Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul BISTRIȚA-NĂSĂUD – Top 20 companii cu capital străin

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Transilvania și Banat. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

CAPITAL STRĂIN. INVESTIȚII STRĂINE ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD

Majoritatea companiilor cu capital străin cu afaceri de top în județ se concentrează în industriile textilă, automotive, transporturi de mărfuri, asamblare de dispozitive electronice. Producătorul de cablaje și instalații electrice Leoni Wiring Systems, cu afaceri de 275 milioane euro, este numele cel mai sonor. Ponderea o deţineau agenţii economici cu capital german (27%) și italian (24%). Aşezarea geografică a judeţului, relieful şi condiţiile economico-sociale oferă oportunităţi de afaceri. În turism există un mare potenţial, nevalorificat corespunzător: apele minerale de la Sângeorz Băi, apele sărate din zonele Bistriţa şi Figa, lacul de acumulare şi microclimatul din zona Colibiţei. Există posibilitatea dezvoltării agroturismului pe Văile Ilvelor, Bârgăului, Anieşului, Sălăuţei şi în bazinul superior al Someşului Mare. Potenţialul agricol oferă posibilităţi de dezvoltare a sistemului microfermelor în creşterea animalelor, viticultură şi pomicultură. Există potenţial de dezvoltare a apiculturii, pe teritoriul judeţului fiind prezente teiul, salcâmul, pajiştile naturale. Suprafeţele importante ocupate de păduri dau posibilitatea desfăşurării unor activităţi de agrement (vânătoare) şi de valorificare a fructelor de pădure (zmeură, afine) și ciupercilor. Fiind o zonă mai puţin poluată, Bistriţa-Năsăud este propice pentru realizarea unor culturi de plante medicinale. Oportunităţi sunt și în industrie, fiind posibilă dezvoltarea unor ramuri ale industriilor alimentară, electrotehnică, uşoară, construcţiilor de maşini, de prelucrare a maselor plastice. Există posibilităţi de dezvoltare a industriei mici şi de artizanat: prelucrarea lânii, olărit, mic mobilier, obiecte din lemn, prelucrarea pieilor, conserve din legume şi fructe după reţete tradiţionale.

 

Ranking: 1
ITALTEXTIL SARATA

Compania este specializată în răsucirea firului de mătase, vânzările sale fiind, în general, de 1.000 tone anual. Italtextil investește constant în cercetare și dezvoltare, strategia conducerii fiind să urmeze o cale prietenoasă cu mediul în toate etapele de producție, deoarece mătasea este o fibră naturală. Demersul ecologic este încurajat și pentru angajații și colaboratorii companiei, astfel încât activitatea lor să nu aibă un impact negativ asupra ecosistemului. În ultimii ani aici a fost acordată o mai mare atenție procesării mătăsii organice, ceea ce permite produsului să își păstreze nealterate caracteristicile. În toamnă, conducerea a declanșat o campanie de recrutare de personal pentru pozițiile de tehnician de mentenanță, mecanic de întreținere, dar și pentru necalificați. Compania produce materiale textile pentru branduri de lux ca Louis Vuitton, Hermes sau Chanel. Aceasta era deținută de Shanghai Silk Holdings – 51% (Hong Kong) și Ongetta – 49% (Italia). Compania și-a anunțat intenția de a cumpăra sau concesiona 60.000 ha de teren în China pentru o plantație de duzi pentru creșterea viermilor de mătase. Afacerile Italtextil s-au redus la jumătate anul trecut față de cel precedent: de la 306 la 145 de milioane lei, profitul net a urmat aceeași traiectorie, de la 3,3 la 1,5 milioane lei, ca și personalul, care s-a diminuat de la 483 la 332 salariați. Capitalurile au crescut de la 27 la 29 de milioane lei, însă activele imobilizate au coborât la 7,4 milioane lei.

Scor final (puncte): 17,40
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 15
Profit: 16
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 19

 

Ranking: 2
FILECA INDUSTRY

Industria textilă, în care activează producătorul și exportatorul de fire pentru tricotat și țesături din Beclean (controlat integral de Ecafil Best Industria Filati) a fost afectată de apariția pandemiei, cu diminuări de până la 80% din cifra de afaceri, acumularea de stocuri mari de marfă și disponibilizări de personal, cererea scăzută ducând la închiderea multor magazine de îmbrăcăminte. Inclusiv băncile au plasat această industrie în zona afacerilor greu de finanțat. O soluție de urgență propusă de guvern a fost reducerea taxei pe valoarea adăugată la 9% pentru produsele textile, un prim pas pentru a stimula fabricarea lor în țară. Afacerile Fileca au coborât de la 54 la 51 de milioane lei, iar profitul net, de la 1,6 la 0,7 milioane. Descreșteri s-au manifestat la capitaluri (23 milioane), active imobilizate (33 milioane), însă efectivul a urcat de la 201 la 209 de salariați.

