Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turismul balnear în Transilvania: sănătatea vine din apă

Aquaparkurile și complexele balneare dezvoltate în Transilvania prin construcții de la zero sau modernizări ale unor baze existente reprezintă o alternativă bună pentru cele din țările vecine, generând, în același timp și îmbucutător, o cerere în creștere din partea turiștilor. Cu un potențial inepuizabil, numeroase stațiuni balneare și climaterice cu tradiție oferă românilor și turiștilor străini condițiile ideale pentru menținerea și ameliorarea stării de bine. Transilvania Business a făcut un tur virtual al unor aquaparkuri și stațiuni importante din Ardeal, inclusiv a celor cu potențial, dar care rămân încă în afara investițiilor.

BIHOR

Aquapark Nymphaea Oradea, magnet pentru turiști

La 5 ani de la inaugurare, Aquaparkul Nymphaea continuă să atragă mii de turiști. În sezonul estival, aquaparkul funcționează cu casa închisă, biletele fiind achiziționate anticipat, online. Vizitatorii aquaparkului nu sunt doar din partea de vest a țării – Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bistrița Năsăud, ci și din estul Europei – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria.

Inaugurat în 2016, pe o locație în care de la începutul secolului trecut a funcționat ștrandul municipal, Aquaparkul Nymphaea este una dintre cele mai mari investiții ale Municipiului Oradea. Valoarea investiției este de 26 de milioane de euro, circa jumătate fiind fonduri europene. Aquaparkul se întinde pe o suprafață de 7,3 ha și este considerat cel mai mare din România și din estul Europei care aparține de o administrație locală. Partea de interior a parcului este dotată cu opt bazine, patru tobogane, o zonă de saune (finlandeză, rusească, cu sare, cu infraroșii, aromaterapie și rece), baie turcească, loc de joacă pentru copii, zonă de relaxare, spaţii pentru masaj, restaurant şi bar. În partea exterioară funcționează un bazin de înot, un bazin de sărituri, șase tobogane, un bazin cu valuri, un bazin cu apă geotermală, un bazin pentru copii, unul pentru adulți cu jacuzzi, cu jocuri de apă, terenuri de tenis, beach volei și de minifotbal.

Liviu Andrica, directorul general al Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, care administrează aquaparkul, spune că în fiecare an calitatea serviciilor și a dotărilor a crescut. „Pe baza experienței acumulate de la inaugurarea aquaparkului, am ajuns la o concluzie legată de capacitatea parcului pe care o putem gestiona fără a crea disconfort vizitatorilor. Am stabilit capacitatea în aquapark în acele limite. Indiferent câți clienți sunt la poartă, pe timp de vară, în aceste condiții de pandemie, nu lăsăm mai mult de 2.000 de vizitatori. În condiții normale capacitatea este de 2.600 de persoane”, subliniază Liviu Andrica.

Șeful ADP Oradea precizează că Aquaparkul Nymphaea se bate cu alte parcuri acvatice de acest fel din Băile Felix și din Ungaria (Debrecen, Szeged, Mako), iar prețurile practicate sunt destul de accesibile, având în vedere calitatea serviciilor. „Aquaparkul este nu numai o investiție utilă, dar și rentabilă și, mai ales, profitabilă. Noi suntem mândri că putem intra în competiție inclusiv cu sectorul privat. În lunile iunie și iulie 2021 am avut peste 100.000 de vizitatori”, precizează Liviu Andrica.

