Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY: Ştefan Vuza, Personalitatea anului 2021 în economie 

În mai multe publicații prestigioase din țară a apărut sub titlul Personalitatea anului 2021 în economie numele Ștefan Vuza. Prima dată după mulți ani vedem speranța și pasiunea în cineva care începe să vorbească despre reclădirea și unificarea chimiei românești și are ambiții de regionalizare.

Nu a mai rămas multă producție chimică în România. Înainte de 1990 aveam 72 de combinate chimice (la fel ca în alte țări din Europa de Est, care s-au salvat totuși și s-au internaționalizat în marea majoritate), aveam un sistem performant de învățământ și un sector care aducea peste 35 de miliarde de euro, aproape 20% din producția industrială de atunci.

Astăzi, în 2021, mai există doar 14 combinate chimice. Domeniul aduce la buget venituri de sub 3 miliarde euro, generând jumătate din deficitul balanței comerciale a României. În acești ani s-au adoptat irațional, fără tranziție, legi ale UE de care alte țări din Europa de Est nici nu au vrut să audă. Am devenit captivi  importurilor, am renunțat la suveranitate economică, contrar nevoilor noastre strategice și am rămas fără viziune privind rolul chimiei în dezvoltarea economică a țării.

Acum, în anul 2021 a devenit vizibilă munca de peste 18 ani a antreprenorului român Ștefan Vuza care s-a remarcat prin eforturile sale de unificare a combinatelor chimice rămase, într-o Companie Română de Chimie.
A început în 2003 prin achiziția combinatului Chimcomplex Borzești pe care l-a salvat de la faliment și unde a făcut investiții de peste 25 de milioane de euro în primii ani. Apoi s-a remarcat prin excepționala tranzacție de achiziție a activelor Oltchim salvând cu succes dispariția și distrugerea acestui mare combinat. Tranzacție internațională care va fi predată în manualele de economie. Acum continuă cu partea de petrochimie de la Rompetrol și țintește sinergii și proiecte mixte cu mulți alți jucători importanți la nivel național și regional.

Personalitatea din spatele acestor rezultate și planuri este un om hotărât să redea gloria de odinioară a industriei, chiar dacă vremurile sunt schimbate, iar competiția acerbă. Ștefan Vuza merită și din partea noastră titlul de Personalitatea anului 2021 în economie, pentru că redă industriașilor – și în general românilor – speranța în viitor și tăria de a nu se da bătuți la ei în țară. Vă invităm să aflați mai multe detalii în interviul pe care Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex și părintele Companiei Române de Chimie, ni l-a acordat.

 

Ne reîntâlnim după trei ani de când ați încheiat cu succes ceea ce ați numit, la acel moment, cea mai frumoasă tranzacție din industria chimică românească din ultimii 20 de ani – achiziția combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ne povesteați atunci despre strategia de renaştere a industriei chimice românești, cum ați  dezvoltat acest proiect frumos până la acest moment?

Ștefan Vuza, președinte Compania Română de Chimie: Au trecut primii trei ani din cei 10 excepționali pe care chimia României îi va avea. Spun aceasta pentru că acum, încă în plină criză Covid, observăm că „planetele s-au aliniat” și ne îndreptăm cu pași repezi spre ceea ce înseamnă Compania Română de Chimie. În viziunea mea, aceasta trebuie să unifice 12 mari combinate ale țării, după modelul corporației Grupa Azoty care a început tot de la două combinate și care are acum 16 sub umbrela sa. Lucrez intens și cu prioritate la implementarea acestui plan strategic remarcabil și îmi doresc ca România să aibă o industrie chimică ce va fi nava amiral a întregii economii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Chimcomplex a obținut în 2020 o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde lei, iar în 2021 de 2,3  miliarde lei, în creștere puternică. Ce va urma?

