au crescut aici, îi cunosc de la vârsta de doi ani. Îmi doresc foarte mult să fim ghizi, călăuze pentru tinerii de aici, să-i ajutăm să se dezvolte pe toate planurile, nu numai intelectual, ci și fizic, emoțional, zi de zi să le punem în exercițiu voința, răbdarea, să vadă consecința faptelor lor”, a declarat Laura Caraiman, fondatorul Montessori Haus Timișoara.

Chiar elevii, mulțumiți de educația primită, au fost cei care au determinat ideea unei clase liceale.

”Elevii ne-au determinat să trecem în proiectul de dezvoltare și Liceul Montessori, pentru că își doresc să continue școala la noi, adică la ei acasă. Aici, la Montessori, îi învățăm pe copii cum să se descurce singuri cu diferite activități, de la gătit la curățenie, de la îmbrăcăminte la relația cu ceilalți și mai ales există aici foarte multe activități de voluntariat. Copiii noștri se gândesc nu numai la ei, ci se gândesc și la ceilalți, nu din perspectiva omului bogat, ci a omului om, adică a aceluia căruia îi pasă de celălalt și vrea să-l ajute”, a explicat Florica Pușcaș, profesor în cadrul Montessori Haus Timișoara.

”Printre cei trei elevi care vor studia la liceul Montessori din Timișoara, din toamnă, se numără și Maxi, care se află în această unitate de învățământ privată încă de la vârsta de doi ani. „Aici mă simt ca acasă. Sunt de 13 ani și jumătate aici. Îmi place foarte mult relația elev-profesor și, în general, relația dintre elevi și mentalitatea de aici. Ești mai liber, poți să-ți dezvolți creativitatea. Suntem învățați cum să avem grijă de o casă, să lucrăm în grădină, avem grijă și de niște animale. Este o atmosferă foarte plăcută”, ne spune Maxi, un viitor licean Montessori.

Noua clasă privată cu predare în limba germană este diferită față de unitățile de învățământ de stat, în condițiile în care se pune un accent foarte mare pe dezvoltarea elevilor. elevii nu primesc teme pentru acasă. La finalul orelor, aceștia își lasă ghiozdanul la școală, într-un dulap. De asemenea, în fiecare sală de clasă se află și o mini-bibliotecă, dar și un spațiu pentru gătit, dotat cu mașină de spălat vase, chiuvetă, aragaz și frigider. Frecvent, sunt organizate și activități în aer liber pentru elevi, în special excursii.

Montessori Haus Timișoara își desfășoară activitatea în trei corpuri de clădire realizate în oraș, în care s-au investit peste 2,5 milioane de euro. Sălile de clasă sunt dotate cu table inteligente și videoproiectoare, dar și cu seturi de materiale didactice specifice. De asemenea, la mansarda uneia dintre clădiri funcționează o sală de sport modernă, iar unitatea de învățământ este dotată cu un sistem de supraveghere de ultimă generație, utilizat și în școli din Japonia. În total, în cadrul Montessori Haus Timișoara lucrează peste 70 de persoane.

Taxa de școlarizare este de 485 euro/lună, la care se adaugă 120 euro/lună taxa pentru masă. De asemenea, pot fi organizate mai multe activități extracurriculare, precum cursuri de limba engleză, karate, role, modelaj în lut, robotică și calculatoare, șah, pian sau dezvoltare personală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elevii din Sighet se vor instrui pe șantierele Nord Conforest

Articolul următor

Șoseaua spre zona turistică Vlădeasa va fi amenajată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share