Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apar patru noi parcuri industriale în Bihor. Investiții de 190 milioane €

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a anunțat că orașele Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei vor crea, împreună cu Oradea, o rețea de parcuri tehnologice și industriale în județul Bihor.  

Directorul ADRNV, Marcel Boloș, a participat la o întâlnire de lucru cu Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor. Discuțiile au vizat pregătirea din timp a portofoliului de proiecte și demararea pregătirii investițiilor din fonduri europene aferente cadrului financiar 2021-2027.

Conform statisticilor ADRNV, la fiecare leu investit în Oradea, alți doi vin din fonduri europene. Unul dintre obiective este crearea unei rețele de ecosisteme antreprenoriale/ parcuri tehnologice / industriale la Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar înseamnă relansarea economică la limitele teritoriale ale județului.

Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Aceste investiții ar genera o dezvoltare echilibrată la nivelul județului și ar rezolva o problemă privind forța de muncă, pe care actualele întreprinderi o recrutează de la distanțe de până la 70 km de Oradea.

Valoarea acestor investiții este de 12 milioane de euro. Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire Nojorid, Oșorhei și Sântandrei, estimate la 40 de milioane de euro. Stadiul proiectelor este unul avansat, anul acesta urmând să se realizeze proiectul tehnic pentru cele trei centuri din Zona Metropolitană Oradea și va fi lansată licitația de execuție a lucrărilor.

CJ Bihor urmărește accesarea fondurilor europene de 18 milioane de euro pentru dezvoltarea și promovarea turismului. Există în lucru un proiect integrat în Munții Apuseni – zona Padiș. Acesta presupune modernizarea Drumului Județean 763 Padiș – Ic Ponor, modernizarea drumului Scărița – Glăvoi, amenajarea unei parcări și a unui camping. Sunt incluse un sistem de alimentare cu apă și canalizare și un drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetățile Ponorului și a peșterii din apropiere.

Proiectele dezbătute ar putea atrage în Bihor 190 de milioane de euro în următoarea perioadă. „În domeniul fondurilor europene, indiferent în ce barcă te afli, cea a beneficiarului sau cea a gestionarului de bani europeni, timpul este cel mai mare dușman pe care îl poți avea. Pregătirea din timp a proiectelor este o condiție esențială pentru accesarea și investirea banilor europeni”, consideră Boloș.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Căminele studențești, “hoteluri” pentru Untold

Articolul următor

Supervizorul lărgirii plajelor de pe litoral: “Urmează Eforie, cu 50 ha”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share