Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A fost inaugurat Templul Francmasoneriei din Oradea

Un nou obiectiv turistic face parte, de miercuri, 13 octombrie 2021, din portofoliul Oradea Heritage. Fostul sediu al Lojii Masonice a devenit Templul Francmasoneriei și este deschis publicului pentru vizitare.

Templul Francmasoneriei din Oradea este situat pe strada Armatei Române nr. 4 și a fost reabilitat cu fonduri europene, devenind astfel obiectiv turistic, în administrarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor.

Este una dintre cele mai interesante şi spectaculoase clădiri din Oradea, din punct de vedere arhitectural şi al decoraţiunilor la faţade, un obiectiv turistic de mare interes la nivel naţional şi internaţional.

Imobilul a fost construit în anul 1902, iar de-a lungul anilor a fost sediu masonic, creșă, grădiniță, aici funcționând chiar și o întreprindere. Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice iniţiale cu Sala Templului, Sala paşilor pierduţi, Cabinetul de reflecţie, Biroul Maestrului Lojii şi o sală expoziţională cu obiecte specifice.

Lucrările de execuţie la obiectivul „Restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea, str. Calea Armatei Române nr. 14″ au început în aprilie 2018, fiind realizate de Euras SRL.

Investiţia a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălţuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale şi racordarea direct în canalizare, dar şi intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.

Lucrările de restaurare au fost executate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară: 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei, plus TVA).

Obiectivul turistic poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, cu ghidaj la cerere.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dachim a virat statului taxe și impozite de 11 milioane de euro

Articolul următor

Transferoviar Călători, dorită pe traseul Giurgiu - București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share