Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum s-a lucrat în 2021 la autostrăzile din Transilvania și Banat

România are funcționali aproape 1.000 km de șosele de mare viteză | Foto: 130 Km

Anul trecut în România s-au deschis numai două segmente de autostradă, și acestea numai în ultimul trimestru, ambele în zona Transilvaniei, cumulând doar 30 km.  



Platforma de specialitate 130 Km a prezentat situația șantierelor șoselelor de mare viteză din țară din 2021. Iată cum se prezintă situația în regiunile Transilvania și Banat. În noiembrie s-a deschis, în sfârșit, lotul 2 al Autostrăzii 10 Sebeș – Turda (Pârâul Iovului – Aiud), de 24 km. Împreună cu acesta s-au deschis 1,5 km din lotul 1 care nu puteau fi deschiși în absența lotului 2.

A10 a fost, astfel, finalizată pe traseul integral, la opt ani distanță de la licitația lansată în 2013. În decembrie s-a deschis și un mic segment pe A3: lotul 1 al traseului Târgu-Mureș – Ogra (Târgu-Mureș – Ungheni), de 4,5 km.

A1 (București – Nădlac). Tronsonul București – Pitești este deschis integral circulației (109 km). Pe următorul tronson, Pitești – Sibiu, există contracte semnate și lucrări în derulare pe secțiunea 1 Sibiu – Boița (14 km, termen deschidere 2023) și secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești (30 km, termen deschidere 2025).

Pentru secțiunea 2 (Boița – Cornetu, 34 km) constructorul a fost desemnat în decembrie, iar contractul este în curs de semnare; pentru secțiunea 3 (Cornetu – Tigveni, 35 km) procedura de licitație este în derulare. Pentru secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș, 10 km) a fost selectat un constructor, iar contractul a fost semnat în noiembrie.

Centura orașului Sibiu (17 km) este deschisă circulației, alături de tronsoanele Sibiu – Orăștie (82 km) și Orăștie – Deva (32 km), deschise integral. Tronsonul următor, Lugoj – Deva, este deschis integral cu excepția a 13 km pe lotul 2 (Coșevița – Margina), în curs de relicitare (lungime secțiune deschisă pe Lugoj – Deva: 86 km).

Celelalte tronsoane, respectiv Lugoj – Timișoara (35 km), Timișoara – Arad și Centura Arad (41 km), Arad – Nădlac (39 km) sunt deschise integral. Singura secțiune care lipsește pe traseul Sibiu – Nădlac este reprezentată de cei 13 km între Coșevița și Margina (parte a lotului 2 din secțiunea Lugoj – Deva).

A3 (București – Borș). Primul tronson, București – Ploiești (65 km), este deschis integral circulației. Pe următorul tronson, Ploiești – Brașov, este deschis circulației traseul Râșnov – Cristian (6 km). Nu există alte secțiuni deschise sau în lucru pe acest tronson, dar se lucrează la studiul de fezabilitate. Tronsonul Brașov – Târgu-Mureș este eliminat din planurile guvernului, fiind înlocuit cu traseul Sebeș – Turda de pe A10.

Pe următorul tronson, Târgu-Mureș – Gilău, situația este următoarea: Târgu-Mureș – Ungheni (4,5  km), deschis în decembrie; Ungheni – Ogra (10 km) deschis; Ogra – Iernut (3,6 km) deschis; Iernut – Chețani (18 km) deschis; Chețani – Câmpia Turzii (15 km) – contract reziliat în martie 2021, licitație reluată; Câmpia Turzii – Gilău (51,7km) deschis.

Ultimul tronson al A3, Gilău – Borș, se prezintă astfel: Gilău – Nădășelu (9 km) deschis; Nădășelu – Mihăiești (17 km) în lucru, termen deschidere 2023; Mihăiești – Zimbor (13 km) în lucru, termen deschidere 2023; Zimbor – Poarta Sălajului (13 km) în lucru, termen deschidere 2023.

Celelalte loturi sunt Poarta Sălajului – Zalău (15 km), Zalău – Nușfalău (26 km) în curs de licitare; Nușfalău – Suplacu de Barcău (13 km) în lucru, termen deschidere 2022; Suplacu de Barcău – Chiribiș (26 km) în curs de licitare, constructor desemnat; Chiribiș – Biharia (29 km), în lucru, termen deschidere 2022, dar există dispute cu constructorul; Biharia – Borș (5,4 km) deschis.

A6 Sud (Lugoj – Calafat). Singura porțiune deschisă circulației este Balint – Centura Lugoj (10 km); nu există planuri de extindere a acesteia.

A10 (Sebeș – Turda). Este deschisă integral circulației (70 km), după ce lotul 2 (Pârâul Iovului – Aiud) a fost finalizat în noiembrie.

A11 (Arad – Oradea). Pe traseu sunt lucrări în derulare pentru legătura dintre Oradea și Autostrada A3 la Borș, cu termen de deschidere în 2023. Această secțiune va fi realizată la profil de drum expres. O secțiune de 3,5 km între A1 și Drumul Național 7, în zona Arad, este deschisă circulației.

Autostrăzi în pregătire

Pentru viitoarea autostrada Târgu-Mureș – Ungheni există licitație în derulare pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru întreg traseul, dar începerea efectivă a lucrărilor va mai întârzia câțiva ani. Pentru viitoarele autostrăzi Sibiu – Brașov, Brașov – Bacău și Timișoara – Moravița există contracte în derulare pentru studiul de fezabilitate.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Emerson și-a modernizat laboratorul de la Universitatea Tehnică

Articolul următor

Omul de afaceri mureșean Doru Borșan, partener în dezvoltarea Bahrainului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”

Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share