Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ACI & CO încep amenajarea luncii Someșului Mic

Proiectul european de 23 de milioane de euro urmărește reîntoarcerea orașului “cu fața la râu” | Foto: ACI

Asocierea dintre ACI Cluj, Socot și Simacek Facility Services a demarat lucrările de amenajare a luncii râului care străbate “capitala” Transilvaniei, în cadrul unui proiect european de 23 de milioane de euro.  

Prima zonă în care se intervine este cuprinsă între străzile Mirăslău și Petuniei. Tronsonul susține legătura între centrul de cartier (zona comercială și de servicii Mirăslău / Donath), zona de joacă și de agrement de pe malul Someșului (Parc Plaja Grigorescu) și, în continuarea acestora, zona centrală a orașului.

Pe ambele maluri vor fi introduse aliniamente (liniare și nonlineare) de arbori în lungul noilor alei pietonale și cicliste propuse, vor fi plantați arbuști și vor fi înierbate suprafețele adiacente aleilor pietonale propuse. Investiția presupune sistem de iluminat public modern și eficient, sistem de camere video performante, modernizarea sistemului de mobilier urban aferent infrastructurii pietonale și velo propuse, prin amplasarea de bănci.

Lucrările se vor desfășura în prima etapă pe malul stâng. Organizarea de șantier va fi extinsă și pe zona de lucrări aferentă tronsonului 3 (str. Petuniei –Sala Sporturilor Horia Demian. Conform graficului asumat de executant, lucrările la tronson (Mirăslău – Petuniei, malul stâng) au termen de finalizare 30 iunie 2022, cu excepția podețului pietonal.

Proiectul este unul dintre cele mai mari de revitalizare urbană derulate de Primăria Cluj-Napoca (PCN) și are la bază conceptul „reîntoarcerea orașului cu fața la râu”. Se urmărește transformarea zonelor adiacente râului în spații publice de calitate, astfel încât Someșul să devină un punct central în viața orașului.

“Realizat de către compania spaniolă Practica, proiectul a câștigat concursul internațional de soluții organizat de PCN în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Împreună cu revitalizarea platoului Sălii Sporturilor Horia Demian și reabilitarea zonei Parcului Feroviarilor, contribuie la crearea unui culoar de mobilitate de-a lungul malurilor Someșului”, motivează administrația locală.

Obiectivul de investiții se întinde pe 14 ha și cuprinde malurile intravilane în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Contractul a fost semnat în septembrie. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea lucrărilor este de 95,6 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, durata de execuţie fiind de 19 luni.

Tronsoanele proiectului

  1. Str. Donath – str. Mirăslău
  2. Str. Mirăslău – str. Petuniei
  3. Str. Petuniei – Sala Sporturilor Horia Demian
  4. Sala Sporturilor Horia Demian – Podul Garibaldi
  5. Strada Muzicescu, Str. 1 Decembrie
  6. Hotel Napoca, Str. Mamaia
  7. Str. Dragalina, Camera de Comerț și Industrie

Sursa: PCN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alukönigstahl a semnat business în valoare de 17 milioane de euro pentru sisteme arhitecturale în primele 9 luni ale anului 2021

Articolul următor

Piața imobiliară din Cluj - Ce prețuri au casele și apartamentele?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share