Grădina termală Ioșia. Ca proiect de viitor, Liviu Andrica a explicat că Oradea este pe cale să realizeze un proiect asemănător și totuși deosebit de Aquaparkul Nymphaea – Grădina termală Ioșia, care va fi construită pe locul actualului ștrand cu apă termală Ioșia Nord. „Va fi o zonă de relaxare fără adrenalină. Adică fără tobogane. Cu jacuzzi, cu bazine cu apă geotermală. Cu terasă pe malul Crișului Repede. Vom încerca acolo o experiență, ca în toate bazinele să avem apă geotermală. Va fi mai greu din cauza corodării conductelor. Proiectul este pregătit. Avem studiul de fezabilitate și așteptăm oportunitatea să-l începem”, conchide șeful ADP Oradea.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Parcul Balnear Băile Figa (PBBF) se duelează cu marile complexe termale din București și Oradea, odată cu concretizarea noilor proiecte de 15 milioane de euro, promite primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. Aici se pun la punct piste de biciclete și transport cu autobuze electrice. „Vor apărea două centre recreative care vor deveni “perlele” zonei. Centrul Legacy va fi ceva asemănător cu se întâmplă la Therme, în București, sau la Nymphaea, la Oradea, însă mult mai complex. Vor fi o zonă de bazine de înot de toate formele, saune, relaxare ambientală, tobogane interioare, băi sărate și dulci, jacuzzi, dar și zonă de sport: săli de gimnastică, yoga, de cinema, de expoziții. Acest centru este deja “la roșu”, acum se face tencuirea, iar anul viitor va fi gata. Din 2022 sezonul nu va mai fi de două luni; vrem să îl deschidem mai repede cu aceste centre finalizate, în luna mai, și nu se mai închide niciodată. Deci Băile Figa vor funcționa non-stop și vor avea activități diverse. Avem în construcție și un centru social de zi: 20 de cabinete medicale de recuperare, cu nămol, dar și cu fizioterapie, kinetoterapie, care va avea aparatură de milioane de euro. Deoarece capacitatea unui asemenea centru este de 1.000 de persoane, iar zilnic estimăm în extrasezon 3-400 de persoane, plus cei 100 cu titlu gratuit, deci 500 de oameni vor putea să îl folosească zilnic, în tot timpul anului”, a spus edilul din Beclean. Apa din bazinul încălzit exterior are peste 30 de grade. Proprietarii ștrandului se așteaptă la 3.000-5.000 de turiști pe zi. Prețurile nu s-au modificat față de anul trecut: 15 lei în timpul săptămânii, 30 de lei în weekend. Acum sunt șase bazine, dar vor apărea alte patru bazine în Legacy, deci vor fi 10 în total. În satul de vacanță există 180 de căsuțe și 220 de cabane mai mari. Masa se poate servi peste tot: există terase, bănci. Prin noul proiect va exista și o scenă în aer liber și spații de joacă pe 1 ha, cu spectacole în fiecare weekend, ca în resorturile din Turcia. Un proiect din vecinătate, Grădina Urbană Transilvania, este prevăzut pe 49 ha, cu finanțare totală de 30 de milioane de euro, majoritatea din bani europeni. Prin concretizarea sa, Figa va deveni stațiune reper în România.

CLUJ

Parcul Balnear Toroc (PBT) Dej a fost realizat cu banii Uniunii Europene, fiind inaugurat în 2010. Aici se exploata sare încă de pe vremea romanilor. În urma acestor activități s-au format o salbă de lacuri și bălți din care cel mai mare este cel de la Toroc, restul fiind vechi exploatări de sare abandonate. S-au găsit izvoare de apă hipersaline, iar pe baza lor s-a dezvoltat partea de balneo, prin care PBT a devenit stațiune. Parcul se întinde pe 40.000 mp, cu un lac natural de 1.600 mp ca atracție principală. Cu trecerea anilor PBT a trecut prin mai multe faze de modernizare, devenind un miniparc acvatic cu piscine mari pentru adulți, cu apă dulce și sărată, piscine pentru copii, tobogane, umbrele și șezlonguri de plajă, dușuri. Modernizările din 2017 au adus ca noutăți un bazin pentru adulți (700 mp), un bazin cu apă sărată (113 mp), un bazin pentru copii (96 mp), plajă extinsă, trei tobogane care coboară de pe deal. Pentru iubitorii sporturilor s-au amenajat terenuri de fotbal, tenis, volei, dar și unul multifuncțional (baschet, handbal, minifotbal). PBT oferă relaxare pentru vizitatori, dar este frecventat și pentru proprietățile sale terapeutice pentru tratarea diferitelor afecțiuni pe care lacul le oferă, bazinele cu apă sărată, căzile cu apă hipersalină, bazinele cu nămol. În programul estival stațiunea oferă o alternativă de a petrece timpul liber, concediul sau un weekend relaxant în natură departe de zgomotele mașinilor, iar în extrasezon, relaxare în incinta complexului, unde sunt amenajate numeroase piscine, saune și cazi cu hidromasaj.

