Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

305 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Proiectul megaspitalului clujean trenează de aproape un deceniu I Foto: CJ Cluj

Guvernul a aprobat memorandumul privind negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (BEI), de 305 milioane de euro, pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj.

Unitatea sanitară cu șapte niveluri (subsol, parter, cinci etaje) va deservi regiunea de nord-vest a țării. Spitalul va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată, astfel încât să fie asigurate servicii medicale de urgență la standarde înalte și un act medical de calitate superioară. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.

“Terenul a fost preluat de către Consiliul Județean (CJ) Cluj prin hotărâre de guvern în 2012, după care forul administrativ județean și-a îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. Forul administrativ județean a mutat de pe amplasament un depozit de muniție, a demolat clădirile existente pe teren, a întocmit toate documentațiile juridice și de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină.

Administrația județeană a asumat și suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branșamente și racorduri la rețelele de utilități. În plus, CJ s-a asigurat de cuprinderea, în cadrul Proiectului Centurii Metropolitane, a minim două căi rutiere de acces spre amplasament, una din DN1 și alta pe latura de est.

În 2017, CJ a predat acest teren către Ministerul Sănătății cu situația pe deplin clară, pentru a se putea solicita și obține de către România, prin intermediul guvernului, finanțarea europeană necesară. Comisia Europeană a aprobat o investiție în valoare de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru construirea și dotarea SRU”, a precizat conducerea CJ Cluj.

Împrumutul de la BEI va fi acordat pe o perioadă de până la 25 ani, cu posibilitatea unei perioade de grație de până la 3-4 ani. Restul sumei ar trebui să vină din fonduri europene, în perioada 2021-2027. Spitalul urmează să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. Alte două spitale regionale cu bani europeni vor fi ridicate la Iași și Craiova.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cauți un avocat specializat în înființări societăți în Iași? Iată la ce trebuie să fii atent!

Articolul următor

Tenaris și-a fixat strategia pentru România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share