Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bio-cărbuni din deșeuri lemnoase – investiție de peste 2 milioane de euro în Cristuru Secuiesc

Preocupările privind tranziția verde sunt din ce în ce mai accentuate, mai ale în ceea ce privește oportunitățile de finanțare. Programul Inovare Verde în Industrie este un program de dezvoltare a afacerilor cu scopul de a creste competitivitatea întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovare verde și antreprenoriat verde în cadrul Mecanismelor financiare SEE și Norvegia 2014-2021.

Firma Explocom G.K. Srl din Cristuru Secuiesc, județul Harghita, și-a propus producerea de cărbuni din surse biologice (bio-cărbuni), precum deșeuri lemnoase sau alte deșeuri, iar organizația Innovation Norway,  entitatea de management al programului, a alocat un buget excepțional acestui proiect de investiții unic în Sud-Estul Europei.

Valoarea proiectului este de 2,723,392 euro fără TVA, din care valoarea grantului este de 1,771,000 de euro. În cadrul proiectului capacitatea de producție a firmei va fi extinsă prin tehnologii inovative verzi care sunt mai prietenoși cu mediul natural înconjurător. Prin implementarea proiectului beneficiarul va putea produce 6.000 tone de bio-cărbun, prin valorificarea deșeurilor lemnoase industriale, eliminând 4,624 tone de emisii de CO2 anual. În plus, diferite produse bio-inovative vor fi produse și lansate de piață (de ex. bio-chemicale).

Proiectul reprezintă un pas important către o economie mai verde la nivelul regiunii, și servește ca un exemplu de bună practică în rândul actorilor industriali.

Proiectul care se numește “Circular Economy based Biochar Activation in Romania – CEBAR” (Activarea Bio-cărbunelui bazat pe economie circulară în România) va fi lansat mâine la sediul firmei din Lupeni.

Printre obiectivele propuse se numără inclusiv crearea de noi locuri de muncă, reducerea poluării aerului și reducerea emisiei de gaze cu efect de seră în cadrul firmei  Explocom GK Srl.  Investiția va avea loc până sfârșitul anului 2022 și este un proiect pilot privind tranziția de la economia actuală, bazată pe resurse fosile către o economie bazată pe resurse regenerabile.

Proiectul este cofinanțat de Innovation Norway în cadrul Programul Dezvoltarea IMM-urilor în România, Domeniul de intervenție: Inovare Verde în Industrie.

* Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 15 țări din Europa Centrală și de Sud și cu țările baltice. Pentru Perioada 2014-2021 România a fost prima țară care a semnat Memorandumurile de înțelegere în 13 octombrie 2016 și beneficiază de o alocare de 275.2 milioane Euro prin granturile SEE și 227.3 milioane Euro prin granturile norvegiene (o alocare totală de 502 milioane de euro)

Fondurile acordate României sunt alocate către 12 programe și pentru Fondul pentru Relații Bilaterale, cum ar fi Dezvoltarea afacerilor, Energie, Dezvoltare locală, Cercetare. Sănătate, Cultură, etc.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei ofertanți pentru modernizarea blocului de cogenerare al CET Oradea

Articolul următor

Președintele CCIR, Mihai Daraban, revalidat în noul consiliu director EUROCHAMBRES

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share