Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect menit să pună centrul universitar din Târgu Mureș pe harta arhitecturii românești

  • Parteneriatul dintre Universitatea de de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București pentru programul de studii Arhitectură în limba engleză
  • Conducerile Universității de de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie  „George Emil Palade” și Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București au semnat recent un parteneriat de colaborare pentru gestionarea în comun a programului de studii Arhitectură în limba engleză la instituția de învățământ superior mureșeană.
  • Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, a precizat, pentru revista Transilvania Business că dezvoltarea acestui nou program de studiu aduce un plus de valoare planului strategic 2020-2024 pentru dezvoltarea univesității. Alte noutăți descoperiți în interviul pe care rectorul UMFST ni l-a acordat.

 

Cum s-a născut ideea parteneriatului cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, o universitate de ținută a României, și care au fost resorturile care v-au determinat să începeți demersurile pentru a încheia un parteneriat cu aceasta, în contextul în care Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” este binecunoscută în special pentru învățământ medical, inginerie, respectiv științe umaniste, juridice și economice?

Planul strategic pentru dezvoltarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în perioada 2020-2024 se intitulează INOVAȚIE, INTEGRARE ȘI INTERNAȚIONALIZARE, așa încât ideea de a înființa programul de studii Arhitectură în limba engleză a venit din dorința de a oferi tinerilor care aleg centrul nostru universitar și alte oportunități de dezvoltare profesională. Suntem o universitate dinamică, deschisă și receptivă la schimbările din mediul academic și la schimbările din societatea în care trăim. Am considerat că este binevenit un nou program de studii dedicat tinerilor cu aptitudini intelectuale și artistice deosebite. Asocierea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București aduce un plus de valoare acestui proiect menit să pună centrul universitar din Târgu Mureș pe harta arhitecturii românești. Mai mult, derularea programului în limba engleză va contribui la strategia de internaționalizare a Universității.

 

Care au fost pașii pe care i-ați parcurs pentru încheierea acestui parteneriat de colaborare, în ce fază vă aflați din punct de vedere al autorizării ARACIS și care sunt principalele elemente care vor defini viitorul program de studii – dotări, resurse umane, curricula, colaborări cu asociațiile de profil etc.?

Programul de studii Arhitectură va avea durata de șase ani, licentă și master în sistem comasat, și va fi gestionat de către cele două universități. Se vor putea înscrie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat din România (cunoscători ai limbii engleze) și din străinătate. Programul este autorizat provizoriu de către ARACIS, iar admiterea și înmatricularea în anul universitar 2021-2022 se va face după emiterea Hotărârii de Guvern de confirmare a acestuia în structura universității. Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București se va implica în organizarea programului prin expertiza pe care o are, prin specialiștii de prestigiu, prin materialele didactice și prin implementarea planurilor de învățământ care vor fi similare. În ceea ce privește colaborarea cu asociațiile de profil, contribuția Ordinului Arhitecților din România – filiala Mureș a fost necesară nu doar pentru justificarea oportunității unui asemenea program de studii, dar și pentru identificarea specialiștilor locali cu potențial de dezvoltare academică.

 

Care va fi adresabilitatea acestui program de studii și care considerați că sunt atuurile acestuia în competiția cu alte universități românești?

Așa cum menționam anterior, UMFST este deschisă și receptivă la schimbările care se produc în mediul academic românesc. Astfel, înființarea unor programe de studii în domenii inovative sau cu cerere pe piața muncii reprezintă un obiectiv strategic. Acest nou program de studii din cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației vine să completeze oferta educațională a universității noastre și să ofere tinerilor din țară și din străinătate oportunitatea de a se forma într-un domeniu aflat în continuă dezvoltare. Fie că aleg domeniul construcțiilor, al restaurării sau al urbanismului, arhitectura reprezintă o profesie de viitor, iar de arhitecți iscusiți va fi mereu nevoie. Dacă este să ne referim la atuuri, aș reitera ideea că Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” este emblematică pentru învățământul superior de arhitectură din România.

 

În contextul dezvoltării proiectului Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” din municipiu, componentă a unui proiect și mai ambițios Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum”, care vor fi, în opinia dvs., principalele avantaje pe care acest program de studii le va genera atât local, cât și regional, național sau chiar internațional?

La nivel local, regional, național și internațional, acest program de studii în limba engleză va forma specialiști care se vor putea integra imediat pe piața muncii. Arhitectura este o profesie care necesită o pregătire temeinică, dar și un simț extraordinar al responsabilității, iar în parteneriat cu cea mai prestigioasă școală de arhitectură din România vom contribui la formarea de noi generații de arhitecți.

