Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Renașterea Cetății Bathory, scoasă “de la sertar”

Festivalul medieval de la Șimleu are loc anual în incinta cetății aflate într-o stare critică | Foto: Bathory Fest

Administrația locală din orașul sălăjean Șimleu Silvaniei a scos la lumină proiectul reabilitării pe fonduri europene a Cetății Bathory, estimat la 7 milioane de euro, inițiat acum un deceniu și rămas neconcretizat.

Noua conducere a primăriei șimleuane a avut o întrevedere cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru a pune la punct ultimele ale proiectele europene pe care le pregătește pentru perioada următoare. Aceasta e primul pas pentru ca instituția locală să se asigure că poate depune cereri eligibile care să fie finanțate, proiectul major prezentat fiind reabilitarea cetății și a centrului istoric al orașului.

Alte proiecte vizează atât modernizări de străzi, restaurări de clădiri, poduri, spații publice, dar și regenerarea urbană, cu inițiative de mobilitate și în zona de partea de spații verzi, modernizare a școlilor și digitalizare. Proiectul de revigorare a fostei reședințe a familiei princiare Bathory este vehiculat de administrația șimleuană de 10 ani, fiind estimat la 7 milioane de euro pentru consolidare și reabilitare,

Din această sumă 3 milioane sunt intervenții urgente (protejarea și conservarea ruinelor și a bastionului, scurgerea apelor pluviale, drenuri și tuburi de canalizare, consolidarea zidurilor). Aici are loc anual festivalul medieval Bathory care cuprinde concursuri, parade de costume, expoziții, proiecții de filme, spectacole, iar acum cetatea se poate vizita prin intermediul centrului de informare turistică din oraș.

Cu toate acestea, proiectul a fost respins la finanțare. Monumentul istoric din sec. XVI a jucat un rol important în evoluția orașului și constituite principalul obiectiv turistic ale Șimleului.

Valorificarea potențialului turistic al orașului și dezvoltarea turismului cultural sunt strâns legate de reabilitarea și punerea în valoare a cetății: numărul persoanelor care ar vizita orașul ar fi mai mare, odată cu creșterea serviciilor turistice și a veniturilor localității.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambulatoriul Spitalului Orășenesc din Aleșd va fi mutat într-o clădire modernizată

Articolul următor

Dedeman va avea trei magazine la Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share