Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vinurile spumante de Sălaj, în atenția investitorilor străini

Producția de vin spumant din zona Șimleu este depozitată în galerii vizitabile I Foto: Podgoria Silvania

Mai multe crame din județ specializate în producția de vin spumant încep să răzbată pe piața internațională.

În dealurile Silvaniei, zeci de mii de sticle sunt ținute la maturat, într-o cramă săpată în rocă vulcanică acum două secole, unde spumantul se face după metoda tradițională din Franța, iar ținutul a început să atragă atenția investitorilor străini, conform Pro TV. România este o nouă lume nouă pentru amatorii de vin, dar cu rădăcini foarte vechi.

În dealul din Șimleu Silvaniei, într-un labirint săpat în rocă vulcanică, Delian Drăgan este administratorul unei crame. Lucrările începute în sec.  XVIII au fost extinse în anii ’70 de regimul comunist. Dealul oferă o umiditate și o temperatură constantă de 12 grade. Aceste condiții dau naștere unui mucegai nobil, unic acestui loc, și creează un microclimat perfect pentru fermentarea vinului spumant.

Crama a avut perioada ei de glorie în anii ’80. După Revoluție au urmat privatizarea și o serie de proprietari, în urma cărora locul încărcat de istorie și potențial era să fie pierdut. Actualii acționari vor să repună crama pe harta internațională. Aceasta este acum în renovare. Clădirile vechi vor fi aduse la lumină și transformate în obiective turistice.

“Ne aflăm într-o clădire construită în jurul anului 1600. A fost construită de o familie de evrei. Aici va fi un obiectiv turistic, un magazin de prezentare pentru vinuri”, a spus Delian Dregan. Vinul spumant este încă un segment de nișă în România, însă producția s-a triplat în ultimii cinci ani, semn că potențialul e mare.

În comuna Carastelec, după îndelungi căutări, antreprenori maghiari din celebra regiune Tokaj au ales dealurile de aici pentru următoarea lor investiție. “Vin o mulțime de investitori străini din Italia, Franța, ca să valorifice acest potențial de terroir (sol pentru vie, n. red.) pe care îl avem”, afirmă administratorul Wilma Leitersdorfer.

În 2018, la concursul internațional de la Londra, crama a primit medalia mondială pentru cel mai promițător spumant din lume, apoi un restaurant cu două stele Michelin din Budapesta a introdus vinul pe meniu, iar după două săptămâni au venit 50 de e-mail-uri pentru  colaborări din Spania, Italia, Norvegia.

Crama exportă în Austria și are parteneriate cu restaurante din Viena și Amsterdam. România are 12 zone cu indicație geografică protejată pentru vinuri. În interiorul acestora se află 32 de regiuni cu denumire de origine controlată, zone recunoscute la nivel european pentru soluri, soiuri și o tradiție îndelungată în producția vinului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Patru asocieri vor să construiască Sala Polivalentă la Brașov: „Avem nevoie de această investiție”

Articolul următor

Încep lucrările la Transalpina de Apuseni de pe teritoriul municipiului Aiud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share