Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, CORTEVA Agriscience: “Nu cred că mai există cultivator de porumb, floarea soarelui, rapiță sau soia care să nu cultive genetică Pioneer”

Pasionat din copilărie de agronomie, Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, CORTEVA Agriscience, și-a îndeplinit visul de a profesa în domeniul de care s-a simțit atras încă de tânăr și de a-și dezvolta o carieră de succes în Apple-ul agriculturii mondiale, cum definește compania rezultat a unificării a trei mari puteri – companiile americane Dow, DuPont si Pioneer. Au contat pregătirea temeinică, munca susținută și șansa, un complex de abilități și factori pe care le deducem din subtilitățile unui răspuns adresat tinerilor care aspiră la o poziție de top management.

După ce a acceptat o poziție de manager în Pioneer în 2002, Jean Ionescu coordonează, astăzi, cu succes afacerile CORTEVA, compania lider în furnizarea de inputuri în formă combinată (semințe și produse de protecția plantelor). Astfel, anul acesta, compania a obținut rezultate notabile și în Bazinul Mării Negre – creștere de 73% a afacerilor consolidate în al doilea trimestru al anului 2021 raportat la aceeași perioadă a anului trecut, și a derulat o investiție de peste 73 de milioane de euro în construcția noului depozit și a stației de condiționare de la Afumați, județul Ilfov, dacă ar fi să amintim doar două dintre performanțe.

În spatele reușitelor se află o echipă sudată și profesionistă și produse inovatoare care revoluționează, an de an, piața agricolă atât la nivel mondial, cât și regional și național.

Sunt doar câteva din răspunsurile pe care Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, CORTEVA Agriscience, ni le-a oferit într-un interviu în premieră acordat revistei Transilvania Business.

 

CORTEVA Agriscience a raportat o creștere financiară a afacerilor consolidate în România cu 73% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Care a fost aportul echipei pe care o coordonați în obținerea acestor rezultate?

Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, CORTEVA Agriscience: Permiteți-mi ca la început să le ofer cititorilor dvs. câteva informații despre CORTEVA Agriscience, compania lider în furnizarea de inputuri în formă combinată (semințe și produse de protecția plantelor).

CORTEVA Agriscience este o companie globală, destinată integral agriculturii, tranzacționată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat și divers de semințe, soluții pentru protecția culturilor și soluții digitale axate pe maximizarea productivității și creșterea randamentului și profitabilității. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, care pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare. CORTEVA Agriscience a devenit o companie independentă, listată la bursă pe data de 1 iunie 2019, anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont.

În cifre, CORTEVA Agriscience are astăzi acoperire în 140 de țări, în companie activează peste 21.000 de angajați, din care peste 500 doar în România, și este furnizor de produse pentru peste 100 de culturi.

Pentru cei interesați de mai multe informații despre CORTEVA, acestea sunt disponibile pe www.CORTEVA.ro.

Revenind la întrebarea dvs., aportul echipei este unul esențial în rezultatele companiei. Practic, sunt rezultatele echipei și produselor inovative pe care CORTEVA le oferă fermierilor. Cele două componente ale succesului, oameni și produsele, sunt determinante în ceea ce construim.

Rezultatele foarte bune obținute sunt generate de cererea de produse inovatoare, atât pe segmentul de produse de protecția plantelor, cât și pe cel de semințe care se regăsesc în portofoliul CORTEVA Agriscience, care au fost principalele produse pe care compania le-a furnizat fermierelor care au contribuit la consolidarea indicatorilor financiari pe care i-ați raportat?

