Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nou memorandum de Înțelegere între EIT Manufacturing și Agenția de Dezvoltare Regională Centru

Hub-ul EIT Manufacturing din România, prin gazda sa Iceberg Plus, a organizat o masă rotundă pentru a discuta sprijinirea activităților legate de industria manufacturieră din fondurile europene alocate României, prin Programul Operațional Regional Centru, și din fondurile europene gestionate de organismele comunitare.

Discuțiile, la care au luat parte reprezentanții comunității manufacturiere din Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT Manufacturing), ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, ai Agenției Metropolitane Brașov, ai principalelor companii manufacturiere din regiune, ai universităților din regiune și ai Iceberg – hub-ul național EIT Manufacturing, au vizat măsurile necesare pentru a răspunde la provocările legate de transformarea digitală, criza provocată de COVID 19 și reorganizarea lanțurilor de valoare globale.

Colaborarea actorilor din regiunea Centru cu EIT Manufacturing este cu atât mai importantă cu cât industria manufacturieră cuprinde 5 din cele 8 sectoare de Specializare Inteligentă din Regiunea Centru (potrivit RIS 3 Centru 2021-2027). Acestea sunt industria auto și mecatronică, aeronautică, industria agroalimentară, industria textilelor, confecțiilor și pielăriei, silvicultura, industria lemnului și mobila.

Masa rotundă a constat, pe de o parte, în inițierea unor discuții despre oportunitățile de finanțare oferite de Programul Operațional Regional Centru 2021-2027, dar și de mecanismul de finanțare al EIT Manufacturing, și, pe de altă parte, într-o discuție bilaterală între EIT Manufacturing și ADR Centru. Discuțiile s-au finalizat cu semnarea unui Memorandum de Înțelegere între EIT Manufacturing și ADR Centru, cu scopul sprijinirii colaborării în susținerea ecosistemului regional de inovare din sectorul industrial al regiunii. Astfel, regiunea Centru devine prima regiune de dezvoltare din România care inițiază o colaborare formală cu rețeaua EIT Manufacturing.

Iceberg, lider pe piața consultanței pentru inovare și transfer tehnologic, a sprijinit această colaborare și va continua să reprezinte interesele EIT Manufacturing CLC East în România, în relația cu companiile, universitățile și sectorul public. Urmare a acestei mese rotunde, se vor multiplica oportunitățile de finanțare în domenii precum sistemele flexibile de producție, soluțiile digitale și inovative, inițiativele de reducere a amprentei de carbon și integrarea roboților industriali și inteligenței artificiale în liniile de producție ale afacerilor din sectorul industrial din regiunea Centru.

„Colaborarea directă cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru ne permite să folosim programele și activitățile noastre existente în beneficiul companiilor și stakeholderilor din România. De asemenea, ne oferă informații amănunțite cu privire la cerințele specifice ale ecosistemului local din regiunea centrală a României și ne permite să dezvoltăm împreună programe focalizate și individualizate.” a declarat Johannes Hunschofsky, directorul biroului pentru Europa de Est al EIT Manufacturing

„Pentru urmatoarea perioadă de programare, România are alocate peste 80 miliarde de euro care ajung sub formă de finanțare nerambursabilă sau instrumente financiare la beneficiari publici sau privați din România. Dacă ne uitam mai specific la Regiunea Centru și la tema inovării în lanțul de valoare industrial, vedem că avem la dispoziție peste 110 milioane euro prin axele prioritare „O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă” și „O regiune digitală” pentru a susține dezvoltarea de infrastructuri de cercetare-dezvoltare-inovare, transferul tehnologic, proiectele de inovare sau digitalizare ale IMM-urilor și ale Centrelor de Inovare Digitală din regiune” a explicat Ioan Levițchi, șeful serviciului specializare inteligentă din cadrul ADR Centru.

„Sperăm ca acest memorandum să reprezinte fundamentul pentru o serie de activități și proiecte care să transforme industria manufacturieră a regiunii. Pe de o parte vrem să explorăm modul în care resursele financiare ale EIT Manufacturing și cele ale regiunii se pot complementa pentru a crește nivelul de inovare la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor manufacturiere, și pe de altă parte ne propunem să facilităm accesul acestora către inovațiile și know-how-ul dezvoltat de partenerii și beneficiarii EIT Manufacturing. Asta se va putea cuantifica în cațiva ani prin mai multe proiecte de inovare, mai multe finanțări atrase de organizații din regiunea noastră, mai multe produse și servicii inovative dezvoltate și livrate aici către o piață globală.” a declarat Ionuț Țața, CEO Iceberg.

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elis Pavaje sprijină redeschiderea școlilor și participă la modernizarea a 11 școli din mediul rural

Articolul următor

Morphoza a amenajat birourile Traust

Citește și:
Citeste mai mult

Tenaris și-a fixat strategia pentru România

Grupul metalurgic cu fabrică la Zalău se va concentra pe competitivitatea produselor, siguranța angajaților și protecția mediului. “Un…
Loading RSS Feed
Total
1
Share