 

Ce alte proiecte de diversificare a ofertei educaționale mai aveți, inclusiv cele care presupun încheierea unor parteneriate de colaborare?

În cadrul Facultății de Farmacie va funcționa un nou program de studii de licență denumit Chimie medicală, inițiat tot din dorința de modernizare a învățământului și de adaptare a acestuia la nevoile actuale de pe piața muncii. Centrul universitar Târgu Mureş are o industrie chimică foarte bine dezvoltată, iar Facultatea de Farmacie deține o bază materială de excepție și un cadru instituțional modern, așa încât noul program își propune să formeze specialiști pentru un sector aflat în creștere.

 

Suntem aproape de încheierea unui alt an universitar, care sunt noutățile legate de Filiala Hamburg a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, care este potențialul de creștere a acestei extensii a universității?

Campusul din Hamburg al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș reprezintă o realizare importantă a Universității și o premieră pentru școala medicală românească. Este un proiect de succes și ne-am propus creșterea cifrei de școlarizare pentru programul Medicină  – limba engleză la 200 studenți/an, începând cu anul universitar 2021-2022. Cunoscând mediul academic internațional și adevărurile, respectiv provocările acestuia, cred că trebuie să construim împreună, nu doar o universitate românească performantă, ci o universitate europeană modernă, dinamică și capabilă să facă față nevoilor de specialiști cu înaltă calificare. Viitorul nostru este în Europa unită care ne oferă cele mai stabile criterii și valori umaniste și academice, care construiește poduri, nu ziduri, și în care singurele limite sunt cele ale cunoașterii, limite nu imposibil de depășit.

 

Cum a evoluat și evoluează planul de internaționalizare a universității pe care o conduceți?

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș este o universitate cu tradiție, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare. În ultimii ani, un obiectiv important al instituției pe care o conduc l-a reprezentat internaționalizarea, care nu s-a referit doar la creșterea numărului de studenți străini, ci la o abordare complexă care privește programele de pregătire, compatibilitatea cu alte programe din alte universități, mobilitatea internațională în ambele sensuri și mai ales crearea unei experiențe internaționale academice, culturale și științifice acasă – Internationalisation at Home. Aceasta se referă la incluziune, diversitate și reciprocitate pentru a modela și forma din studenți puternice personalități cu o gândire critică, universală, adevărați cetățeni europeni.

Anul 2019 a fost anul expansiunii internaționale pentru universitatea noastră, deschiderea Campusului de la Hamburg reprezentând unul dintre cele mai ambițioase proiecte. Totodată, regăsirea universității în clasificări internaționale arată obiectiv progresul UMFST și impactul internațional pe care aceasta îl are. Rezultatele obținute în ultima perioadă demonstrează că UMFST a devenit acum o universitate relevantă nu doar la nivel național, ci și internațional.

Suntem în continuare orientați spre internaționalizare fiindcă aceasta reprezintă garanția apartenenței la rețelele academic internaționale și modalitatea prin care România poate fi cunoscută în întreaga lume ca furnizor de cunoștințe și de expertiză.

 

Admiterea la programele de studii de licență, masterat etc. stă să înceapă, care sunt noutățile, per ansamblu, pentru viitorii studenți din partea managementului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” – noi programe de studii, facilități, resurse umane ș.a?

Anul acesta, ca element de noutate, am decis organizarea unei sesiuni de preadmitere la programele de studii de licență cu durata de 3 și 4 ani ale Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere ”Petru Maior”, Economie și Drept, astfel încât candidații care au dorit să devină studenți ai Universității noastre au avut posibilitatea de a-și securiza locul la admitere. Practic, acest concept de preadmitere i-a conferit unui candidat avantajul asigurării unui loc cu câteva luni mai devreme. Sesiunea de preadmitere s-a încheiat cu succes, ne-am bucurat să vedem un interes crescut din partea candidaților. Admiterea la programele de studii de 5 și 6 ani din cadrul Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie va avea loc în data de 25 iulie 2021, iar pe această cale doresc le transmit viitorilor studenți că Universitatea noastră îi întâmpină cu o ofertă educațională extrem de variată, cu o bază de învățământ completă și modernă, cu un corp didactic care asigură excelența în educație, cu numeroase facilități sociale și culturale, cu programe de mobilități naționale și internaționale care permit schimburi de idei și de valori între studenți, dar și cu un campus universitar deosebit.

de Ligia VORO

Articol publicat în ediția print a revistei Transilvania Business, iunie-iulie 2021

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă o parcare, cu 145 de locuri, se va construi la Oradea

Articolul următor

Strategii Sălajului: județul are nevoie de brand

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share