Scor final (puncte): 16,55
Cifra de afaceri: 18
Active imobilizate: 19
Profit: 10
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 18

 

Ranking: 3
LEONI WIRING SYSTEMS RO

Producătorul de cabluri pentru industria auto din grupul german Leoni a pornit, în această toamnă, o acțiune de racolare a 114 oameni. Angajaților li se oferă, în afara pachetului salarial, cursuri de formare profesională (soft skills, limbi străine) pentru toate poziţiile din cadrul companiei deţinută de Leoni Bordnetz Systeme. Compania bistriţeană este furnizor global de produse, soluții și servicii de management al energiei și datelor în domeniul construcțiilor de mașini și alte domenii industriale. Societatea cu 5.172 angajați furnizează sisteme de cablaje pentru producători internaționali premium de mașini. Anul trecut, filiala din Bistrița a devenit fabrică-lider pe proiectele de electro-mobility în cadrul diviziei WSD a holdingului. Cu 13.000 de angajaţi în România, Leoni este unul dintre cei mai mari angajatori industriali din țara noastră. Cifra de afaceri a fost de 1,2 miliarde lei, activele imobilizate, de 332 milioane lei, capitalurile proprii, de 31 milioane lei. Compania înregistra o pierdere anuală de 28 milioane lei anul trecut, față de un profit de 14 milioane lei în cel precedent.

Scor final (puncte): 16,20
Cifra de afaceri: 20
Active imobilizate: 20
Profit: 1
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 20

 

Ranking: 4
AGUAVIVA

Operatorul de transport rutier de mărfuri din Beclean a fost înființat de compania Sertrans Catalunya (Spania) și este activ în acest domeniu din 2011, când a fost înregistrat la Oficiul Registrul Comerțului. Condusă de Maria Gonda, Aguaviva a scăzut în cifra de afaceri cu 18%, de la 39 la 32 milioane lei, însă a explodat în privința profitului. Acesta a crescut foarte mult, cu 83%, de la 4,9 milioane lei în 2019 ajungând la 9,1 milioane lei anul trecut. Numărul angajaților s-a mărit și el, ajungând la 107 salariați activi, față de 91 milioane în anul anterior. Activele imobilizate ajungeau, în 2020, la 18 milioane lei, activele circulante, la 10 milioane lei, iar capitalurile proprii, la 12 milioane lei.

Scor final (puncte): 15,85
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 18
Profit: 20
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 12

 

Ranking: 5
E CABLAJE

Este o companie situată în Bistrița cu experiență în fabricarea cablajelor electrice, controlată de Italian Cable Company (5%). Anul trecut afacerile au scăzut de la 32 la 24 de milioane lei în 2019, iar profitul net s-a transformat în pierdere de 0,8 milioane lei. Evoluție descendentă și la capitaluri (22 milioane lei) sau active imobilizate (15,6 milioane lei), iar personalul a scăzut de la 277 la 223 de oameni.

Scor final (puncte): 13,50
Cifra de afaceri: 13
Active imobilizate: 17
Profit: 2
Nr. angajați: 18
Capitaluri proprii: 17

 

Ranking: 6
GAZQUEZ TRANSPORT

Firma de transport rutier de mărfuri internațional cu Jose Garcia Gaquez asociat unic se axează pe ruta Spania – Franța – Germania, cu o flotă de 62 de camioane, dotată cu GPS și locator. Au crescut capitalurile de la 13 la 14 milioane lei, iar activele s-au redus cu 40%. Afacerile au scăzut de la 37 la 35 milioane lei, iar profitul, de la 1,4 la 1,3 milioane. Efectivul era de 91 salariați.

