Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Uleiurile de Mihai Viteazu bat la porțile Vestului

Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția de preluare a companiilor Dachim și Supliment de la grupul Vetimex Capital (deținută de familia Korponay), de către ROCA Agri RDF. Divizia de agricultură a ROCA Investments va prelua integral controlul ambelor societăți.
Baza Dachim de lângă Turda are o capacitate de colectare și stocare a cerealelor de 17.000 de tone | Foto: ROCA

Școlit pe tărâmurile Britaniei, la Essex și Warwick, tânărul economist Sabin Felea s-a întors pe câmpurile Turzii pentru a pune umărul la afacerea cu uleiuri presate la rece a familiei. A reușit să le propulseze pe rafturile unor giganți ca Auchan, Carrefour, Cora sau Lidl, iar acum vizează piețele internaționale.

“Experiența britanică a fost una benefică pentru mine. Eu am terminat profilul marketing și finanțe, apoi m-am specializat pe agricultura sustenabilă. Am decis să revin în România pentru că aici era o afacere de condus, cea demarată de familia mea”, povestește Sabin Felea. Din 2017 a preluat divizia de uleiuri presate la rece a grupului Dachim, iar de la cele “clasice”, de floarea-soarelui, soia și rapiță, bazate pe culturile proprii ale companiei, a trecut la cele de dovleac, in sau cânepă, care folosesc materia primă de producție locală, inclusiv de armurariu, ultimul fiind cultivat chiar în comuna Mihai Viteazu.

“Ne-am spus că, dacă tot avem aici aceste culturi, trebuie să profităm de ele, să facem nu doar comerț cu cereale sau depozitare, ci și producție, iar varianta unor uleiuri sănătoase, care nu sunt supuse rafinării, era pe placul meu. Am reușit treptat să ajungem în marile rețele de hiper sau supermarketuri ca Auchan, Carrefour, Cora, dar suntem prezenți și în lanțuri ca Drogerie Markt, în magazine naturiste sau băcănii. Pentru Lidl producem uleiul de floarea-soarelui Vita D’or, marcă proprie. În restaurante nu am intrat pentru că ne cereau uleiul îmbuteliat la 5 litri; or, nouă ne era greu să ne adaptăm la aceste cerințe, fiindcă instalațiile noastre sunt concepute pentru ambalarea în sticle mai mici”, explică antreprenorul.

Au rupt șirul ghinioanelor tocmai în pandemie

Nivelul următor pentru uleiurile Elixir îl reprezenta intrarea pe piața internațională, iar cea mai mare expoziție mondială dedicată inovațiilor alimentare, SIAL Paris, din 2016, părea o bună oportunitate, mai ales că Dachim tocmai lansase sortimentul Oloi Tomnit, în colaborare cu gastronomul Adrian Hădean. Supriză, însă, Ministerul Economiei i-a informat pe “ultima sută” pe producătorii români pe care îi chemase la SIAL că nu mai este dispus să le subvenționeze participarea. O altă piatră de încercare a reprezentat-o un incendiu care a cuprins o bună parte a bazei de recepție. Producătorul clujean s-a înscris apoi cu uleiurile sale la mai multe târguri în străinătate, dar cum pandemia făcea deja ravagii, noua tentativă de ieșire la export a trebuit să fie pusă în așteptare.

“Când au început restricțiile sanitare în România, am zis că vom avea o mare problemă deoarece uleiurile noastre, fiind de nivel superior, consumatorii le vor evita, preferându-le pe cele ieftine. Spre surprinderea noastră, la instalarea stării de urgență ne-au crescut vânzările de trei ori, nu mai aveam sticle în care să îl ambalăm – noi le aduceam din Bulgaria sau Grecia, deși Turda avea odată o mare fabrică de profil. Am optat pentru ambalaje mai speciale, din sticlă, care păstrează mai bine uleiurile decât cele de plastic, tip pet, care se și deformează. Anul trecut am avut vânzări de 165.000 de sticle față de 100.000 în 2019”, spune Sabin Felea.

Mai cunoscuți la Bruxelles decât în România

Uleiul presat la rece de floarea-soarelui este pe primul loc la vânzările brandului Elixir, urmat de cele de rapiță și de dovleac. “Acum experimentăm o variantă de ulei de dovleac prăjit, în Vestul Europei acesta e mai folosit, s-au mirat cei de acolo când au gustat uleiul nostru, din dovleac neprăjit. Să vedem dacă varianta cu dovleac prăjit va prinde în România… Vrem să producem și ulei de nucă, doar să găsim furnizorul potrivit. Noi recomandăm pentru prăjirea cărnii uleiul de rapiță, cel de floarea-soarelui se pretează mai bine la salate”, anunță producătorul.