Băile Sărate Turda (BST) au apărut din existența masivului de sare și exploatarea acestei bogății de-a lungul mai multor secole, într-o microdepresiune salină. Exploatarea sării, procesele de carstificare a masivului de sare și alunecările de teren au favorizat formarea a numeroase lacuri. Unele, îndeosebi cele antroposaline situate pe locul fostelor ocne de sare, sunt folosite în scopuri terapeutice sau pentru agrement. Concentrația salină a lacurilor este diferită. Conținutul ridicat de sare și alte elemente le conferă proprietăți terapeutice deosebite. Cel mai mare interes îl prezintă Lacul Roman, pe care a fost amenajat ștrandul, lacul Tarzan, salba de lacuri de pe Valea Sărată, în zona Durgău. Apele acestor lacuri, cloro-sodice, bicarbonatate, calcice, magneziene sunt indicate pentru afecțiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos periferic și ginecologice. Un alt factor terapeutic deosebit al zonei este șlicul mineralizat. Acest nămol de turbă se află la 0,5-1 m sub stratul de aluviuni, fiind utilizat în scopuri terapeutice sub formă de puncții, urmate de helioterapie, într-un mod neorganizat, sau ca împachetări, în cadrul bazei de tratament. Cel mai frecventat loc de agrement este Ștrandul Durgău, care atrage în sezonul estival un mare număr de localnici, dar și din Cluj-Napoca și Câmpia Turzii. În 1953, lacul a fost betonat și compartimentat în patru zone de adâncime. Spre deosebire de celelalte componente ale zonei de agrement Băile Sărate, cu funcționare sezonieră, complexul balnear funcționează tot timpul anului. Acesta cuprinde un hotel și o bază de tratament balnear. Cea din urmă oferă proceduri de tratament balnear pentru afecțiuni reumatismale, ginecologice și respiratorii: băi sărate sau galvanice, saună, împachetări cu nămol și parafină, masaj, gimnastică terapeutică. Baza dispune de cabinete bine dotate și de un personal medical și mediu sanitar specializat. Au fost amenajate locuri cu nisip pentru plajă, pontoane din lemn, dușuri și un bar cu terasă. Zona e cunoscută ca microstațiune balneară din 1837, primele amenajări fiind realizate în perioada interbelică.