Ștefan Vuza: Puțini știu că noi astăzi folosim doar 20% din capabilitățile celor două combinate și pe măsură ce se vor finaliza investițiile pornite la diferitele instalații, care sunt încă în conservare, vom crea premisele unor creșteri exponențiale a cifrei de afaceri.

Este adevărat că domnul Sturza a fost vital în timpul tranzacției de finanțare din 2018 așa cum declară unii ziariști în media?

Ștefan Vuza: S-au scris multe despre această tranzacție excepțională. Eu nu am avut voie să vorbesc până la închiderea ei, însă acum pot să vă spun informațiile esențiale din interior, adică așa cum s-au petrecut.

Să limpezim în câteva cuvinte tranzacția.

De ce a fost catalogată excepțională? Pentru că ea nu respectă logica matematică și nici cea economică și totuși s-a realizat. În toate manualele din facultățile de economie nu se poate accepta ca o companie, care are o cifră de afaceri de 50 milioane euro, cu o rată de profit normală în chimie de 10%, deci cu un profit de 5 milioane euro pe an să poată atrage un credit de 164 milioane euro!!!

Și atunci care a fost secretul? Să nu credeți că băncile care ne-au finanțat nu au știința de a verifica minuțios orice cifră și orice risc și ar fi fost manipulate. Nu, nu este cazul!

“Senior Advisor-ul” nostru de pe piața financiară de la Londra ne-a prezentat tabloul general încă de la început. Sunt în lume 886 de fonduri de investiții. 64 au experiență și deschidere pe Europa de Est, 24 ne-au răspuns la scrisorile de intenție, 14 au primit delegația noastră la Londra, unde le-am prezentat tranzacția într-un “Road Show”. 7 au vizitat la rândul lor combinatele în România, 5 au depus oferta și cea mai competitivă a fost selectată, adică consorțiul Credit Suisse – VTB Frankfurt.

Am avut de ales între a pierde la capitolul imagine, deoarece în țara noastră încă sunt prezente în spațiul public, dar nu și în cel de afaceri, sentimente antirusești, și a pierde financiar, dacă selectam variantele clasate pe locul 2 (americanii de la Pimco) sau 3 (britanicii prin Carlyle). Acestea erau mult mai scumpe, iar eu cred că orice decident în poziția mea ar fi ales varianta cu efect financiar mai bun pentru companie, indiferent de naționalitatea investitorilor. De ce? Pentru refacerea imaginii vom avea timp și bani în viitor, dar dacă pe plan financiar în primii doi ani post tranzacție ne-am fi scufundat sub dobânzi împovărătoare, atunci sfârșitul ar fi fost ușor predictibil!

Am decis să colaborăm cu Credit Suisse și VTB Frankfurt, bănci cărora le mulțumesc astăzi pentru încrederea lor în proiect și în lider. După 2 ani și jumătate le-am plătit toate sumele datorate, cu toate dobânzile și comisioanele din cele peste 300 de pagini ale contractului. Cum? Prin muncă, prin sinergii, prin restructurare! Iar secretul și cheia îl găsiți la punctul B de mai jos.

Dar să revenim la partea cu domnul Sturza…

Ștefan Vuza: Trebuie să înțelegeți că domnul Sturza pe lângă rolul de om de afaceri de succes are și rolul de a fi un bun politician și aici este talentat! Prezintă lucrurile într-o lumină  favorabilă dumnealui, ceea ce în fond nu este un lucru rău chiar dacă nu este și real!  Eu sunt un antreprenor practic și ca urmare prezint lucrurile doar realist și fără nuanțe!

Fiecare vede realitatea din unghiul sau, însă eu cred că adevărul este altul și poate fi probat fără subiectivitate privind prin unghiul pragmatic al finanțatorilor și procedurilor lor.

Astfel, băncile și fondurile de investiții de la Londra iau decizia de finanțare în orice tranzacție după o analiză care respectă în ordine următoarele reguli:

A – Cine este intermediarul?, care a fost categoric elementul cheie. În cazul nostru vorbim despre Deloitte Londra și Deloitte România, care au fost profesioniști și care ne-au asistat întregul proces ce a început cu 6 luni înainte ca domnul Sturza să se alăture echipei!

