22 de comune și orașe din județele Bistrița-Năsăud și Maramureș vor putea accesa mai ușor finanțare europeană prin forma asociativă Investiții Teritoriale Integrate Munții Rodnei (ITI-MR).
La inițiativa primarului din Rodna, Valentin Grapini, localitățile asociate sunt pregătite să atragă bani europeni din noul exercițiu financiar 2021-2027, pentru dezvoltarea uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Edilul vrea să transforme zona în una turistică de interes național.
Parlamentarii Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu au făcut demersuri legislative ca ITI-MR să fie inclusă în strategia de dezvoltare a României, aferentă Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și eligibilă la finanțare în noul exercițiu. Obținerea acreditării ITI-MR se face prin introducerea unei inițiative în Parlament, astfel încât aceasta să primească aceleași facilități precum celelalte structuri similare din țară.
Inițiatorii demersului vizează colaborarea între stat, privat, comunități și specialiști. Investițiile vor fi concretizate în infrastructură, turism, finanțări pentru tineri, digitalizare și energie. Primă ședință de lucru a primarilor din asociere a avut loc în perioada 19-20 noiembrie, când reprezentanții celor 22 de primării au pus bazele viitoarelor proiecte ce urmează să primească finanțare europeană.
Cele mai multe dintre proiecte au la bază idei de dezvoltare a infrastructurii economice și turistice în Munții Rodnei. Zona acoperită de noua structură cuprinde 42.000 ha. Aici se va dezvolta o rețea turistică având toate obiectivele necesare, cu sporturi de iarnă sau de vară, și având la dispoziție o mulțime de bogății naturale.
În proiect a fost cooptată și Primăria Borșa, cu numeroase investiții atrase în zonă. Conducerea ITI-MR a invitat specialiști care au realizat strategii de dezvoltare pentru ITI Delta Dunării și ITI Țara Făgărașului. Pentru ITI Delta Dunării s-a alocat 1 miliard de euro, în special pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.