Cojocna e o stațiune balneo-climaterică de pe versantul stâng al pârâului Valea Sărată, la o altitudine de 340 m. În zonă au existat din timpul ocupației romane exploatări de sare, pe locul lor fiind amenajate mai multe băi calde. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare atestate documentar din sec. XII și folosite din perioada romană până în Evul Mediu s-au format mai multe lacuri saline. Minele au devenit lacuri saline, apa lor dobândind proprietăți terapeutice. Toroc și Lacul Mare au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii. În afară de agrement, băile sunt indicate în tratarea afecțiunilor reumatismale (artroze, poliartroze, spondiloze, tendinoze), endocrine și ginecologice. Lacul Mare (Lacul Băilor) are o salinitate de 109,8 g/l, măsurată în timpul verii la suprafață. Stațiunea a fost modernizată în 2008, în urma unei investiții cu fonduri UE. Complexul a reactivat în februarie bazinul interior, cu apă caldă, cel exterior fiind redeschis ulterior. Bazinul cald, cu apă la 35 de grade a fost redeschis cu o capacitate de funcționare de maximum 30% și cu programare în weekend-uri. În incintă a fost amenajat un bufet pentru servirea mesei. La bazinul exterior s-a renunțat apoi la rezervări, acum intrându-se fără restricții. Luna trecută au demarat lucrările de întreținere pe tronsonul Apahida – Cojocna – Iuriu de Câmpie, de pe Drumul Județean 161A. Lucrările vizează un sector de 21 km. „Importanța acestor lucrări e dată atât de zona extrem de vastă a județului pe care DJ 161A o deservește prin joncțiunea la Drumul Național 1C, cât și de faptul că asigură accesul a zeci de mii de turiști la Băile Cojocna”, consideră Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Băile Someșeni reprezintă o stațiune balneo-climaterică aflate în zona cu același nume din cartierul cu acest nume al municipiului Cluj-Napoca. Acestea constituiau un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, fiind reorganizate în stațiune de către cunoscutul profesor Dominic Stanca, în 1927, proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale erau folosite cu mult înainte pentru diverse boli, chiar și pentru diabet. În prezent băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunere în funcțiune. Au existat tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până acum nu s-au soldat cu rezultate. Parteneriatul public-privat care se profila pentru realizarea unui aquapark, propus de edilul Emil Boc, s-a blocat de la faza primelor discuții.

Băile Băița, cunoscută datorită apelor sărate şi sulfuroase, au fost scoase la mezat la începutul verii, cu 1,8 milioane de euro. „Datorită poziționării geografice și a izvoarelor sale cu proprietăți terapeutice, pot fi considerate ca investiția perfectă. Aflată la baza Dealului Băița, din localitatea Gherla, la intersecția drumurilor către Cluj-Napoca, Bistrița, Baia Mare – Satu Mare, băile sunt cunoscute datorită apelor sarate și sulfuroase folosite încă din perioada ocupației romane, fiind indicate în special pentru tratarea bolilor de piele precum și a celor reumatice. Apele minerale bicarbonate, slab sulfuroase, hipotone sunt benefice afecțiunilor reumatismale, ginecologice și a celor neurologice periferice. Cu o suprafață de 25.000 mp, se pretează dezvoltării unei baze de tratament, unui aquapark, unui spital de recuperare sau unei dezvoltări imobiliare”, specifica agenția Re/Max Concept, cea care intermedia tranzacția.

MARAMUREȘ

Ocna Șugatag este situată în inima Maramureșului istoric și cuprinde alte trei localități rurale: Breb, Hoteni și Sat-Șugatag. Microrelieful vechilor suprafețe cu exploatări de sare, cu numeroase excavații sau surpări, ocupate azi de bălți, mlaștini sau cu vegetație halofită, prezente în sărături certifică exploatarea antică, la suprafață, a sării în excavații cu diametre de 4-15 m și adâncimi de până la 10 m. Un alt avantaj este localizarea comunei, ce permite vizitarea celor mai importante obiective turistice din județ: Mocănița de la Vișeu de Sus, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei și Muzeul Satului la Sighetu Marmației, pârtiile de schi de la Cavnic, Cascada Cailor de la Borșa, Mănăstirea de la Bârsana. Datorită izvoarelor minerale clororosodice și lacului sărat – format prin prăbușirea unor mine vechi de exploatare a sării, localitatea este și stațiune balneară. Ea face parte dintr-un circuit turistic, fiind deschisă pentru tratamente, cazare şi servicii de specialitate pe tot parcursul anului. Vara ajung aici turişti, dar mai ales pensionari sau persoane trimise de medici să urmeze anumite tratamente. În ultimii 20 de ani s-a dezvoltat o reţea de 60-70 de mici pensiuni, unele dotate cu spa, săli de masaj. Turismul s-a dezvoltat armonios, iar staţiunea nu a fost închisă precum alte mici staţiuni din judeţ, lăsate în paragină după ce au fost privatizate. În Breb și Ocna Şugatag mai multe familii din Marea Britanie, Franța sau Olanda au cumpărat terenuri, au construit pensiuni şi au adus turişti străini, alţii au luat case vechi pe care le-au restaurat şi le-au dotat, păstrând specificul locului. În Breb, Fundaţia Eminescu, patronată de Prinţul Charles, deţine mai multe case vechi.