De altfel, calitatea uleiurilor de aici a fost deja recunoscută la marile competiții de profil, fiind certificată constant cu distincția Superior Taste Award de către The International Taste & Quality Institute Bruxelles, lider mondial în testarea şi promovarea produselor alimentare şi a băuturilor de înaltă calitate. Produsele care primesc două stele aurii se înscriu în categoria celor remarcabile, având o notă finală cuprinsă între 80 şi 90%. Superior Taste este o recunoaştere internaţională deosebită, axată pe judecata nepărtinitoare a somelierilor şi bucătarilor cu titlul de chef.

Brandul clujean este atestat și de United Registrar of Systems, un alt mare organism mondial de certificare în siguranța alimentară. “Am investit treptat în fabricarea de uleiuri: am început cu o presă mică pe care acum o folosim pentru producția din in sau cânepă, apoi am achiziționat o centrifugă, o unitate de îmbuteliere, ambalare, etichetare. Pe partea de depozitare vom da în folosință în toamnă mai multe silozuri care vor mări substanțial capacitatea bazei noastre, pentru a putea onora cererea în creștere din ultimii ani din piața locală”, a mai adăugat Sabin Felea.

De la comerț, la producție

Dachim a debutat ca business în comerțul cu inputuri (îngrășăminte, pesticide, semințe), fiind apoi construită o bază de recepție, uscare și condiționare pentru a putea prelua cereale. Inginerul mecanic Dan Felea, tatăl lui Sabin, lucra inițial la uzina chimică din Turda, unde se produceau fungicide, dar a trecut în mediul privat. El a început cu administrarea a 200 ha de teren agricol mediu productiv, în special pe dealuri, ajungând apoi la 2.000 ha în localități ca Săndulești, Deleni, Ploscoș. Principalele culturi sunt grâu, rapiță, floarea-soarelui, soia nemodificată genetic, orz, sfeclă de zahăr, însă aici s-au multiplicat și semințe de grâu, triticale sau muştar. Capacitatea spațiilor de stocare ajunge la peste 15.000 de tone în silozuri verticale și magazii. Dachim a preluat o altă bază de recepție cereale, cea a Cerealcom Gherla, de 40.000 de tone, scoasă la licitație la un preț de pornire de 300.000 de euro. Pentru repunerea în funcțiune a fost prevăzută o investiție de 2 milioane de euro, programată pe fonduri europene.

Cum funcționează baza de recepție

La silozurile verticale și halele orizontale de depozitare sunt aduse recoltele direct din câmp, selectate de impurități și dăunători, iar dacă este cazul, sunt uscate. O depozitare optimă face ca aceste cereale să reziste o perioadă lungă de timp, fiind apoi comercializate pe piețele internă și externă. Baza este dotată cu un braț de preluare automată a probelor de cereale, cântar pentru autovehicule de mare tonaj, laborator pentru determinarea calității cerealelor și a semințelor oleaginoase. Ea este echipată cu utilajele necesare pentru producerea, prelucrarea, ambalarea de furaje pentru animale, în componența cărora, pe lângă cereale, se regăsesc full fat de soia, șroturi de floarea-soarelui, rapiță sau soia.

Rețeta Elixirului

Uleiul presat la rece din Mihai Viteazu este obținut printr-un proces tehnologic cu un aport termic scăzut, sub 50°C, în urma căruia rezultă un produs bogat în vitamine și acizi grași de tip Omega 3, 6 și 9, esențiali pentru buna funcționare a organismului, acizi grași polisaturați, fitosteroli și carotenoide. Procedeul de extracție prin presă mecanică protejează mediul de reziduri toxice și extrage fluidul materiei vegetale, conservând calitățile acesteia. Materia primă este curățată, măcinată, omogenizată, presată. Presarea se face după metoda farmaceutică: semințele sunt presate nedecojite. După presare, uleiul pur este decantat. Pentru a putea garanta calitatea și gustul uleiului, este monitorizată fiecare etapă a procesului de producţie.

(TB 104)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

JSH și Impact Construct ridică un cartier de case în Făget

Articolul următor

Fiscul a controlat 100 de firme dacă și-au conectat casele de marcat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Hi-Tech „Made in Transilvania”

Aceasta a fost denumirea panelului găzduit de The European Innovation Hub in Transilvania în cadrul IQ Digital Summit,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share