Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TULLY, dispozitivul câştigător la Health InnoStars Awards 2021

TULLY, proiectul unui start-up din Cluj-Napoca, a câştigat EIT Health InnoStars Awards2021, în cadrul BIO-Europe Digital, desfăşurat în perioada 25-28 octombrie 2021. Start-up-ul românesc a împărțit podiumul cu Appercell din Ungaria și Nanoker din Spania, care au câștigat premiul al doilea, respectiv al treilea.

Pentru bătălia finală au fost selecţionate două proiecte româneşti – LEDD, care propune o soluţie de diagnostic diferenţial în ecografia pulmonară, dezvoltată de echipa start-up-ului AIMED din Cluj-Napoca, şi TULLY, asistentul inteligent pentru gestionarea emoţiilor, dedicat copiilor cu ADHD, start-up-ul care a convins comisia că merită locul I al prestigioasei competiţii.

Zece proiecte au transmis pe platforma dedicată evenimentului prezentările proiectelor în finala 2021 EIT Health InnoStars Awards 2021, desfăşurată miercuri, 27 octombrie. Din cele 162 de start-up-uri înscrise iniţial în competiţie, 15 semifinaliști au fost selectați și s-au calificat pentru seria bootcamp. Participanţii au avut parte de o combinație de 400 de ore de formare intensivă, creare de rețele și mentorat pentru echipele care au avut deja prototipul inovației cel puțin. În afară de aceasta, echipele selectate au avut șansa de a face conexiuni vitale, de a atrage investitori și de a primi ajutor profesional și financiar pentru a accelera timpul de lansare pe piață al produsului sau serviciului lor.

Cei 15 semifinaliști au primit 25.000 de euro smart money. Echipele cu cele mai bune planuri de afaceri au ajuns în finală și au participat la concursul de pitch, după care primele trei start-up-uri au primit în plus 25.000 €, 15.000 € și 10.000 €.

Cine eşti tu, TULLY?

TULLY este un dispozitiv wearable creat pentru a ajuta copiii să-şi îmbunătăţească autocontrolul şi să facă faţă situaţiilor cu încărcătură emoţională ridicată, cum este şcoala. Focusul iniţial este legat de aspectul de hiperactivitate. În acest caz biofeedback-ul şi algoritmii analitici pot avea un impact seminificativ asupra echilibrului emoţional şi comportamentului copiilor. Acesta le va permite să-şi atingă întregul potenţial academic.

Din echipa Tully fac parte Marius Rus, Adina Rus (psihologie), Florin Lazăr (vânzări) şi Victor Barna (IT). Marius Rus a prezentat la InnoStars Awards2021 on-line proiectul TULLY şi beneficiile acestuia în managerierea stresului.

TULLY, o aplicaţie utilă

Chiar pentru cei tipici, stresul este tot mai dificil de depăşit, dar acest lucru este infinit mai anevoios pentru copiii afectați de tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD). În Europa și SUA sunt diagnosticaţi 8 milioane de copii, ceea ce are un impact negativ asupra capacității lor de a învăța, asupra stimei de sine și a incluziunii sociale.

TULLY este un dispozitiv uşor de purtat, asemănător unui ceas de mână, care acționează ca un sistem de ghidare, avertizând timpuriu copilul. Dispozitivul colorat şi atrăgător pentru purtător calculează, cu ajutorul unor senzori discreţi, un nivel general de stres. Când o explozie emoțională este iminentă, el alertează copilul și îl ghidează înspre o stare de calm, oferindu-i o serie de exerciții de relaxare. Toate datele sunt colectate, prelucrate și puse la dispoziție psihologilor, permițându-le să evalueze și să îmbunătățească în mod obiectiv procesul terapeutic. Datele sunt procesate în timp real, aşadar intervenţia de modificare a comportamentului se face la momentul potrivit. Sincronizarea este superioară tratării post-factum a unui eveniment de hiperactivitate necontrolată.

Segmentul de piaţă căruia se adresează acest device este unul mare, numai în marile oraşe din Europa şi S.U.A. fiind în terapie peste 560.000 de copii, ceea ce formează o piaţă de 140 milioane de euro şi o adresabilitate totală de 2 miliarde. Valoarea de piaţă a dispozitivului a fost stabilită la 150 euro pentru produsul fizic la care se adaugă 10 euro lunar pentru evaluarea datelor colectate. Dispozitivul va fi oferit spre achiziţionare la început părinţilor, şi după obţinerea certificatului, el va fi disponibil în clinicile pediatrice.

TULLY la Health InnoStars

„Participarea la Premiile InnoStars a fost una dintre cele mai incitante călătorii din viața noastră profesională. Am primit feedback neprețuit de la experții din industrie în timpul lunilor de instruire și mentorat. A schimbat jocul pentru noi și, cu tot sprijinul profesional și financiar pe care l-am primit, așteptăm cu nerăbdare să ne transformăm ideea într-o întreprindere viabilă. Sperăm că va afecta în mod pozitiv sănătatea multor copii din toată Europa”, a spus Marius Rus, co-fondator și CEO al Mytully. Proiectul TULLY a demarat în 2017, folosind experienţa din realizarea primului prototip al unui dispozitiv dedicat practicanţilor de fitness. Echipa a beneficiat de mentorat şi investiţie din partea lui Dragoş Nicolaescu. În 2019, prototipul TULLY era deja funcţional, iar în 2020 a fost atins nivelul maxim de eficienţă cu ajutorul unor finanţări europene prin Health Venture Lab. Anul acesta a fost pusă la punct versiunea comercială a dispozitivului, a cărui lansare este pregătită pentru luna decembrie. Lansarea comercială şi producţia sunt programate pentru 2022, când vor demara şi testările clinice pentru care există deja un proiect pilot în colaborare cu Universitatea din Barcelona şi cu Spitalul Pediatric San Juan de Déu din Barcelona.

Marea finală din cadrul evenimentului BIO-Europe Digital a marcat cea de-a cincea ediție a uneia dintre oportunitățile emblematice de accelerare ale EIT Health.

Alice Valeria MICU

(Publicat în ediția print  TB 106)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fabrica Ramira se modernizează pe granturi norvegiene

Articolul următor

Parcul științific Hanna, în căutare de operatori

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share