MUREȘ

Sovata, exponent de bază al turismului medical

Arhicunoscută la nivel european, stațiunea Sovata s-a remarcat în cei peste 150 de ani de istorie în turismul medical și balnear prin lacurile sărate, cu proprietăți curative, de aici.

Renumele stațiunii Sovata se datorează în special lacurilor Ursu (46.000 de metri pătrați), Aluniș (9.000 de metri pătrați), Verde (5.000 de metri pătrați), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentând fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafată, acționând ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 metri adâncime), cel mai mare lac heliotermal din lume, să varieze între 10-20 de grade Celsius la suprafață, 30-40 de grade Celsius la adâncimea de 1 metru și 40-60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri.

Investiile masive făcute de administrația locală și de investitori privați oferă condiții optime de infrastructură și cazare. Astfel, Primăria orașului Sovata a realizat în ultimii 15 ani numeroase investiții în infrastructură, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene, care au permis dezvoltarea stațiunii.

„Cu o infrastructură pusă la punct și cu numeroase investiții, atât străine, cât și autohtone, turismul a redevenit specificul principal al stațiunii. Putem spune că nu există șomaj în Sovata, de fapt este chiar greu de găsit forță de muncă.

Toate evenimentele din Sovata au scopul de a pune în valoare potențialul turistic al localității. Prin turism, Sovata și-a dobândit o reputație solidă ca localitate balneoclimaterică”, a explicat Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Conducerea Primăriei Orașului Sovata și reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Sovata au lansat, de asemenea, un nou instrument media care are drept scop promovarea atracțiilor turistice din Sovata.

Este vorba despre Visit Sovata, o aplicație pentru telefoane mobile menită să atragă atenția turiștilor asupra frumuseților naturale, patrimoniului construit și a diversității culturale care merită să fie descoperite și experimentate.

Aplicația Visit Sovata poate fi descărcată gratuit din AppStore și GooglePlay, în versiunile iOS și Android.

Dacă ne oprim asupra investițiilor private, merită să amintim că principalii investitori care oferă și o gamă largă de tratamente pentru afecțiuni diverse sunt Grupul hotelier Ensana Health Spa Hotels Sovata și Hotelul Aluniș Sovata.

Ensana Health Spa Hotels Sovata deține trei hoteluri – Brădet, Sovata și Ursina, ultimul inaugurat anul trecut, după o investiție de peste 8 milioane de euro. Cele 3 hoteluri oferă turiștilor 410 camere duble (820 de locuri de cazare).
Hotel Aluniș*** pune la dispoziția turiștilor 284 de locuri de cazare în camere duble, cu două paturi sau cu pat matrimonial, cu baie proprie. În Baza de tratament a complexului puteți beneficia de împachetări cu nămol și numeroase alte tratamente reumatologice și ginecologice specifice stațiunii Sovata.

De altfel, stațiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice, stări postraumatismale, pentru boli ale sistemului nervos periferic, tulburări endocrine, boli cardiovasculare.

Pe lângă balneofizioterapie și turism de sezon în Sovata și împrejurimi există posibilităţi pentru practicarea turismului montan, a sporturilor de agrement și a sporturilor de iarnă, iar pentru perioada următoare administrația locală are în vedere noi investiții.

Potrivit ultimelor date statistice relevante din 2019, consemnate de Institutul Național de Statistică, stațiunea Sovata a numărat 134.245 de turişti, 22,5% din totalul turiștilor care au fost prezenți în județul Mureș, iar numărul turiștilor străini s-a cifrat la 11.010 turişti străini, ceea ce a reprezentat 12,9% din total turiști străini.