Scor final (puncte): 13,20
Cifra de afaceri: 17
Active imobilizate: 9
Profit: 14
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 14

 

Ranking: 7
STEWO PLASTIC PROD

Firma din Năsăud se axează pe componente tehnice fabricate din mase plastice. Apariția pandemiei a afectat personalul, diminuat de la 116 la 81 oameni. Afacerile au rămas la 23 milioane lei, în timp ce profitul net a urcat de la 2,4 la 4 milioane lei. Activele imobilizate erau de 3 milioane lei, iar capitalurile proprii, de 8 milioane lei. Companie-mamă: Michael Stelzer Verwaltungs (Germania).

Scor final (puncte): 12,75
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 11
Profit: 18
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 11

 

Ranking: 8
RENICO IND

Fabrica de construcții metalice pe 7.500 mp din Bistrița combină managementul italian cu experiența în producție a inginerilor și muncitorilor locali. Afacerile (17 milioane lei), profitul net (4,3 milioane lei), activele imobilizate (6,9 milioane lei) din 2020 au fost mai mari decât în anul anterior, capitalurile erau de 8,8 milioane, iar efectivul, de 41 angajați.

Scor final (puncte): 12,50
Cifra de afaceri: 10
Active imobilizate: 14
Profit: 19
Nr. angajați: 7
Capitaluri proprii: 10

 

Ranking: 9
TESUTI TRANSILVANIA

Fabrica de țesături este deținută de companiile A Team Tessile (76%) și Tessitura Serica (24%). Societatea cu 67 angajați anul trecut a inițiat construirea unei noi hale, necesară depozitării produselor. Cifra de afaceri ajungea la 18 milioane lei în 2020, activele imobilizate, la 12 milioane, capitalurile, la 21 milioane, cu o pierdere de 50.304 lei față de un profit de 0,4 milioane în 2019.

Scor final (puncte): 11,95
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 16
Profit: 4
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 15

 

Ranking: 10
TESSITURA DI SARATA

Este un producător de țesături deținut integral de Fratelli Vitali di Roberto. Cifra de afaceri a companiei cu 73 de salariați aproape că s-a înjumătățit anul trecut în comparație cu 2019, de la 56 la 32 milioane lei, iar profitul net a coborât de la 3,7 la 0,4 milioane lei. Capitalurile proprii atingeau 21 milioane lei, activele imobilizate, 1,2 milioane lei, iar activele circulante, 26 milioane lei.

Scor final (puncte): 11,35
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 5
Profit: 9
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 16

 

Ranking: 11
PERIKS

Firma cu 21 angajați se ocupă cu confecționarea periilor metalice industriale. Inițial avea asociați francez și italian, apoi SIT Italiana de Perii Industriale a devenit unic. Montajul periilor metalice se face cu ajutorul preselor hidraulice. Afacerile Periks au urcat ușor, la 8,4 milioane lei, profitul, la 1,3 milioane lei. Activele imobilizate erau de 5 milioane lei, iar capitalurile, de 13 milioane lei.

Scor final (puncte): 10,65
Cifra de afaceri: 4
Active imobilizate: 13
Profit: 13
Nr. angajați: 3
Capitaluri proprii: 13

 

Ranking: 12
STELLWAG ELECTROPROD

Producătorul din Năsăud de piese electronice pentru industria automotive face parte din grupul german cu același nume. Cifra sa de afaceri a scăzut substanțial, de la 22 la 14 milioane lei, iar profitul net, de la 1,5 la 0,9 milioane lei. Pierderea de turație s-a simțit și la resursele umane, de la 270 la 188 de persoane. Firma contabiliza capitaluri proprii de 6,5 milioane lei și active imobilizate de 3,9 milioane lei.

Scor final (puncte): 10,15
Cifra de afaceri: 7
Active imobilizate: 12
Profit: 12
Nr. angajați: 16
Capitaluri proprii: 7

 

Ranking: 13
MASTERFOAM

Fabrica de textile din Șieu-Măgheruș a cunoscut o evoluție descendentă a afacerilor, de la 29 la 26 de milioane lei. În schimb profitul net s-a dublat, de la 0,7 la 1,3 milioane lei, iar capitalurile, de la 2,8 la 4,2 milioane lei. Activele imobilizate au fost de 1,8 milioane lei, capitalurile proprii, de 4,2 milioane lei. Personalul s-a diminuat de la 71 la 58 de oameni.

Scor final (puncte): 8,70
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 6
Profit: 15
Nr. angajați: 9
Capitaluri proprii: 4

 

Ranking: 14
TSK TESTSYSTEMS

2020 a fost un an bun pentru societatea profilată pe repararea echipamentelor electronice și optice, cu afaceri în creștere de la 10 la 16 milioane de lei și profit net în urcare de la 1 la 2,6 milioane lei. Capitalurile au crescut de la 4 la 6,7 milioane lei, activele imobilizate au coborât la 0,8 milioane lei, iar numărul de angajați a rămas constant, la 18. Asociat unic: Komax Holding (Elveția).

