Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tinerii din România vor să își înființeze afaceri la munte

Organizația europeană vrea să convingă tinerii să își facă afaceri în zona de munte | Foto: Euromontana

Asociația Europeană a Zonelor Montane a comunicat rezultatele sondajului de opinie desfășurat în rândul tinerilor care locuiesc în zona de munte a Europei, inclusiv România. Ca membru al Euromontana, Consiliul Județean (CJ) Maramureș a susținut sondajul prin promovarea și diseminarea sa în plan local.

Rezultatele relevă date interesante privind așteptările și implicarea tinerilor din zona de munte, printre care: munții sunt atractivi, dar sunt necesare eforturi semnificative pentru furnizarea de servicii; zonele montane de mâine să fie angajate spre sustenabilitate; există inegalități puternice între țări și regiuni.

În ceea ce privește România, din sondaj rezultă că se înregistrează o rată ridicată a tinerilor interesați să înființeze o afacere la munte (44,7%), iar Spania prezintă o atracție deosebită pentru așa-numitele locuri de muncă tradiționale montane (37%), precum fermieri, păstori, instructori de schi.

Respondenții din România sunt mai în vârstă decât media europeană, deoarece 58% au între 26 și 29 de ani (46% la nivel european). Acest lucru poate explica de ce avem aici o proporție mai mare de tineri lucrători (67%) și mai puțini tineri studenți (25%), în comparație cu media europeană (respectiv 37% și 56%). Raportul analizează rezultatele sondajului la scară europeană.

Tendințele reprezintă firul comun al raportului și sunt confirmate în toate țările chestionate. Cu toate acestea, în funcție de faptul că locuiesc în Alpi, Carpați, Pirinei sau chiar în două văi din apropiere, tinerii prezintă provocări sau oportunități diferite. Analizând datele în funcție de țară, apar tendințe specifice ce pot oferi temei de analiză cu privire la nevoile tinerilor din zonele montane.

Principalul mesaj de reținut din raport este că zonele montane sunt atractive pentru tineri. La nivel european, majoritatea tinerilor (66%) vor să trăiască și să lucreze într-o zonă montană. Munții din Europa au ca puncte forte recunoscute de tineri, în primul rând calitatea vieții în munți și apropierea de natură.

Acestea sunt cele două motive principale pentru care tinerii trăiesc la munte. Totuși, zonele montane suferă de un acces dificil la educație, lipsa locurilor de muncă și transportul public deficitar. Aceste bariere sunt identificate ca probleme majore pentru tineri. Euromontana a elaborat, la sfârșitul raportului, șase fișe de țară, disponibile pentru Franța, Italia, Norvegia, Polonia, România și Spania.

Sondajul a fost adresat tinerilor din zona de munte, de 18-29 de ani, cu scopul de a evalua mai bine dorințele și provocările populației, care trăiește în zonele montane. Acesta a fost compus din maximum 25 de întrebări, cu 4 întrebări deschise și 21 de întrebări de bifat. CJ Maramureș este membru al EuroMontana, asociație ce are ca obiectiv ameliorarea condițiilor de viață ale populațiilor montane din Europa.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fermier de succes la Aiton

Articolul următor

Încep lucrările de modernizare, amenajare și dotare a balneologiei din Ștei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share