Oază de relaxare. Apollo Wellness Club Sângeorgiu de Mureș

Cea mai bună descriere a Apollo Wellness Club îi aparține Mariei Bența – director general Apollo Wellness Club. ”Ne recomandă cei peste 100 de ani de tradiție în balneologie. Din dragoste pentru oameni și pentru această zonă unică am dezvoltat ceea ce azi numim cu mândrie ‘O oază de relaxare’. O oază de 13 hectare aflată în vecinătatea aglomerației urbane a orașului Tîrgu Mureș unde veţi afla toate ingredientele pentru regăsirea echilibrului, prevenție și vindecare atât pentru minte cât și pentru corp”, surprinde directorul general esența complexului situat la câțiva kilometri de municipiul reședință Târgu Mureș și întins pe 13 hectare.

Apollo Wellness Club oferă peste 100 locuri de cazare, de hotel de 4 stele și 3 stele, centru SPA (cu cele mai valoroase băi sărate din Transilvania aproape de Tîrgu Mureş, saune, jacuzzi şi sală de fitness, destinat curelor wellness şi relaxare); centru de tratament (balneofizioterapie); ştrand (bazin cu apă dulce şi bazin cu apă sărată destinat unor băi sărate cu o mare valoare terapeutică), sală de conferinţă, restaurant de 4 stele.

Băile Sărate de la Sângeorgiu de Mureș sunt renumite pentru cea mai mare concentraţie de minerale, care oferă pacienţilor o gamă largă de proceduri efectuate cu echipamente de înaltă clasă. Mineralizarea de excepţie, prin concentraţie (135,586 mg/l) şi prin conţinut (iod, calciu, magneziu, potasiu, azotaţi), conferă acestor ape reale virtuţi terapeutice. Apa are cel mai mare conţinut de iod (11,4 mg/l) din Transilvania, iar iodul este ionul longevităţii umane. Efectele benefice sunt lărgite şi de existenţa nămolului mineral terapeutic cu o încărcătură minerală de 50 – 70%.

În baza de balneofizioterapie Apollo Balneo, clienţii dispun de personal calificat şi aparatură performantă pentru tratarea unei game variate de afecţiuni ale sistemului osteoarticular, nervos, cardiovascular şi endocrin, ale aparatului genital, digestiv, respirator şi reno-urinar, afecţiuni dermatologice, otorinolaringologice, neuropsihice, reumatismale, etc.

Centrul de agrement – Ştrandul Apollo (outdoor), are o suprafață de 24.000 mp și reprezintă o atracție datorită serviciilor și posibilităţiilor de petrecere a timpului liber.

Complexul Apollo Wellness Club pune la dispoziţia firmelor şi oamenilor de afaceri o sală de conferinţe, asigurând condiţii optime pentru desfăşurarea de seminarii, simpozioane, conferinţe, conferinţe de presă, mese rotunde, ş.a.
Administrația publică locală s-a implicat în valorificarea renumelui balnear al Băilor Sărate prin dezvoltarea infrastructurii localității – de la cea rutieră până la cea sportivă, și are în proiect cuprinderea complexului într-un traseu turistic care va putea fi parcurs cu bicicleta.

“M-aș bucura să fim o localitate balneo-turistică, unde oamenii vin să admire frumusețile naturii și clădirile din patrimoniul național istoric sau vin să se vindece la băile sărate, dar pot veni și să practice diferite sporturi”, a subliniat primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs Sándor.

În plan – stațiunea Băile Sărate Ideciu de Jos

Băile sărate de la Ideciu de Jos se află la o altitudine de 550 de metri, în zona superioară a râului Mureș, între Munții Gurghiului și râul Mureș, la o distanță de 7 kilometri.

