Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IT-știi clujeni își mută contractele din țară dacă li se taxează veniturile

Taxarea de către stat a veniturilor angajaților clujeni din tehnologia informației va duce la migrarea lor către companii străine cu renunțarea la contractele de muncă din România, avertizează Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluj (CITC).  

În schimb, asocierea susține că este deschisă pentru a identifica alternative sustenabile. Intenția unor politicieni de a anula sau a regândi scutirea de taxe pentru angajații din IT este o măsură care va destabiliza acest domeniu industria IT și pe termen scurt ar conduce spre o mai mare migrare a specialiștilor către companii din străinătate, accentuând criza forței de muncă, potrivit CITC.

“Pe fondul pandemiei, tot mai multe organizații permit angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță. Asistăm deja la o migrare a specialiștilor români care se angajează la companii situate în afara țării, lucrând din România, dar fără a mai avea contract de muncă înregistrat în țara noastră.

Reluarea discuțiilor despre anularea taxei pe venit pentru angajații din IT nu face decât să alimenteze aceste tendințe ce vor determina scăderi semnificative în IT, cu efecte economice și sociale total nefavorabile, anulând orice posibile beneficii ale măsurii în raport cu bugetul de stat.

Într-un moment în care România ar trebui să urmărească accelerarea adoptării de soluții digitale în tot mai multe sectoare, măsurile care descurajează activitatea din industria IT și migrarea pe cale de consecință a acestor afaceri în alte țări, se prezintă ca o soluție inexplicabilă, total desprinsă de contextul european și de recomandările experților în domeniu” consideră organizația clujeană.

Sector nesusținut de PNRR

“Ne exprimăm îngrijorarea față de intențiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental și parlamentar de a elimina facilitățile fiscale acordate industriei IT, care și-au dovedit utilitatea în timp nu doar pentru IT, ci și pentru susținerea altor sectoare economice prin activarea consumului local.

E o regulă elementară în politicile publice responsabile de a nu întreprinde măsuri de eliminare sau diminuare a unor facilități fiscale fără a pune în loc mecanisme care să conducă la transformarea structurală a sectorului respectiv, Sectorul IT este pregătit profesional pentru tranziția înspre modele de afaceri orientate pe inovare.

În schimb, constatăm lipsa infrastructurii publice suport pentru susținerea inovării, a mecanismelor inteligente la nivel guvernamental pentru atragerea capitalului de risc pentru investiții în sectorul IT și în inovare. Dacă suntem cu adevărat responsabili și competenți politic, trebuie să înțelegem că putem renunța la o serie de facilități doar atunci când este pregătit și activat cadrul național care să pună în loc soluții corecte și consistente pentru tranziția la nivelul superior de sofisticare a sectorului de IT.

Deși Comisia Europeană a cerut României să adopte reforme fiscale ca una dintre condițiile activării Planului Național de Redresare și Reziliență, nu a interzis aplicarea curajoasă a reformelor care să ajute o economie condusă de inovare. Dacă se dorește aplicarea de reforme fiscale, atunci să fie aplicate sectoarelor economice care vor fi asistate prin PNRR.

Sectorul IT nu este susținut de PNRR, chiar dacă există proiecte de digitalizare, pentru că digitalizarea nu vizează transformarea sectorului IT. Noi ne manifestăm totala disponibilitate pentru a discuta cu factorii decizionali de la nivel guvernamental și parlamentar despre alternative sustenabile, cu valoare adăugată pentru economia și societatea românească”, a declarat Stelian Brad.

Codași în Europa la digitalizare

În 2020, industria IT se plasa în topul sectoarelor economice din țară, înregistrând una dintre cel mai mari creșteri, cu afaceri de 70 miliarde de lei, 7% din produsul intern brut. În prezent, sectorul include 120.000 de angajați, cu o estimare de peste 10% din PIB în anii următori.

La evoluția favorabilă a acestui sector a contribuit semnificativ scutirea de taxe pe venit pentru angajații din IT. Totuși, raportul Digital Economy and Society Index indică faptul că este nevoie ca România să se alinieze standardelor europene în digitalizare, sectorul IT având un rol esențial. România este pe ultimul loc în UE la indicele economiei și societății digitale.

“Deși țara noastră are un număr mare de absolvenți în domeniul IT&C (locul 4), deficitul de specialiști în domeniu limitează capacitatea țării de a inova și de a profita de avantajele transformării digitale”. Aceste transformări trebuie accelerate și sprijinite de politici care să susțină adoptarea soluțiilor digitale în cât mai multe sectoare, mai ales în cel public.

CITC este o asociaţie de tip cluster cu 90 de membri, companii IT, 13 universităţi, două institute ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, instituţii din sectorul administraţiei publice şi comunităţi suport, care urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT, vizibilitatea industriei IT româneşti și poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un teren de lângă Aeroportul Cluj, cedat pentru Park & Ride

Articolul următor

Macroregiunea Munților Carpați va avea strategie de dezvoltare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share