Jean Ionescu: CORTEVA Agrisciences este lider în furnizarea de soluții inovative pentru fermierii premium și cel mai mare furnizor în formă consolidată de semințe și produse de protecția plantelor, cum aminteam deja. Cu siguranță, având în vedere produsele inovatoare din pipeline, sumele uriașe pe care CORTEVA le alocă cercetării ne vom consolida această poziție. Cercetarea reprezintă forța companiei și nu este un secret faptul că CORTEVA investește zilnic 5 milioane de dolari în cercetare. Totodată, în companie, în jur de 12.000 de cercetători sunt implicați în research pentru a livra pieței noi soluții inovative, semințe și produse de protecția plantelor. În concret și referitor la rezultatele obținute în Bazinul Mării Negre, principalii factori pentru această creștere semnificativă au fost lansarea cu succes a unor produse foarte inovative: Korvetto™ – un erbicid post-emergent pentru rapiță, aplicat pe mai mult de 150. 000 de hectare în 2021; Pachetul Pixxaro™ Super care conține molecula Arylex active™, cea mai eficientă soluție pentru controlul unei game largi de buruieni din culturile de cereale; Pallas™ și Floramix™ – cele mai performante erbicide pentru combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate din culturile de grâu. Un alt rol semnificativ în această creștere l-a avut Evolus®, cel mai eficient fungicid sistemic pentru T1 la cereale.
Vânzările pe segmentul de semințe al companiei CORTEVA în România a crescut cu 59% în trimestrul II din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere financiară a fost susținută de creșterea vânzărilor de semințe de floarea soarelui cu 8%, datorită lansării unui nou portofoliu de produse de genetică performantă împreună cu tehnologia Express®. De asemenea, și segmentul de hibrizi de porumb a avut o contribuție semnificativă, datorită vânzărilor de ultim moment pentru însămânțarea culturii succesive, după cereale sau rapită.

 

Ați afirmat la momentul anunțării rezultatelor următoarele: “Rămânem concentrați pentru a oferi genetică de top, soluții de protecție a culturilor de ultimă generație, agricultură digitală și expertiză financiară, pentru a obține rezultate excepționale și pentru a ne atinge potențialul maxim”. Ce avantaje oferă agricultura digitală în sectorul agricol?

Jean Ionescu: CORTEVA Agriscience a achiziționat cu ceva timp în urmă Granular, o mare companie americană în agricultură digitală. Tehnologia digitală este esențială pentru creșterea producției globale de hrană fără a extinde suprafața arabilă în zona rezervațiilor naturale. Pe lângă beneficiul direct al unor măsuri mai exacte de protecția culturilor și o fertilizare mai precisă, există și avantajul unei economii importante de timp și de muncă, obținute prin monitorizarea culturilor de la distanță. De asemenea, CORTEVA are câteva proiecte pilot pentru a cuantifica balanța de CO2 a fermelor prin intermediul aplicației Granular de management a fermei.

 

CORTEVA Agriscience deține cel mai de succes și recunoscut brand de semințe din industrie, Pioneer, cum s-a construit acest brand de succes?

Jean Ionescu: Pioneer este prima companie din lume care a realizat hibrizi de porumb în anul 1926. Fondatorul Pioneer, Henry A. Wallace a fost cel mai inovator ameliorator în ceea ce privește hibrizii de porumb. Atunci a fost o adevărată revoluție în lumea mondială a agricultorilor. Pioneer este proprietarul cel mai mare de germoplasmă și deține cele mai avansate metode de ameliorare existente în lume.

 

Ce înseamnă prezența Pioneer în piața românească, cum și-a pus amprenta în cei peste 50 de ani de când hibrizii de porumb sub brandul Pioneer sunt utilizați în țara noastră?

Jean Ionescu: Pioneer este una dintre cele mai cunoscute mărci în agricultura mondială. Nu cred că mai există cultivator de porumb, floarea soarelui, rapiță sau soia care să nu cultive genetică Pioneer. Performanța produselor și serviciile agronomice au făcut că Pioneer să devină lider incontestabil.

Gama de hibrizi OPTIMUM AQUAmax este cea mai performantă gamă de hibrizi de porumb din agricultura României, datorită toleranței superioare la seceta extremă din condițiile României.

 

Pentru a avea o imagine mai clară, care sunt performanțele obținute de fermierii care utilizează hibrizii de porumb Pioneer din punct de vedere cantitativ și calititativ?

Jean Ionescu: Știm cu toții că producțiile medii obținute în România la porumb până acum 6-7 ani nu depășeau 4 t/ha.

Astăzi, media pe suprafață cultivată cu sămânță certificată depășește 7 t/ha. Dar avem fermieri care, cu o tehnologie adecvată și cu aport de apă suficient –prin sistem de irigare – reușesc să obțină, an după an, 14-15 t/ha. Avem, și în țara noastră, ferme în care s-a depășit producția de 20 t/ha, însă acestea sunt cazuri excepționale.

Dacă vorbim de calitate, genetica noastră este dotată cu cele mai avansate gene de rezistență la principalele boli și dăunători ai porumbului.

 

Ați anunțat că veți adăuga anual trei hibrizi noi în portofoliu, care sunt noutățile pentru 2022?

