Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soluții și oportunități: cum a renăscut Federația Patronilor Bihor

După ani de zile în care numărul firmelor din asociație scădea văzând cu ochii, iar organizația exista mai mult cu numele, Federația Patronilor Bihor (FPB), cea mai veche organizație patronală din Bihor, a început să renască ca pasărea Phoenix din propria cenușă.

Vinovat” de această resetare este medicul stomatolog Vlad Cristian Deac, președinte al FPB de câteva luni. Vlad Cristian Deac este și președinte al Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România – Filiala Crișana. La preluarea funcției de președinte, federația mai avea 40 de membri, iar azi a ajuns la 70.

Lucrurile ar fi stat și mai bine dacă nu era situația pandemică. În sensul că nu putem să ne organizăm, nu putem să avem întâlniri în județ, cu primarii, cu firmele. În primăvară am avut câteva întâlniri: la Salonta, la Aleșd, și am fi dorit să continuăm cu astfel de întâlniri fizice. Pentru că de acolo, de la firul ierbii, altfel se vede realitatea”, spune președintele FPB.

Discuții interactive la Federația Patronilor Bihor

Vlad Deac este de părere că pentru a crește numărul membrilor este nevoie de constanță, de implicare și este mulțumit de echipa pe care o are în consiliul director.

Vizavi de situația prezentă: scumpirile de energie, de gaze și de materiale de construcții, deși situația este la nivel global, președintele FPB a luat atitudine, încercând să atenueze efectele pe plan local. „De curând, am avut o întâlnire cu primarul Oradiei, domnul Florin Birta, în urma sesizărilor din partea mai multor membri în privința impozitelor și taxelor locale pentru anul viitor, să fie păstrate la nivelul actual. Nu pot să spun că sunt mari, dar în momentul acesta de criză orice bănuț în plus se simte. Am primit asigurări că vor fi păstrate la același nivel, doar că vor fi indexate cu 2,5%, inflația de anul trecut”, a precizat Vlad Deac.

În legătură cu salariile mai mici în județul Bihor, președintele FPB este de părere că înființarea parcurilor industriale în județ va fi o provocare pentru companiile din parcurile industriale ale Oradiei.

„Mulți angajați ai parcurilor industriale din Oradea vin din județ. Ce se va întâmpla când angajații din județ vor alege companiile din parcurile industriale mai apropiate de domiciliile lor?”, se întreabă Vlad Deac.

Criza forței de muncă rezolvată cu străini

Președintele FPB a primit solicitări din partea membrilor să-i ajute să-și găsească mai ușor angajați. Asta implică inclusiv aducerea de muncitori străini din afara UE.

În primăvară am avut o întâlnire cu ambasadorul Indiei. Ne-a asigurat de colaborarea ambasadei în ceea ce privește forța de muncă. Importul de forță de muncă este una dintre soluțiile de rezolvare a crizei de pe piața muncii. Fie că vor fi aduși muncitori pe căi diplomatice din țările cu care România are contracte de colaborare, fie că vor fi integrați muncitorii imigranți din zonele de conflict”, spune Vlad Deac.

Vlad Deac, doctorul care a „resuscitat” Federația Patronilor Bihor

Președintele FPB este de părere că golul creat prin plecarea muncitorilor români în țările vestice trebuie umplut cumva, ori prin aducerea de muncitori străini, ori prin încercarea de a readuce muncitorii români din diaspora. Dacă m-ar întreba pe mine cineva de ce m-aș duce să muncesc în altă țară, în primul rând pentru stabilitate și predictibilitate. Stabilitate financiară, stabilitate legislativă. Cred că asta i-ar face pe români să revină”, subliniază reprezentantul FPB.

FPB oferă soluții și oportunități

Întrebat de ce s-ar înscrie firmele în FPB, ce avantaje ar avea, Vlad Deac a răspuns că: În primul rând ne putem întâlni și discuta despre problemele pe care le avem. Împreună putem să găsim soluții. FPB este o interfață cu autoritățile. Un alt lucru pe care eu mi-l doresc, una dintre credințele care m-au făcut să candidez, este că doresc să oferim oportunități atât firmelor mici cât și firmelor mari.

Una dintre aceste oportunități a fost oferită de Forumul româno-maghiar, din aprilie, de la Budapesta, unde FPB a fost invitată și unde a avut loc și o sesiune business to business.

Alte oportunități sunt sesiunile de informare despre modificările legislative, care nu se transmit firmelor ci entităților, organizațiilor.

Parteneriatele cu diferite entități care oferă cursuri de formare profesională pentru angajații federației sunt alte oportunități.

În permanență am căutat oportunități. Întotdeauna am căutat să fiu mai bun azi decât am fost ieri. Am o concurență cu mine însumi. Nu mă evaluez în raport cu ceilalți”, conchide Vlad Deac.

Ca planuri de viitor, președintele FPB își dorește reluarea întâlnirilor cu primăriile din județ și organizarea unui curs de antreprenoriat pentru toate vârstele.

Articol apărut în TB 106

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

13 platforme de deșeuri vor fi montate de ADI Ecolect în zonele turistice din Bihor

Articolul următor

EXCLUSIV - România la Expo Real Munchen 2021. Proiecte și investiții pentru 2022.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share