B – Cine  este Liderul ? (este integru?, este de încredere?) și cum este proiectul (aduce profit, ce riscuri are?) Și aici nu mai comentăm deoarece, cine are ochi de văzut vede, iar cine nu înțelege, alege să comenteze, însă fără a avea argumente, joc specific în Balcani, în mediile neprofesioniste! Eu am constatat că mă bucur de tot respectul în mediile profesioniste din țară și, mai ales, în străinătate. Cei ce comentează, nu fac decât să confirme proverbul “atunci când vulturii tac, papagalii încep să croncăne!“. Aici, deci, iar stăm foarte bine!

C – Cine sunt avocații și consultanții? Aici amintesc rolul jucat de Casa de avocatură Bulboacă care a fost zi și noapte alături de noi în această tranzacție istorică, cât și cele trei case de avocatură britanice.

D – În final, cine sunt administratorii independenți? (Care au rolul de arbitri neutri, ulterior închiderii tranzacției). Mai concret, aici a fost locul domnului Sturza, loc unde și-a făcut bine rolul pentru care încă o dată îi mulțumesc! A fost omul potrivit la locul potrivit! El nu a fost plătit niciodată pentru prezența lui ca administrator independent în tranzacție. Ulterior însă, după ce a intrat în board, a fost remunerat, iar când dumnealui a venit în echipa noastră, tranzacția era deja aproape finalizată de către mine și Deloitte Londra.

Acum fiecare este important și are dreptul de a vedea nuanțat. Londonezii fac clar delimitări în astfel de tranzacții și spun că fiecare este important și vital pe treapta sa.

Cred că expresia corectă ar fi următoarea: la nivelul de administratori independenți – domnul Sturza și doamna Ilinca von Derenthall – și-au făcut rolurile foarte bine!

Cum au fost primii 3 ani de după fuziunea Chimcomplex cu Oltchim?

Ștefan Vuza: Am început anul 2019 cu mult optimism pe toate fronturile de operare. La numai trei luni, întreg mediul de afaceri din chimia europeană a suferit o prăbușire dramatică din cauza contractării pieței mondiale și ca urmare a inversării ciclului din creștere economică, în descreștere. Ciclu care se simte mai întâi în industria chimică, deoarece noi suntem la începutul lanțului economic procesând resursele minerale din sol, spre a le oferi sub formă de diferite materii prime, tuturor celorlalte industrii care se situează în aval de noi, în întreaga economie.

Rapoartele financiare pe trimestrul 3 – 2019 arătau o prăbușire a EBITDA cu peste 74% față de anul precedent, pentru toți marii jucătorii din chimie. Aici mă refer la performanțele BASF, Covestro, Dow și mulți alții.

În România, criza s-a manifestat imediat și cu aceeași intensitate. Efectul de accentuare a nerealizărilor de EBITDA fiind însă multiplicat de alte măsuri antieconomice din mediul de afaceri intern, de tipul scumpirilor prețului la gaze și energie electrică, ca urmare a celebrei Ordonanțe 114. Astfel, avem pentru prima dată în istoria economică a României un preț la gaze și energie electrică mai scump decât al țărilor învecinate, care nu au resurse și nici investiții așa cum are România. Aceasta duce la noi pierderi de care suferă toți marii jucători din industrie, de la Alro – 3 trimestre în pierdere, Azomureș, Sidex, și toții marii consumatori de energie!

Furtunilor venite din plan internațional și apoi din cel național li s-au adăugat cele de pe plan local. În județul Vâlcea, furnizorul nostru de energie termică a mărit prețul cu 235%! Efectul acțiunii CET Govora a fost devastator pentru vecinul USG, principalul consumator, care a oprit întreg combinatul. Pentru noi scumpirea nejustificată a aburului a adus o nouă pierdere de 8 milioane euro anuală. Greu, chiar foarte greu!