Ștrandul din Ideciu de Jos este renumit atât pentru apa sărată (clorură de sodiu 200-300 grame/litru, calciu, magneziu, fluor, iod, brom, sulf, fier), cât și pentru nămolurile minerale existente (nămol sapropelic cu substanțe radioactive cu un conținut de fuliculină și progesteron). Cei care trec pragul băilor sărate se pot trata pentru anumite afecțiuni ale sistemului nervos: nevroză astenică, aparatului respirator: bronșită cronică, astmul bronșic, precum și în ce privește problemele ginecologice: anexită, metroanexită, vulgovaginită, leucoree (sub formă de băi sau irigație vaginală, tampon vaginal). Băile mai sunt indicate pentru cei cu reumatism: poliartrită reumatoidă, reumatisme inflamatoare cronice seronegative (boala lui Bechrew), boală degenerativă articulară (atrozele) și pentru reumatismul abarticular: bursitele, miosite, mialgii, periartrită scapuloumerală, algodistrofiile.

În ultimii ani, administrația publică locală a investit în construcția unui bazin nou și a asfaltat drumul de acces spre băi.

Planurile de viitor se leagă de obținerea statutului de stațiune turistică, iar administrația publică locală intenționează să investească într-un centru SPA, prin atragerea de fonduri europene sau guvernamentale.

SĂLAJ

Boghiș este o stațiune balneoclimaterică permanentă situată în Valea Barcăului. A fost modernizată la un moment dat și dispune de patru bazine dotate cu fântâni de apă, hidromasaj și tobogane. Apa minerală termală (41°C) cu o serie de calități terapeutice este folosită în tratamentul mai multor afecțiuni: reumatismale degenerative, posttraumatice, neurologice periferice, ginecologice, boli de nutriție și metabolism, boli dermatologice. Compania Băile Boghis și-a cerut în 2019 insolvența din cauza datoriilor, care depășeau 14,3 milioane de lei. Aceasta administrează mai multe active ale stațiunii la care fostul ministru al turismului, Elena Udrea, era cel mai mare acționar. Fostul ministru al turismului a decis, în 2014, să investească în stațiune. Intenția era de a prelua către Sălaj fluxul de turiști români care merg spre Ungaria. Udrea avea 50% din companie, restul fiind deținut de Magda Stanca (40%) și Elena Stanca (10%). Bazinul acoperit a intrat în paragină, acum fiind dezafectat.

Jibou este o stațiune balneară a cărei efecte terapeutice ale apei minerale erau recomandate atât în cura internă (pentru afecțiuni hepato-biliare, gastro-intestinale, boli de nutriție), cât și în cura externă, sub formă de băi (în afecțiuni reumatismale cronice, ginecologice cronice, ale nervilor periferici). Microstațiunea sezonieră este situată în intravilanul orașului Jibou, la o altitudine de 190 m, în apropierea drumului județean care îl leagă de reședința Sălajului, Zalău. Aceasta are un climat de deal și coline, cu amplitudini termice anuale reduse. Sursa de apă minerală este un izvor natural, captat într-un bazin betonat, amenajat direct pe o emergență naturală. Apa este sulfuroasă, clorurată, sulfatată – sodică, calcică, magneziană, izotonă. Băile au fost înființate în anii ‘60. După 1990 au fost din ce în ce mai neglijate, iar în 2000 au fost închise. În 2004, au fost preluate de antreprenoarea Viorica Buda, care a investit în reabilitarea pavilioanelor de tratament și în construirea unei pensiuni. Sălăjenii, turiștii sau doritorii care optează pentru băile curative sulfuroase asemănătoare cu cele din Herculane se pot caza acum la Pensiunea Eden.

