Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A apărut radiografia economiei Maramureșului

Camera de Comerț și Industrie Maramureș (CCIM) a lansat radiografia afacerilor județului, intitulată ”Repere economice maramureșene”.

“2020 a fost un an cu totul special, dar din păcate nu într-un sens favorabil. Criza sanitară declanșată în luna martie a anului trecut a afectat modul în care economiile și societățile sunt organizate și funcționează. Același an 2020 a adus măsuri impuse de autorități, de distanțare și restrângere a unor drepturi, care inevitabil au condus și la o intervenție economică.

Au urmat apoi răspunsul companiilor la această criză sanitară și la acțiunile autorităților și schimbări majore pentru toate tipurile de activități umane”, a spus Florentin Tuș, președinte CCIM. Raportat la înnoptările în structuri de primire turistică, Maramureșul se situa în 2020 pe locul 17 la nivel național la turiști străini și pe poziția 16 la înnoptări și la turiști români.

Analiza oferă o radiografie a situației economice a Maramureșului fiind realizată pe baza evoluției și a tendinței principalilor indicatori economici, pe perioade cuprinse între 3 și 30 de ani. În breviarul economic mai pot fi consultate date referitoare la produsul intern brut; situația volumului exporturilor și importurilor sau a câștigului salarial nominal mediu brut.

“Remarcăm o creștere a diferenței dintre câștigul salarial în Maramureș și cel la nivel regional, pe fondul unei polarizări regionale. În ultimii 13 ani, toate județele din Regiunea Nord-Vest, cu excepția Clujului, au înregistrat un câștig salarial nominal mediu brut lunar mai mic decât mediile naționale, regionale și cele înregistrate la nivelul județului respectiv”, constată autorii analizei.

Lucrarea prezintă statistica înmatriculărilor, situația resurselor umane la nivel de județ, date din agricultură și turism, acesta din urmă fiind un sector extrem de afectat de efectele pandemiei. Este evidențiată scăderea semnificativă a capacității turistice în funcțiune la nivelurile județean, regional și național, raportat la anii precedenți, pe fondul restricțiilor impuse de autorități în contextul sanitar internațional.

Informațiile provin de la Institutul Național de Statistică, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Tempo Online, Agenția Națională de Administrare Fiscală, baza de date a CCIM, alte surse publice. Considerată ca o carte de vizită a economiei locale, lucrarea va fi promovată în rândul misiunilor diplomatice, autorităților publice, mediului de afaceri și a tuturor celor interesați de starea economică a județului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul Tenaris a dublat bursele pentru studenții români

Articolul următor

Lorikeet RDM – Investiția în tehnologie evită amenzile de la ANAF!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share