Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spații de retreat create în satele din România

Termenul „retreat” a început să fie folosit în limbajul nostru comun din ce în ce mai des și s-ar putea traduce într-un mod cât mai potrivit prin „stațiune”. Pentru astfel de spații se aleg în mod obișnuit locuri mai retrase, în zone rurale, departe de zgomotul orașului. Cei mai mulți dintre cei care devin oaspeți în retreat-uri, sunt persoane care caută o escapadă, renunță la muncă pentru aproximativ o săptămână sau mai mult; există însă și o altă categorie formată din cei care își doresc doar să-și mute biroul cel de zi cu zi, așadar își împachetează laptopul și se aventurează în necunoscut.

Multe sate din țară oferă opțiunea unei vacanțe relaxante, departe de cerințele vieții de zi cu zi. Există anumite spații de retreat care oferă cazare în case tradiționale renovate, mese proaspete din ingrediente locale și o serie de activități pentru a menține oaspeții activi și în legătură cu natura. Și chiar dacă aceste destinații par să fie într-un fel de Ținut Nicăieri, proprietarii au ținut cont de cât de importantă este și o conexiune la internet, care să le permită oaspeților să își acceseze căsuța de email, să țină pasul cu acele activități online care necesită concentrare și gândire strategică, cum ar fi pokerul, sau să se cufunde în universul cinematografic. Chiar dacă într-un loc mai izolat, unde pare că te rupi de oricine și orice, oamenii nu își urmează rutina obișnuită, unii nu vor lăsa niciodată să treacă o zi fără să urmărească cel puțin jumătate de film, să se așeze la o masă rotundă virtuală sau să gândească în mișcări strategice efectuate pe pătrate, având ca adversar un jucător virtual de șah.

În micul sat transilvănean Cund, există Valea Verde, un retreat rural care întâmpină vizitatorii și oaspeții dornici în fostele spații ale fermelor săsești, care sunt acum transformate în pensiuni. Stațiunea este proiectul cuplului Ulrike și Jonas Schäfer, care s-au mutat în Cund din Germania. Împrejurimile naturale frumoase, atenția acordată meniului de mâncare și o mulțime de oportunități pentru relaxare se numără printre atracțiile acestui loc. Vizitatorii pot face o plimbare prin sat, unde se îmbină tradițiile germane, românești și maghiare, sau prin pădurile din jur, pot admira fauna sălbatică sau pot înota în râul Valea Verde. De asemenea, pe partea mai activă, oaspeții pot încerca zona de tir cu arcul, plimbări cu bicicleta sau călărie.

 

 

Satul Sub Piatra din județul Alba găzduiește un retreat format din case de lemn recondiționate, numit Cuibul Corbului (Raven’s Nest). Cei care ajung să poposească aici pentru câteva zile au multe locuri pentru a petrece timpul în aer liber și pentru a se bucura de peisajul frumos. Pot gusta produse artizanale în Umbrarul Voinicului (Arbor of the Brave), pot asista la un film la cinematograful în aer liber Teatrul de sub boltă (The Stars ‘Theatre), se pot bucura de obiectivele turistice din Turnul de Apus (The Eye of the Raven) și Cuibul Tainic (The Lovebirds’ Hideout), sau pot să se relaxeze în Căldarea Vrajitoarei (The Witch`s Cauldron), o cadă cu hidromasaj situată pe o stâncă. Satul, situat la poalele Masivului Bedeleu și împrejurimile sale oferă oportunități de explorare, până la peștera Huda lui Papară, considerată unul dintre cele mai periculoase locuri, în care se aventurează doar cei mai experimentați speologi. Peștera găzduiește, de asemenea, o colonie mare de lilieci.

Frumoasa regiune Maramureș este cunoscută pentru cel puțin două lucruri: Cimitirul Vesel și bisericile de lemn. Cei care doresc să exploreze zona și să experimenteze viața de zi cu zi pot găsi cazare la Hotelul Village din satul Breb. Acesta este ca un lanț turistic mai extins, care cuprinde case restaurate din sat. Oaspeții hotelului, proiectul lui Duncan și Penny Ridgely, au, de asemenea, o varietate de excursii din care oaspeții pot alege pentru a explora zona, inclusiv excursii de mers pe jos în sat și împrejurimi, un tur în Cimitirul Vesel, un Shepherds Safari Tour, pentru cei care doresc să rămână afară cu ciobanii 4 sau 5 zile sau excursii de fotografie în Maramureș.

Transylvania Log Cabins este un retreat din județul Hunedoara, satul Peșteana, care oferă cazare în cabane din bușteni, plus o casă în copac, într-o ascunzătoare liniștită. Cei cu poftă de explorare pot găsi în zonă situl arheologic Sarmizegetusa, Castelul Corvin și frumosul parc național Retezat. Iazul fără fund (Tăul fără Fund) din Peșteana merită, de asemenea, o vizită. Este un loc în care crește una dintre puținele plante carnivore din flora locală.

Oricare ar fi preferințele când vine vorba de alegerea unui retreat, important este să oferi o șansă locurilor frumoase din România.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Amenzi infime pentru operatorii de curierat verificați la Cluj

Articolul următor

Drumul Nordului, aproape de finalizare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share