La Bizușa, în comuna Ileanda, principalul factor natural de cură îl constituie apa minerală (sulfatată, calcică, sodică, magnezică, hipotonică) folosită ca remediu în tratamentul afecțiunilor reumatismale abarticulare, reumatismale inflamatorii, degenerative, boli hepato-biliare, ale sistemului nervos periferic, ginecologice. Hotelul Ceres dispune de 75 locuri de cazare clasificate la două stele și dotate cu baie proprie, TV, frigider, aer condiționat, acces gratuit la internet în camere și în locurile de recreere, sală de conferință de 50 locuri, restaurant, parcare. Stațiunea este situată pe Drumul European E58 Cluj-Napoca – Baia Mare. Baza de tratament dispune de aparatură modernă, personal calificat și oferă cure balneare cu apă mineralo-termală, iar ca proceduri efectuate – hidroterapie și duș subacvatic, laserterapie, magnetoterapie, electroterapie, împachetări cu parafină, masaj limfatic, aerosol, băi galvanice, masaj, tratând boli reumatologice și afecțiuni hepato-biliare, ale rinichilor și căilor urinare.

Broscăria se găsește între localitățile Șimleu Silvaniei și Pericei. Apele termale (40 grade C) cu sulf au importante proprietăți terapeutice, fiind folosite pentru tratarea reumatismului, afecțiunilor articulare, bolilor digestive, afecțiuni ale sistemului nervos periferic și tratarea bolilor de piele încă din Evul Mediu, de când datează orașul. Aici se organizează anual Festivalul Internațional de Motociclism MMC International Bikers, cu 1.000 de motoriști din 10 țări și concerte de trupe rock. Afacerea preluată de societatea Trifan Prod Com Zalău, avându-l ca fondator pe Gheorghe Trifan, grupa patru bazine de înot, lac de pescuit, sat de vacanță cu două restaurante, cramă cu specific vânătoresc, cazare la pensiune sau căsuțe, loc de campare pentru corturi și rulote. Un proiect prevedea inclusiv transformarea ștrandului în aquapark, pe fonduri europene, pentru a profita de apele termale cu proprietăți medicale asemănătoare cu cele din Hajduszoboszlo sau Felix. Proiectul cuprindea zone destinate tinerilor (tobogane, jacuzzi, saună), bază de tratament și centru de relaxare pentru pensionari. Ștrandul din localitate a fost folosit și ca atu în campania electorală, unii candidații la primărie propunând fie modernizarea și extinderea sa, fie anularea actului de concesiune cu administrația locală.

SIBIU

Stațiunea Ocna Sibiului este situată la 15 km de municipiul Sibiu. Accesul se poate face cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuz). Stațiunea este denumită Litoralul Ardealului. Atracția stațiunii este reprezentată de cele 12 lacuri funcționale. Apa sărată și nămolul sunt folosite în tratamente reumatice, neuromotorice și ginecologice.

Complexul Lacurilor Naturale pune la dispoziție pe lângă lacurile sărate și o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, locuri de joacă pentru copii, filigorii, dușuri cu apă rece și caldă, terase, două parcări supravegheate cu camere video. În stațiune există peste 500 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și camping. Stațiunea balneoclimaterică are o capacitate de 144 locuri în hotel, 150 locuri în căsuțele popasului turistic și 80 locuri în satul de vacanță al elevilor. Cantina – restaurant a stațiunii – are o capacitate de 300 persoane pe serie.

Ocna Sibiului a fost prima dată documentată în 1263, deși zona este locuită din vremea dacilor. Primele cercetări sistematice ale valențelor curative a lacurilor sărate sunt efectuate în 1820. După această dată se amenajează treptat stațiunea. În jurul lacurilor se construiesc cabine, se plantează pomi, se ridică pavilioane pentru băi calde și reci. Stațiunea a fost inaugurată oficial la 20 iunie 1858. Între 1906 și 1909 s-au ridicat pavilionul central și clădirea băilor existente și astăzi. Ele cuprind săli pentru băi calde, pentru împachetări cu nămol, aerosoli, bazine. Din 1948 băile Ocna Sibiului devin stațiune cu caracter permanent.

Ligia VORO, Dan BIRTA, Călin POENARU & Ion SURDU

(Articol publicat în ediția print TB nr. 104)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asociația Română de Fintech a lansat un eveniment cu frecvență lunară pentru industria de profil

Articolul următor

Retter și Baxcom lucrează la finalizarea A10. Aktor, mai încet

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share