Scor final (puncte): 8,35
Cifra de afaceri: 9
Active imobilizate: 4
Profit: 17
Nr. angajați: 2
Capitaluri proprii: 8

 

Ranking: 15
DRIVE MEDICAL

Firma din Bistrița cu 22 de oameni specializată în producție de dispozitive, aparate și instrumente medicale și de laborator a manifestat constanță atât la afaceri (10 milioane lei), cât și la profitul net (0,3 milioane lei). În timp ce capitalurile s-au menținut cam la același nivel (6,6 milioane lei), activele imobilizate au cunoscut o majorare substanțială, la 0,7 milioane lei.

Scor final (puncte): 6,00
Cifra de afaceri: 5
Active imobilizate: 3
Profit: 7
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 9

 

Ranking: 16
PEROMEX BN

Fabricarea măturilor și periilor este activitatea de bază a societății din Năsăud, cu afaceri anuale de 7,1 milioane lei și un profit de 172.822 lei în 2020. Activele imobilizate (1,8 milioane lei) au scăzut, în timp ce capitalurile au urcat ușor, la 6 milioane lei. Personalul s-a diminuat la 37 de oameni. Peromex este deținută de familia franceză Kibler, prin Nicholas (51% din firmă) și Didier (49%).

Scor final (puncte): 5,80
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 7
Profit: 6
Nr. angajați: 6
Capitaluri proprii: 6

 

Ranking: 17
HP KAYSSER INTERNATIONAL

Filiala grupului german HP Kaysser confecţionează produse din oţel, inox, aluminiu, metale neferoase cu dotări şi posibilităţi de prelucrare moderne și cu muncitori calificați. Afacerile sunt mai mici, în 2020, 5,8 milioane lei față de 8,2 milioane lei în anul precedent, profitul e de 33.761 lei, iar angajații au scăzut de la 31 la 23. Capitalurile ajungeau la 4,4 milioane lei, activele imobilizate, la 2,5 milioane.

Scor final (puncte): 5,65
Cifra de afaceri: 1
Active imobilizate: 10
Profit: 5
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 5

 

Ranking: 18
SVEND E. SOERENSEN

Transportatorul din Bistrița a avut o evoluție bună: afacerile i s-au majorat de la 12 la 14 milioane lei, profitul net a urcat la 0,4 milioane lei, iar efectivele, de la 63 la 79 de salariați. Capitalurile proprii atingeau 1,2 milioane lei. Active imobilizate: 0 lei. Danezul Christian Soerensen deținea integral controlul.

Scor final (puncte): 5,15
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 1
Profit: 8
Nr. angajați: 12
Capitaluri proprii: 3

 

Ranking: 19
GRUPPO UNO

Producătorul de articole de voiaj, marochinărie și de harnașament din Beclean a intrat pe pierdere, de 76.750 lei. Afacerile societății din Beclean au înregistrat un recul, de la 11,5 la 10,5 milioane lei. Personalul s-a redus la 48 de oameni, în timp ce în 2018 era dublu. Active imobilizate: 1,9 milioane lei, capitaluri proprii: 0,4 milioane lei. Familia italiană Vignolini deține societatea.

Scor final (puncte): 4,60
Cifra de afaceri: 6
Active imobilizate: 8
Profit: 3
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 1

 

Ranking: 20
PEREZ TRANSPORT

Profit net surprinzător pentru societatea cu 13 salariați axată pe transporturi rutiere de mărfuri din Bistrița: a urcat de 10 ori în 2020 în comparație cu anul anterior, până la 0,8 milioane lei, pe fondul unor afaceri de 6,6 milioane. Capitalurile au crescut de trei ori, la 1,1 milioane lei, în timp ce activele imobilizate au scăzut la jumătate (0,3 milioane lei). Coral Silverio Perez deține controlul total al firmei.

Scor final (puncte): 3,70
Cifra de afaceri: 2
Active imobilizate: 2
Profit: 11
Nr. angajați: 1
Capitaluri proprii: 2

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Restaurantul Rod a creat o școală de formare pentru ospătari

Articolul următor

Angajatorii din Zalău își aduc personal din Vietnam

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share