Deci s-au adunat în primele 6 luni ale acestui an toate efectele negative posibile, ce ar fi destabilizat orice structură funcțională. Eu sunt obișnuit și specialist în a manageria crizele și am intrat împreună cu echipa în restructurare.

Bineînțeles că la început echipa s-a blocat în fața acestor provocări neașteptate. Apoi, prin schimbarea substanțială a planului de afaceri, a acționat sistemic pentru a reduce efectele acestor creșteri și am pornit să analizăm detaliat fiecare element de cost al combinatelor după principiul: în spatele oricărei pierderi se ascunde o oportunitate.

Se știa că eu aplic des principiul care spune că “atunci când se închide o ușă, altele 100 se deschid!” (cu precizarea că pentru a le vedea trebuie să ai mintea deschisă). Ca urmare am procedat la a activa echipele de manageri în sute de ședințe în care am reluat totul, începând de la “a face” în plan practic prin implicarea mea în negocieri și participarea la târguri, apoi prin reconstrucția fluxurilor și recombinarea costurilor, acționând constructiv, până la a intui unde să ne poziționăm pe termen mediu în furtuna acelor vremuri.

Am trecut peste criza anului 2019 și, chiar dacă am ieșit mult mai slăbiți financiar, ne-a ajutat, pentru că echipa s-a sudat.

În 2020, până să vină criza Covid, am fost nevoiți să reducem programele de investiții de la 25 milioane euro la 10 milioane euro.

Apoi, în luna martie 2020, după începutul crizei Covid, primul efect a fost micșorarea producției, deoarece mulți clienți și-au închis temporar activitatea. În partea a doua a anului, am recuperat și am luat o decizie strategică strălucită, care a făcut diferența între noi și celelalte combinate chimice din Europa.

Am decis să riscăm și să producem la capacitate maximă, atingând chiar și niveluri de record istoric, depășind 10.000 de tone la polioli pe lună. În comparație, competitorii noștri au ales strategii defensive în fața crizei Covid în plină desfășurare și au decis retragerea lor într-o zonă de siguranță. Ca urmare, capacitățile lor de producție au fost folosite doar la jumătate.

Evoluția pieții a fost bine intuită de către mine și echipă și am produs la maxim, vânzând tot, ca să asigurăm continuitatea în aprovizionarea clienților, în contrast cu ceilalți producători care pur și simplu i-au abandonat, iar piața a fost bulversată!

Deciziile grele se pot lua doar de liderii autentici. Explicarea lor mai târziu, când nu mai există presiunea momentului, furtuna de informații, de variante analizate ce arată măiestria managementului și substanța judecăților pe niveluri de risc, nu ne ajută, pentru că șarmul s-a dus, iar istoria a fost scrisă deja.

Finalul de an 2020 ne-a găsit pe un profit bun, de 95 milioane lei, însă în anul 2021 vom marca rezultate și mai bune, ca urmare a deciziei strategice luată în anul precedent. Ceea ce ne-a permis să achităm toate creditele, cât și toate dobânzile aferente. În psihologie se știe că omul, în fața unei provocări majore (Covid), alege ori să lupte, ori să fugă. Noi, împreună cu cei peste 2.000 de salariați, am ales să luptăm din prima zi și în fiecare zi, pentru că așa sunt și eu ca structură. Ei, deoarece m-au urmat, au fost recompensați cu prime neașteptate pentru că, atunci când ai mai mult, nu faci un gard mai înalt, ci o masă mai mare!

A urmat o altă decizie strategică excepțională: accelerarea investițiilor masive care să ducă în final la reconstrucția Companiei Române de Chimie (CRC), chiar dacă încă este o criză cu multe variabile ce arată impredictibilitate mare! Practic, mereu am mers împotriva curentului!

