Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România și Italia au convenit asupra aplicării etichetelor nutriționale

Oficialii italieni au vrut să cunoască poziția diriguitorilor agriculturii românești în privința folosirii Nutri-Score

Etichetele Nutri-Score de pe produsele alimentare trebuie să aibă informația pe baza unor dovezi științifice și să nu folosească un cod de culori, susține ministrul clujean al agriculturii, Adrian Oros.  

Discuțiile s-au purtat între experții Ministerului Agriculturii și Ambasadei Italiei, iar la la întâlnire au mai luat parte secretarul de stat Marius Micu și ambasadorul Italiei, Alfredo Durante Mangoni.

Schimbul de opinii a vizat identificarea celei mai bune soluții pentru etichetarea produselor, în scopul de a informa corect și complet consumatorii. Pentru a  elabora o legislație care să asigure securitatea alimentară, fără a afecta sănătatea consumatorilor, este necesară o conlucrare strânsă cu toți actorii implicați, mediul privat și guverne, au convenit oficialii români și italieni.

Aceștia au spus că promovarea și încurajarea consumului de produse tradiționale trebuie să se dezvolte. Oros a spus că poziția României este similară cu cea a Italiei și a apreciat că o etichetă nutrițională care să nu folosească un cod de culori ar fi mai potrivit de susținut, prin prisma faptului că nu ar defavoriza unele produse alimentare naturale.

Etichetarea  nutrițională a produselor ar trebui să fie informativă pe baza unor dovezi științifice, cu respectarea culturii culinare și a obiceiurilor alimentare locale.

Partea română a propus constituirea unui grup de lucru format din experți din mai multe state ale Uniunii Europene care au aceeași viziune privind etichetarea alimentară pentru susținerea unui punct de vedere comun la nivelul Comisiei Europene. Cele două părți au concluzionat că vor continua colaborarea și schimbul de opinii pe acest subiect.

Sistemul de etichetare Nutri-Score a fost dezvoltat pentru a simplifica alegerile consumatorilor în vederea adoptării unei diete mai echilibrate. Acesta este prezent pe partea din față a ambalajului și ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar printr-o comparație directă. Afișajul este colorat, de la verde închis la roșu, cu o clasificare de la A la E. Mai multe lanțuri comerciale au început să îl aplice în România, mai ales la produsele marcă proprie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei profesori ai Universității de Științe Agricole, în Top World Ranking

Articolul următor

Parcelele din Parcul Industrial Tileagd, scoase la licitație publică de către ADLO

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share