Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ștefan Vuza despre evenimentele din Kazahstan în contextul ofertării pentru Rompetrol: “O furtună perfectă”

Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, a răspuns, în cadrul evenimentului care a marcat transferul acțiunilor companiei de pe Piața AeRO pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, la mai multe întrebări legate de achiziția diviziei de petrochimie a Rompetrol.

“Lucrurile vor continua, chiar dacă în Kazahstan s-au petrecut câteva schimbări, percepția noastră față de ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan este că pentru noi, ca ofertant, pentru că mai sunt alți 3, este o furtună perfectă”, a spus acesta.

Viitoarea investiție nu a fost luată în calcul în programul investițional anunțat ieri.

“Nu putem prezenta astăzi nicio dezvoltare pe orizontală, cum ar fi proiectul Rompetrol, unde mai sunt variante la Pitești – Brad sau Arpechim -, MTO, deci sunt foarte multe variante de a dezvolta pe orizontală. Acestea nu sunt decât proiecte, nu pot produce efecte și atunci nu e bine să le prezentăm acționarilor, ca având potențial măsurabil. În proiectul Rompetrol, pentru a preciza, pe noi ne interesează partea de petrochimie.

Rompetrol trebuie cumva privit în două, dar, într-adevăr, lumea nu vede chimia cum o vedem noi, domnii din piață văd doar partea de stații sau de rafinărie. Noi am fost în audit și avem acest joint-venture, pe care dorim să îl încheiem, pentru a reporni partea de petrochimie, piroliză și steam cracker. Bineînțeles că piroliza și rafinăria nu pot lucra separat și atunci într-adevăr, pornind de la acest joint-venture care sigur se va face, atrage după sine un aranjament financiar și cu Rompetrol. Însă noi nu suntem petroliști, nu vrem să intrăm în petrol, noi ne pricepem la chimie și vom continua cu aceasta”, a adăugat Ștefan Vuza.

Cea mai bună variantă rămâne cea în care ofertantul acceptat este român sau proprietarul Rompetrol să nu vândă.

“Dacă KazMunaiGaz nu vinde, atunci ambele părți sunt interesate să finalizeze petrochimia de la Năvodari. Dacă vine un alt cumpărător, cred că acesta nu va dori să se dezvolte petrochimia în România pentru că o are la el în țară. Aici este important de văzut nuanța. Este mai bine să o facem, ca România să aibă independență pe linie de produse petrochimice”, a punctat președintele Chimcomplex.

Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Platformele industriale ale Clujului, locuri de ecoturism și evenimente

Articolul următor

Poliart verifică fezabilitatea aquaparkului de 22 de milioane de euro din Turda

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share