Jean Ionescu: Vom lansa anul viitor trei hibrizi de porumb de cea mai înaltă performanță genetică din grupele de maturitate FAO 330, FAO 350 și FAO 470. Practic, e vorba de doi hibrizi semitimpurii și un hibrid semi-tardiv.

La floarea soarelui lansăm cel mai performant hibrid ExpressSun, denumit P64LE162, care va fi, de asemenea, cel mai performant hibrid de floarea soarelui din România.

Totodată, în partea de crop protection, vom lansa cel mai performant fungicid pentru cereale păioase pentru primul tratament (T1), Verben.

 

Îmbunătățirea portofoliului de produse a inclus, în 2021, Sclerotinia Protector, o tehnologie unică aplicată culturii de rapiță. Care este feed-back-ul fermierilor legat de aplicarea acestei tehnologii?

Jean Ionescu: Am lansat în acest sezon primul hibrid Sclerotinia Protector care se numește PT303. Vă pot confirma că stocul din acest hibrid la momentul actual este epuizat. Nu este o surpriză deoarece fermierii așteptau de multă vreme asemenea genetică pentru că, după cum se știe, pierderile de producție pe care le poate cauza acest patogen sunt uriașe.

 

Anul acesta, CORTEVA Agriscience a anunțat investiția adițională de aproximativ 13 milioane de euro pentru exinderea unității de producție din Afumați, pentru a accelera dezvoltarea afacerii sale cu semințe de floarea soarelui în Europa. Care este stadiul investiției în noul depozit și în stația de condiționare, care este valoarea investiției și ce va însemna din punct de vedere al resurselor umane, respectiv al producției finalizarea sa? Care va fi impactul finalizării investiției atât pentru CORTEVA Agriscience, cât și pentru piața națională, europeană și internațională de semințe?

Jean Ionescu: Capacitatea sporită a facilității din Afumați ne va permite să satisfacem cererea internă și internațională în creștere pentru semințe de înaltă calitate, marca Pioneer®.

Noul proiect de investiții va cuprinde un nou depozit și o stație de condiționare care vor fi utilizate în vederea eficientizării problemelor legate de aprovizionare.

Stația din Afumați produce hibrizi de porumb, floarea-soarelui și rapiță de primăvară. Facilitatea din Afumați funcționează din 2006, cu aproximatix 160 de angajați și 250 de muncitori sezonieri în timpul sezonului de recoltare.

Construcția facilității moderne urmează să devină operațională în această lună, acum e în faza de testare. Investiția totală, inclusiv cea cu privire la modernizare, depășește 73 milioane de euro.

 

Compania CORTEVA Agriscience este o prezență constantă la evenimentele dedicate fermierilor din Transilvania, ați participat, în mod frecvent, la Ziua Grâului sau Ziua Porumbului organizate de grupul DAFCOCHIM în județul Mureș, în noul context sanitar, cum vedeți în viitor derularea unor astfel de întruniri? Care sunt beneficiile directe și indirecte ale unor asemenea întâlniri pentru echipa dvs. și pentru companie implicit?

Jean Ionescu: Suntem și vom rămâne promotorii evenimentelor “live” în câmp împreună cu fermierii și culturile noastre.

Dacă pandemia nu ne permite acest lucru, vom continua să venim în fața fermierilor prin canalele online deja cunoscute și care pot suplini într-o anumită măsură evenimentele din câmp. Vom filma și vom prezența aceeași realitate și performanță a produselor noatre în mediul online.

Aș dori să menționez câteva cuvinte și despre relația de business cu DAFCOCHIM. Parteneriatul CORTEVA – DAFCOCHIM este un parteneriat foarte solid, de mare valoare, care se bazează pe încredere, transparență și respect reciproc.

 

Ca parte a obiectivelor de durabilitate pe care CORTEVA Agriscience și le-a stabilit se circumscrie și programul TalentA, dedicat doamnelor fermier. Care au fost resorturile care au determinat echipa dvs. și pe dvs. să dezvoltați un asemenea program?

Jean Ionescu: Unul din obiectivele CORTEVA în lume este “Dezvoltarea comunităților rurale”. Temelia acestor comunități și nu numai o reprezintă femeile și, mai ales, femeile fermier, celor care se adresează acest proiect de educare antreprenorială TalentA.

