Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elis Pavaje sprijină redeschiderea școlilor și participă la modernizarea a 11 școli din mediul rural

Compania Elis Pavaje sprijină redeschiderea școlilor. Alături de Asociaţia BookLand compania reabilitează anul acesta curțile a încă 11 școli din mediul rural, respectiv aduce peste 5.000 mp de pavele, borduri, nisip, pietriș, escavare și montaj.

Anul trecut, în România, doar 0,02% dintre școli au fost declarate focare Covid-19, însă tot sistemul a avut de suferit, copiii mergând efectiv la școală doar câteva săptămâni. În comparație, în toamna anului 2020, în Franța, doar 27 școli din cele peste 61.000 au fost închise. O analiză făcută în Germania a demonstrat că redeschiderea școlilor după vacanța de vară din 2020 nu a dus la creșterea numărului de infectați. În plus, germanii au preferat varianta offline recunoscând că nu sunt suficient de pregătiți să susțină online educația copiilor, se menționează într-un comunicat de presă.

„Există companii, conducerea cărora înțelege perfect ce se întâmplă în societate și care și-au propus să întoarcă în beneficiul comunităților locale o parte din profitul făcut”. Este și cazul familiei Goța, proprietarii Elis Pavaje, o companie care anul acesta a împlinit 30 ani în producția de prefabricate din beton, producția de piatră cubică, montajul pavelelor și bordurilor și antrepriza generala în lucrări de infrastructură și amenajări exterioare.

Totul a început de la cele 2 pavele aduse din Germania de Elisiu Goța, fondatorul companiei. Cu un utilaj artizanal improvizat în curtea casei a început să producă pavele similare, până când, astăzi, Elis Pavaje a ajuns să numere 4 fabrici (în județele Alba, Prahova și Neamț), 600 de angajați, o producție zilnică de 20.000 mp de pavele și o cifră de afaceri de ~60 milioane euro. În 1991 Emil Goța avea 16 ani, iar fratele lui, Vasile Goța, 10 ani, ambii ajutându-și tatăl după orele de școală. Fără să știe și fără să aibă conturate la acel moment liniile dezvoltării profesionale, de fapt, se pregăteau pentru preluarea afacerii.

„Dezvoltarea infrastructurii de acces, publică sau privată, reprezintă misiunea noastră. Este viziunea tatălui meu, de la care am învățat meserie, și pe care vreau să o duc mai departe. În același timp, continui tradiția de a întoarce comunității binele pe care ni-l face, contribuind la dezvoltarea afacerii noastre de familie care crește de la un an la altul. Ce poate fi mai important pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor noștri dacă nu accesul la o educație de calitate? Peste 80% dintre școlile românești nu au beneficiat de lucrări esențiale de reabilitare, așa că noi am decis să sprijinim inițiativa Asociației BookLand care și-a asumat încă de anul trecut renovarea școlilor în mediul rural. Anul trecut i-am ajutat să renoveze 3 școli, anul acesta vom reabilita 11 curți și spații acces în școală. Am ales varianta unui parteneriat cu BookLand, versus realizarea pe cont propriu a acestui proiect, fiindcă unindu-ne forțele putem face mai mult bine. Astfel că ÎMPREUNĂ aducem bucurie câtorva mii de copii anual. Iar acesta este doar începutul unei colaborări pe care ne-o dorim pe termen lung deoarece copiii noștri merită să pășească cu încredere în şcoală.” – Emil Goța, Director General Elis Pavaje

Investiția de cca 50.000 euro în materialele și manopera aferentă montării pavelelor și bordurilor se face în 11 școli primare și gimnaziale rurale din județele Argeș, Călărași, Caraș Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt și Sibiu.
4 dintre acestea sunt inaugurate deja (Liceul Tehnologic “Petre Ionescu Muscel” din comuna Domnești AG, Școala Gimnazială din satul Moșoaia AG, Școala Primară din satul Bobîlna HD și Școala Gimnazială Hadrian Daicoviciu din comuna Orăștioara de Sus HD), încă 3 se finalizează săptămâna viitoare (Școala Gimnazială “Ion Albescu” din satul Boița SB, Școala Gimnazială din comuna Topana OT și Școala Gimnazială din satul Clocotici CS), diferența urmând a fi realizată până la finalul acestui an.

„Aș putea cita mari oameni de cultură pe tema importanței educației, însă mă rezum la a asculta vocile copiilor, părinților, profesorilor. De 1,5 ani trecem printr-o traumă socială care va avea efecte devastatoare asupra copiilor noștri și, implicit, asupra noastră, a adulților – care vom ajunge să stăm spășiți pe margine și să plecăm rușinați capetele – dacă nu facem ceva acum. Noi, Asociația BookLand, alegem să credem într-un viitor decent și normal pentru tânăra generație! Și să facem ceva în sensul acesta. Pentru că educația nu înseamnă numai pregătirea pentru o viață mai bună, ci investiția cea mai de preț într-un copil. Educația înseamnă libertate, alegere, putere. Nu credem în scoala online fiindcă societatea noastră nu e încă pregătită pentru această schimbare bruscă. Credem cu tărie, însă, în mersul la școală, în întâlnirea cu colegii, în contactul cu profesorii și în interacțiunea fizică de care orice copil are nevoie atunci când învață sau se joacă. Iar noi vrem să le asigurăm condițiile de bază, reabilitând școlile din satele și comunele românești în care există un uriaș potențial intelectual pe care la ora asta România l-a lasat de izbeliște. Haideți să nu ne pierdem speranța în normalitate și – indiferent ce se întâmplă în jurul nostru – să nu ne abatem de la cea mai logică direcție în care nația noastră o poate lua.” – Mihaela Petrovan, Fondator Asociația BookLand.

Total
25
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Statul se împrumută de la români ca să reducă deficitul bugetar și datoria publică

Articolul următor

Nou memorandum de Înțelegere între EIT Manufacturing și Agenția de Dezvoltare Regională Centru

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
25
Share