Ca urmare, am apelat iar la credite bancare, dar pentru investiții, ce acum ne-au fost asigurate de către cele două bănci selectate a ne fi partenere, CEC Bank și Alpha Bank, cărora le mulțumim pentru efortul de a învăța împreună și a înțelege oportunitățile uriașe din chimie. Acum, băncile au ajuns să fie fascinate de chimie și sunt foarte mulțumite de întreaga relație de colaborare dintre noi.

Pentru 2022 vom lansa cea mai mare emisiune de bonduri din industria României din ultimii 30 de ani, finanțare care va asigura suficiente resurse financiare pentru investiții impresionante, atât la capacitățile de producție existente, cât și proiecte/tranzacții noi. Este fascinant și remarcabil că putem face aceste investiții masive, ce nici în perioada cu cincinale nu se realiza de către un singur jucător.

 

Cum este în chimie?

Ștefan Vuza: Chimia este un proiect foarte greu ce nu atrage investitorii oportuniști, ci doar pe cei strategici, deoarece rata de profit este mică, fără tranzacții speculative, iar riscurile operaționale sunt mari. Este însă și un proiect național. Noi, ca țară, suferim de lipsa strategiei, suferim de implicarea reală a factorului politic, chiar dacă jucătorii din chimie știu ce este de făcut, vor și fac! Eu voi continua să îmi investesc timpul, energia, știința și banii în proiectul CRC și sigur îl voi finaliza cu succes. Dacă până acum mi-a luat toată tinerețea, am decis să îi dedic și toții anii de seniorat în care am intrat deja. De altfel, combinatele nu le consider ale mele, ci ale țării, iar eu doar deservesc cu onoare rolul de lider și de coordonator al chimiei românești!

Chimcomplex este o companie consolidată, stabilă, cu potențial major de creștere și cu o valoare de piață între 1,7  și 2,2 miliarde euro, luând în considerare atât multiplii de EBITDA din industria chimică, cât și valoarea de pe piața bursieră. Sunteți cel mai mare exportator cu capital românesc și unul dintre exportatorii de top ai României, asigurați aproape a cincizecea parte din total exporturi. Care sunt perspectivele pentru Chimcomplex de a contribui la balanța comercială a României, respectiv a industriei chimice pe care o reprezentați?

Ștefan Vuza: Balanța de comerț exterior a României suferă major și are un deficit de 20 miliarde de euro anual. Din acesta, 11 miliarde provin din importul de produse chimice, iar ținta noastră este ca 3 până la 3,5 miliarde de euro din aceste produse chimice să le producem înapoi la noi în țară în următorii 6 ani. Amintesc acum doar Secția de PVC, unde România este net importatoare. Aceasta va fi prima care va fi repornită, iar investițiile necesare care sunt de numai 15 milioane euro vor pune în valoare un grup de fabrici cu 4 secții ce valorează peste 480 de milioane euro! Dar până atunci mai avem de lucru și la soluția optimă privind materia primă, care datorită evoluției ingineriei are acum mai multe variante de realizare inovative. Va fi bine!

Care sunt liniile generale de business pe care intenționați să le dezvoltați pe termen mediu și lung, potrivit strategiei 2021-2030 a Grupului Compania Română de Chimie, pe care ați anunțat-o la începutul lunii decembrie, și cum va fi structurat grupul?

Ștefan Vuza: Grupul CRC are 10 companii și este structurat pe 8 divizii astfel:

  1. Divizia Chimică

Include platformele chimice Chimcomplex, Onești și Râmnicu Vâlcea, cu 22 de linii de producție în chimia organică și anorganică.

  1. Divizia Energetică include:

A6 Dej – cel mai mare producător național de energie verde din biomasă;

CET Vâlcea, ce însumează 4 grupuri a peste 200 MW și prima fabrică de trigenerare din România. Instalațiile de cogenerare de la Onești.

  1. Divizia Cercetare

Este compusă din trei centre de cercetare avansată și inginerie la: București, CRC Alchemy, Chimcomplex – Sucursala Vâlcea.

