Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministerul Finanțelor a parafat creditul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Autoritățile susțin că pot finaliza complexul medical cu șase centre și heliport până în 2026

Ministerul Finanțelor (MF) promovează proiectul de act normativ pentru aprobarea contractului de finanțare de 305 milioane de euro, semnat în toamnă între România și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Împrumutul reprezintă 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj (SRUC), diferența de 150,4 milioane de euro (33%) fiind asigurată de partea română din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat. “Data finală de disponibilizare a împrumutului, acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Acesta poate fi tras în maximum 30 de tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 milioane de euro. Implementarea proiectului va fi asigurată de către Ministerul Sănătății, ca promotor și agenție de implementare. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii”, conform conducerii MF.

Investiția de 454 de millioane de euro constă în construirea unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (excepție făcând două dintre cele trei departamente de ginecologie – obstetrică). Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt.

SRUC va fi un complex de clădiri cu șapte etaje, cu amplasamentul în comuna Florești, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026, conform autorităților statului.Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de MF cu BEI pentru finanțarea celor spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

MF a finalizat, în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru SRU Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a celui pentru SRU Cluj. Instituția efectuează demersurile necesare pentru încheierea contractului de finanțare pentru SRU Craiova. Proiectul de act normativ a fost publicat la rubrica transparență decizională a MF.

Total
8
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

“Pandemia a crescut semnificativ cererea de fonduri nerambursabile”

Articolul următor

Ungurii vor să lege drumul expres Oradea – Arad de rețeaua ungară de autostrăzi

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
8
Share