Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bivolii Sălajului dezvoltă fermele din Vestul Europei

Efectivele de bivoli din Sălaj s-au diminuat considerabil după Revoluție

Județul Sălaj avea, în anii 90’, un efectiv de 23.000 de bivoli, potrivit autoritățile competente, însă acum acesta este de doar 2.500 de capete.

Mii de exemplare de bubaline au plecat de aici spre ferme puternice din Europa, cele mai multe ajungând în Italia, Anglia, Germania, Ungaria, Elveția și folosite pentru creșterea efectivelor din unitățile zootehnice, potrivit Magazin Sălăjean. Aceste animale sunt apreciate în străinătate pentru calitatea cărnii și a laptelui, cel de bivoliță fiind utilizat ca materie primă pentru obținerea unor produse exclusiviste.

Cel mai bun exemplu este mozzarella, brânză obținută din lapte de bivoliță. Buciumi, Creaca, Românași sunt doar câteva comune din Sălaj cunoscute în trecut datorită numărului mare de bivolițe pentru lapte. Populația din satele sălăjene a îmbătrânit, tinerii au plecat la oraș, iar efectivele de bivoli au ajuns în pragul dispariției.

În 1990, acestea erau, la nivel național, de 200.000 de capete, iar Sălajul avea atunci 23.000. România are în prezent 18.000 de capete, iar în Sălaj sunt doar 2.500 de animale. Totuși, efectivele de bivoli sunt acum în creștere în Sălaj, tendință înregistrată în ultimii cinci ani. Au fost înființate în acest interval câteva ferme de profil, multe având sute de animale.

„Bivolul este un animal extrem de eficient și de ușor de întreținut. Carnea are proprietăți deosebite, iar laptele de bivoliță este foarte apreciat”, a relatat un specialist în zootehnie din Sălaj. În prezent,  acesta este al doilea județ din România ca număr de bivoli, pe primul loc fiind Brașovul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

COVER STORY: Ştefan Vuza, Personalitatea anului 2021 în economie 

Articolul următor

Cum au evoluat în 2021 șantierele de autostrăzi ale Ardealului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share