Un proiect european care conectează rutele romane istorice se va concretiza într-un coridor ecocultural, de la Castrul Porolissum la Roma.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și arhitectul șef al județului, Aletta Popovici, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania (OART). Întâlnirea a debutat cu o prezentare a proiectului “Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării”, în care CJ Sălaj are calitatea de partener asociat, și care își propune protejarea, marcarea și valorificarea acestor drumuri romane.
“Este un proiect complex, care explorează și permite oportunități de cercetare, turism și colaborare, valorificând potențialul sinergic al patrimoniului cultural. Vrem să creăm un coridor ecocultural, ce conectează România cu țările aflate în regiunea Dunării, pornind pe traseul drumului roman de la Porolissum, până la izvorul Dunării, în Germania și chiar până la Roma. Un drum pentru pietoni și biciclete, care să permită turistului o conectare firească cu natura, cultura și tradițiile locale”, a explicat Anca Virginaș, arhitect implicat in proiect.
400 km din acest drum traversează România. În partea a doua a întâlnirii, derulată pe platoul din centrul Zalăului, a fost lansată expoziția ce cuprinde cele mai reușite proiecte prezentate în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021.
“Prin acest eveniment promovăm arhitectura de calitate și inițiativele care contribuie la sporirea calității vieții. Venim în fața publicului cu o serie de proiecte relevante, realizate de profesioniști din cinci filiale, cu încrederea că în anii următori ni se vor alătura și alți colegi din breaslă. Scopul BATRA nu îl reprezintă câștigarea unui premiu, ci expunerea a cât mai multe lucrări valoroase”, a punctat Daniela Maier, președintele OART.
“Mă bucur că Zalăul găzduiește în acest an expoziția celui mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, care ne dă ocazia să admirăm lucrări de calitate, inovatoare și sustenabile, adevărate exemple de bune practici pentru viitorul comunităților din România. Este o expoziție valoroasă, care ne dovedește că avem nevoie de experiența profesioniștilor în arhitectură pentru a construi frumos, eficient și durabil”, a transmis șeful CJ Sălaj.