Dacă mergem mai departe, aș dori să menționez că TalentA este un program gratuit de instruire financiară și profesională pentru femeile inovatoare din domeniul agricol, fondat de CORTEVA Agriscience, care și-a stabilit mai multe obiective prin care să sensibilizeze femeile din mediul rural, în special femeile din agricultura României, utilizând instrumente moderne de comunicare. Prin programul TalentA oferim programe educaționale care ajută la dezvoltarea afacerilor, educația financiară, accesul la finanțare, tehnologii noi pentru agricultură, sprijinim dezvoltarea capacităților manageriale, a abilităților noi pentru a putea dezvolta, moderniza și îmbunătăți viața în comunitățile în care femeile își desfășoară activitatea și asigurăm facilitarea implementării celor mai bune planuri de afaceri prin acordarea de premii câștigătoarelor și motivarea participantelor la program.

Până acum, TalentA a fost primit cu entuziasm și ne dorim să se bucure de rezultate multe comunități din România.

 

Cum a evoluat programul TalentA de la prima la a doua ediție și cum îi vedeți destinul în anii care urmează?

Jean Ionescu: În primul an, mai exact 2020 a fost un succes. Au participat la cursuri 60 de reprezentanțe din toată țară. Acum în acest sezon avem înscrise 78 de doamne și domnișoare.

Ne gândim să extindem acest proiect și în zona academică unde este nevoie de instruire anteprenorială.

Cum vedeți viitorul CORTEVA Agriscience România și Moldova, care sunt proiecțiile dvs. pentru companie?

Jean Ionescu: Chiar dacă ne confruntăm în lume cu o mare problemă legată de pandemie, seceta a lovit foarte puternic Bărăganul, Dobrogea, Moldova, Moldova de peste Prut. Practic, a oprit din avântul investițional al fermierilor.

Lumea nu se oprește nici din cauza secetei, nici din cauza virusului. Lumea va merge înainte și credem cu tărie că știința va rezolva problemele din agricultură. Sigur, este nevoie de apă, România are nevoie de o suprafață semnificativ mai mare irigată. La cât de dură a fost seceta din Sud-Estul României, doar cactușii puteau să supraviețuiască. Deficitul hidric existent depășește 200, 250, 300 de mm. Și anul viitor va fi un an greu pentru fermieri. Dacă natura nu ne ajută, e clar că plecăm cu un handicap major pentru recolta viitoare.

Culturile alternative sunt destul de puține. Una dintre ele este soia și o menționez de fiecare dată. Dacă România ar cultiva 500 de mii de hectare de soia, nu am mai cumpăra șrot din Argentina sau din alte state. Noi, chiar dacă suntem o companie 100% americană, suntem compania care are cel mai mare departament de cercetare din România, suntem numărul 1 în vânzări, suntem cel mai mare furnizor de semințe și protecția plantelor în formă combinată, suntem cel mai mare producător de semințe din România. Aș putea spune că suntem o companie pur românească, pentru că tot ceea ce facem aici este pentru fermierii din România, este pentru a reuși să venim cu produse și tehnologii mai avansate decât cele care există în momentul de față. Fermierul din România este obligat să facă pași rapizi către tehnologie, iar tehnologie înseamnă și irigații.

În acest moment, România este împărțită în două: este Vestul și Transilvania, care au pluviometrie excedentară și  Sudul, Sud-Estul României, unde seceta este deja o problemă acută. Noi suntem o companie care este parte a acestui ciclu al lanțului alimentar și tot ce vă oferă CORTEVA în viitor va avea semnificative beneficii din punct de vedere al performanței în condiții de secetă și arșiță, dar avem nevoie de apă pentru a performa și a avea producții de calitate și de productivitate ridicată.

 

Cum se adaptează CORTEVA Agriscience în lumina provocărilor generate de respectarea Pactului Verde European, ca răspuns la diminuarea efectelor schimbărilor climatice?

Jean Ionescu: Agricultura joacă un rol important în reducerea emisiilor de carbon. În acest context compania noastră este pregătită să pună pe piața europeană produse și tehnologii care să răspundă noilor cerințe impuse de Pactul Verde European.

