Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a redeschis Arta. Cinema cu cafenea

Cinematograful privat Arta din Cluj-Napoca a fost reactivat după lucrări de modernizare care au durat aproape doi ani.

Acesta a fost redeschis cu două evenimente speciale, după 561 de zile de șantier. Pe lângă sala de cinematograf, a fost amenajată o cafenea. La inaugurare a avut loc cine-concertul “Studentul din Praga”, proiecție de film mut cu sound-design live și lectură. Filmul a fost proiectat în 1913, la deschiderea cinematografului. “De-a lungul ultimilor ani, am urmărit procesul de renovare, sperând că, într-o zi, acest vis va deveni realitate“, a spus regizorul german Wim Wenders.

Al doilea eveniment a fost proiecția filmului „Kings of the Road”, un road movie din 1976. Pe lângă programul regulat, care va include filme europene și românești recente, filme de artă, documentare, independente, vor exista serii curatoriate: Portret de regizor, ClasicARTA, Family Time, Art in Cinema.

În fiecare lună va fi celebrată opera unui regizor, fiind prezentate filme emblematice ale sale, urmate de discuții cu publicul, dar și evenimente conexe. Publicul va putea lua parte la evenimente culturale: concerte, tururi ghidate, discuții, programe interactive. Sâmbătă vor avea loc proiecții dedicate copiilor și familiilor.

“Ultimul an s-a dovedit foarte provocator pentru noi toți. Artiștii și organizațiile independente de artă s-au confruntat cu dificultăți semnificative. Având șansa de a lucra cu o echipă dedicată și pasionată, am profitat de această perioadă pentru a finaliza procesul de restaurare și revitalizare a cinematografului, început încă din 2012. Ne bucurăm să redăm comunității cel mai vechi cinematograf independent de artă din regiune, spațiu care ocupă un loc deosebit în istoria și memoria clujeană”, a declarat managerul Monica Sebestyen.

Clădirea Sebestyen, de pe str. Universității 1-3, a fost concepută de la început încât să găzduiască un cinematograf. Acesta funcționează din 1913 și a fost construit de către David Sebestyen, important antreprenor al orașului, purtând denumirile de Select, Universității, Maxim Gorki, Arta. Până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de producătorul de film Jeno Janovics. Chiar și după naționalizarea de către regimul comunist a continuat să funcționeze.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fabrica de mobilă din Șimleu participă din nou la expoziții

Articolul următor

Accace România a înregistrat afaceri de 1,6 milioane de euro în primul semestru, în creștere cu 10% față de prima jumătate a anului 2020

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share