Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apare Zona Metropolitană Silvania

Acordul de la Șimleu prevede înființarea unei metropole cu 16 unități administrative

Orașul Șimleu Silvaniei va coordona o entitate menită să aducă dezvoltare comunităților din zona de vest a județului Sălaj.

Structura asociativă va mai fi formată din comunele Bobota, Boghiș, Camăr, Carastelec, Crasna, Halmășd, Ip, Măeriște, Marca, Nușfalău, Pericei, Plopiș, Sărmășag, Valcău de Jos și Vârșolț. “Împreună cu colegii mei primari am identificat principalele obiective pe care le putem realiza în perioada care vine.

Oportunitățile de finanțare nu trebuie ratate. În felul acesta suntem mai pregătiți, fiind realizată o entitate cu o populație numeroasă și o întindere importantă. Vom identifica prioritățile pentru fiecare comunitate și pentru fiecare localitate în așa fel încât să avem de câștigat cu toții”, a precizat primarul Șimleului, Cristian Lazăr.

Noua structură va pune accent pe dezvoltarea infrastructurii prin fonduri nerambursabile (acces – drumuri, poduri, centuri ocolitoare, piste pentru bicicliști, zone pietonale; utilităţi esenţiale – apă, canalizare, epurare, salubritate, gaze); eficienţă energetică.

Creşterea competitivităţii economice urmează să se facă prin atragerea de investitori strategici; întărirea capacităţii antreprenoriale; stimularea întreprinderilor de marcă locală şi tradiţie; valorificarea potenţialului turistic – cultural, montan, agroturism, balnear.

Obiectivele mai vizează dezvoltarea resurselor umane şi educaţia (reabilitarea și modernizarea unităților școlare; programe de training, de educaţie continuă; învăţământ şi cercetare), dar și servicii sociale pentru persoanele aflate în dificultate.

În perimetrul reședinței de județ funcționează o altă asociere de acest fel, Zona Metropolitană Zalău (ZMZ) care are ca principale obiective un parc industrial și un complex turistic la Porolissum. Acordul dintre administrația județeană și municipalitate prevede, pentru ZMZ, atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă și creșterea potențialului turistic al arealului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Birou de proximitate, testat de sătenii din Florești

Articolul următor

Parkingul Hasdeu, dat în funcțiune. Studenții au prioritate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share