  1. Divizia Comercială
  2. Divizia Mentenanță și Servicii Suport

Include companiile Sistemplast S.A. Rm. Vâlcea, A5 Impex SRL Onești, Eurohouse SRL și UZUC Ploiești.

  1. Divizia Logistică și Transport

Include companiile Caromet – Caransebeș, INAV București și Someș Logistic.

  1. Divizia Verde

Specializată în producerea de chimicale verzi, energie verde și hidrogen.

Include GreenComplex și Hub-urile de hidrogen.

  1. Divizia Albă

Specializată pe afaceri de mediu.

 

Producția de hidrogen este cunoscută pentru Chimcomplex de peste 60 de ani, însă Uniunea Europeană mizează abia acum pe această resursă. În contextul în care sunteți cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est, ce investiții intenționați să dezvoltați în ceea ce privește producția de hidrogen?

Ștefan Vuza: Suntem cei mari producători de hidrogen verde din România, peste 6.000 tone pe an. Vom dubla această capacitate prin investiții în două noi electrolize ale saramurii ce ne vor costa 150 milioane euro. Divizia de H2 este un proiect complex și fascinant care merită un articol dedicat.

GreenComplex, companie special creată pentru acest domeniu, are proiecte aflate în analiza Guvernului României. De curând, Chimcomplex a fost selectată cu 3 proiecte, din 3 dosare depuse la Bruxelles, fiind pe lista Alianței Europene pentru Hidrogen Curat. Valoarea de finanțare a acestor proiecte depășește 480 de milioane de euro! Va fi o investiție remarcabilă.

 

În noiembrie ați adjudecat un pachet de active ale CET Govora, o investiție strategică, ce va însemna din punct de vedere investițional construirea unor capacități noi de cogenerare de înaltă eficiență, bazate pe gaze naturale pe platforma CET Govora. Care este orizontul de timp al investițiilor și care sunt rezultatele așteptate?

Ștefan Vuza: Divizia a 2-a Energetică este foarte importantă pentru noi, atât pentru că suntem mari consumatori de energie: electrică, termică sau frig, cât și ca o contrapondere la riscurile ce vin din ciclicitățile chimiei. Așadar, ne vom dezvolta accentuat pe Divizia Energie pentru a termina, până la final de 2024, un proiect de cogenerare de 210 MW la CET, alături de alți 50 MW la Olchim, 8 MW la Dej, 15 MW la Onești, ultimele 3 fiind deja existente! Suntem deschiși să ne asociem cu orice jucător ce are know-how și, cu siguranță, voi ști să fiu un bun partener pentru ei.

 

Oamenii reprezintă o resursă importantă în Chimcomplex. Ne-a bucurat modul în care ați decis să îi recompensați pentru munca și dedicarea lor. Care a fost reacția angajaților? Cum luați o decizie de acest fel care, dincolo de un gest generos de mulțumire, implică financiar compania?

Ștefan Vuza: Oamenii mei au luptat cu virusul zi de zi, dar au continuat să vină la serviciu. Ambele combinate sunt „foc continuu”. Oamenii s-au implicat și au rezolvat toate incidentele apărute, iar rezultatele le-am împărțit și am decis să acord o primă excepțională, peste toate drepturile cuvenite deja. Bugetul a depășit 14 milioane de lei, bani care erau solicitați insistent pentru investiții. Reacția oamenilor a fost de mare bucurie, deoarece au simțit că au alături un lider care gândește strategic, lider care, atunci când a promis, s-a ținut de cuvânt.

Le mulțumesc încă o dată pentru încrederea oferită de a îi coordona și îi asigur că proiectul CRC merge mai departe pentru că atunci „când Dumnezeu este de partea ta, nu contează cine ți se opune!”.

Cover story-ul ediției TB 107, decembrie – februarie 2022

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Diabet, insulină, stil de viaţă sănătos cu Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman

Articolul următor

Bivolii Sălajului dezvoltă fermele din Vestul Europei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share