De altfel, la nivel mondial, CORTEVA a anunțat intenția de a se alătura liderilor în acțiunile climatice și de a deveni mai eficientă în managementul emisiiilor de carbon. În primul Raport de Sustenabilitate 2020 lansat în acest an, compania a oferit detalii despre angajamentul de a stabili obiective bazate pe știință pentru reducerea emisiilor de carbon cu efect de seră. Raportul subliniază și obiectivele companiei pentru 2030 și oferă actualizări privind angajamentele sale de a îmbunătăți viața oamenilor, de a crește sustenabilitatea sistemului alimentar mondial și de a proteja planeta.

Angajamentele companiei includ: reducerea intensității cu 65% pentru emisiile de nivel 1 și 2, respectiv reducerea intensității cu 20% pentru emisiile de nivel 3.

Deși acesta este un angajament nou, eforturile companiei de a aborda problemele climatice nu sunt noi. CORTEVA și companiile sale fondatoare au un istoric susținut în promovarea inițiativelor climatice, oferind în același timp instrumente digitale, tehnologie de producere a semințelor și produse de protecție a culturilor pentru a ajuta fermierii să reducă emisiile în acțiunile lor.

CORTEVA Agriscience intenționează să atingă acest obiectiv prin diverse inițiative, inclusiv prin reducerea consumului de energie, eforturi concentrate în domeniul Cercetării și Dezvoltării, creșterea eficienței producției și trecerea la surse regenerabile de energie. Ca următor pas, CORTEVA va valida aceste obiective cu inițiativa Obiectivelor Bazate pe Stiință  (SBTi).

De ce ați ales acest domeniu și de ce – CORTEVA Agriscience?

Jean Ionescu: Sâmânța pasiunii pentru agricultură mi-a fost cultivată încă din copilărie, participând alături de mama mea care lucra în domeniul îmbunătățiri funciare și de colegii săi la activitățile lor curente. Recunosc că dintotdeauna mi-am dorit să devin inginer agronom și mi-am coordonat pașii în educație pentru a-mi îndeplini acest vis. Pasiunea pentru agronomie m-a determinat să merg mai departe și să obțin doctoratul în domeniul agriculturii și chiar începându-mi activitatea în cercetarea agricolă. Ulterior, având și background economic, am activat în domeniul vânzărilor de inputuri pentru agricultură ca apoi să urmeze 19 ani de succes în Pioneer și CORTEVA Agriscience.

De ce CORTEVA? Pentru că e Apple-ul agriculturii mondiale, este compania lider și reprezintă maximul profesional pe care îl poți atinge în domeniul în care activăm.

 

Pentru cine nu vă cunoaște, care este cea mai mare provocare profesională pentru dvs.?

Jean Ionescu: În perioada imediat următoare, ne-am stabilit ca target să devenim rapid compania lider în furnizarea semințelor hibrid de rapiță și să ne consolidăm poziția de lider autoritar în vânzările de semințe hibride de porumb. Pe termen lung ne propunem să lansăm rapid noile soluții genetice și de protecția plantelor către piață, care ne vor asigura consolidarea poziției de lider în afacerile din agricultura Bazinului Mării Negre.

 

Pentru tinerii care țintesc spre poziții de top management, ce sfaturi aveți?

Jean Ionescu: Aș spune că sunt esențiale pregătirea profesională temeinică, munca susținută și șansa. Consider că trebuie să fii foarte bine pregătit în domeniul în care activezi, să muncești, pentru că fără muncă nu ai cum să evoluezi și să beneficiezi de o șansă în companie de a avansa ierarhic. În afară de cele trei, eu cred că persoanele care ajung în astfel de poziții trebuie să fie buni comunicatori. Din păcate, sistemul nostru de învățământ nu dezvoltă aceste abilități de comunicare, dar e o abilitate pe care fiecare tânăr care își dorește o poziție de manager trebuie și-o dezvolte dacă nu e dăruit nativ.

 

CIFRELE CORTEVA Agriscience

 

Acoperire: 140 de țări

Număr angajați: peste 21.000, din care peste 500 în România

Furnizor de produse pentru: peste 100 de culturi

Fonduri pentru cercetare: peste 5 milioane de USD/zi

Număr de cercetători: peste 12.000

 

de Ligia VORO

Cover-story-ul ediției print nr. 104 a revistei Transilvania Business, 19 august – 22 septembrie 2021

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prin “Poarta Sufletului” simți pasiunea Cramei Sântu

Articolul următor

Bolțarii Traverstone Block de la Star Stone scurtează execuția unui gard cu 90%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share